През последните няколко години често чуваме за растящите острови от

...
През последните няколко години често чуваме за растящите острови от
Коментари Харесай

Бен Льокомт - мъжът, който плува през 500 километра боклук

През последните няколко години постоянно чуваме за растящите острови от отпадък, които не престават да се образуват в международните океани. Често те надминават и размерите на някои немалки континентални страни.

Французинът Бен Льокомт споделя, че въпросните острови от отпадък не са тъкмо острови, а по-скоро наподобяват големи пространства от подводен смог от пластмаса и други боклуци.

На 14 юни тази година Льокомт е почнал да плува от крайбрежията на Хавай в посока Сан Франциско. Целта му е да преплува 500 километра през огромния остров от отпадъци, образувал се в Тихия океан сред западните крайбрежия на Съединени американски щати и Хавай.

Оттогава французинът плува най-малко по осем часа всеки ден и споделя невероятни неща за положението на океана.

Льокомт разкрива, че в продължение на километри водата е изпълнена с микроскопични, проблясващи в светлината, частици пластмаса, както и с хиляди по-големи боклуци.

Детски играчки, четки за зъби, риболовен мрежи и доста, доста бутилки са главните жители на водите сред Сан Франциско и Хавай, споделя приключенецът.

Той и екипът му даже са намерили неразградени елементи пластмаса в стомаха на риба, която хванали за вечеря.

Част от задачата на Льокомт е да слага GPS датчици на местата, където боклуците са най-сгъстени, тъй че учените да могат да наблюдават придвижването им.

В изявление а The Guardian французинът изяснява, че за момента учените знаят местонахождението на едвам 1% от всичкия отпадък в океана и занапред следва да разкрием действителните размери на замърсяването. /lifestyle.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР