През последните няколко десетилетия успяхме да открием множество високоскоростни звезди,

...
През последните няколко десетилетия успяхме да открием множество високоскоростни звезди,
Коментари Харесай

Високоскоростните звезди са били изхвърлени от средноголеми черни дупки

През последните няколко десетилетия успяхме да открием голям брой високоскоростни звезди, които постоянно излизат отвън рамките на диска на своята вселена. PG1610+062 е точно сходен обект. Тази звезда напуща ръкава „ Стрелец “ на Млечния път с 550 км в секунда – скорост, която (почти) ѝ разрешава да избяга от гравитационното притегляне на вселена.

Изследователите имат вяра, че звездата е била „ изритана “ от родното си място поради взаимоотношение с черна дупка със междинен размер – обект, който е по-голям от черните дупки, формирани от свръхнови, само че сигурно не толкоз великански, колкото Стрелец А* (супермасивната черна дупка в центъра на Млечния път).

С помощта на галактическия уред „ Гая “ на Европейската галактическа организация астрономите реконструират района, в който звездата се е зародила. И той изобщо не е покрай центъра на галактиката. Екипът също по този начин съумява да пресметна евентуалното ускоряване на PG1610+062. То няма по какъв начин да се провокира от свръхнова или от друга бинарна система. Ето за какво най-вероятно точно средноголяма черна дупка е отговорна за развитата от звездата скорост.

„ PG1610+062 може да ни даде доказателства, че средноголемите черни дупки в действителност съществуват в нашата вселена. Надпреварата кой ще ги открие първи тече с цялостна мощ “, споделя водещият създател Андреас Иргант от университета „ Фридрих-Александър “ в Ерланген, Германия.



Източник: A. IRRGANG, FAU

Масата на средноголемите черни дупки нормално е сред 100 и 100 000 пъти по-голяма от тази на Слънцето. От човешка позиция са великански, само че в действителност съставляват парченце от размера на супермасивните. За информация – Стрелец А* е с над 4 млн. пъти по-голяма маса от Слънцето. Съществуват и черни дупки, които тежат милиарди пъти повече от нашата звезда.

PG1610+062 е изучавана и благодарение на обсерваторията „ Кек “ в Хаваи. Първоначално учените допускат, че това е дребна остаряла звезда (подобни обекти са присъщи за халото, сферичния район към Млечния път). Получените данни обаче демонстрират, че в действителност става дума за млада солидна звезда – 4 или 5 пъти по-голяма от масата на Слънцето.

Въпреки че PG1610+062 се движи в действителност бързо, астрономите са откривали и надалеч по-бързи звезди. Например такива, които развиват двойно по-висока скорост.

Източник: Astronomy & Astrophysics

Източник: obekti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР