През последните месеци вътрешнополитическият блок на руската президентска администрация е

...
През последните месеци вътрешнополитическият блок на руската президентска администрация е
Коментари Харесай

Идеолози формират ново мислене в Кремъл. Дугин едва сега се превръща в „мозък“

През последните месеци вътрешнополитическият блок на съветската президентска администрация е почнал постоянно да кани ултраконсервативни философи и историци - изключително Александър Дугин, Александър Проханов и Вардан Багдасарян - да изнасят " беседи " в Кремъл, написа " Медуза " като се базира на източници, близки до администрацията на съветския президент и до управлението на партията на властта - " Единна Русия ".

Тези фигури не вземат участие в срещи по съответни въпроси (като подготовката за президентските избори през 2024 г.), а имат различен работен фронт. " С тях се организират частни диалози и срещи, на които се разискват съответно идеологически въпроси - каква е задачата на Русия, какво желае тя ", изяснява един от източниците на изданието, непосредствен до Кремъл.

Кои са тези " идеолози "

Александър Дугин е евразийски мъдрец, политолог и един от най-изтъкнатите идеолози на " Руския свят ". От началото на 2000-те години той се застъпва за концепцията за Евразийски съюз, който да включва всички страни от някогашния Съветски съюз. Една от главните му теории се основава на борба сред Русия и " груповия Запад ". Мнозина мислители упрекват Дугин, че изповядва всъщност фашистки възгледи.

Александър Проханов е " родолюбив " публицист и основен редактор на в. " Завтра ". При опита за прелом против Михаил Горбачов в Съюз на съветските социалистически републики през 1991 година той е покровител на така наречен ГКЧП (тоест съперник на Горбачов). Автор на концепцията за " атомно православие " - страна, която съчетава чертите на руския сталинизъм и православна царска Русия. Придържа се към имперски възгледи.

Историкът Вардан Багдасарян е по-малко прочут на необятната аудитория от Дугин и Проханов. Той е член на авторския колектив на сталинисткия вестник " Завтра " на Проханов и е поддържал близки контакти - и даже е издавал взаимни книги - с Владимир Якунин, някогашния началник на Руските железници.

Багдасарян постоянно написа и за конфликта на цивилизациите и назовава Донбас " цивилизационната граница на Русия ".

" Донбас се оказва освен плацдарм за освобождението на Украйна от нацизма, само че и платформа, от която се задава векторът на цивилизационното самовъзстановяване на Русия. В замята на Донбас се ражда нова съветска идеология. Тя се ражда не посредством доктрина, а посредством кръв и гибел. И единствено една идеология, сакрализирана с кръвта на героите, може да има действителна историческа вероятност ", разсъждава Багдасарян в своите публикации.

Историкът се застъпва за въвеждането на публична идеология в Русия и назовава хората, които са напуснали Русия поради мобилизацията, страхливци.

" Екзистенцията на въпроса за живота и гибелта се завърна и всички бохемски извращения се оказаха неуместни. В Донбас се образува нов вид юноша, друга от постмодернистките студенти в столицата. И тези момчета, които са минали през войната, рано или късно ще навлязат в цивилния живот. И тогава младежите от столичните кръгове ще си имат проблеми ", убеден е Багдасарян.

Багдасарян също по този начин е не по-малко уверен, че " страните на Запада " се управляват от " корпоративния център, света на транснационалните корпорации, световната система на олигархата ".

Освен това, съгласно източниците на " Медуза ", Кремъл е почнал да се " съветва " и с създателя на телевизия " Царьград ", " православния олигарх " Константин Малофеев. Преди това политическият блок на кремълската администрация е бил в обтегнати връзки с предприемача. През 2019 година той взема решение да се занимава с обществена политика и се причислява към " Справедлива Русия " - подразбра се, че ще финансира обновяването на партията и ще се причисли към нейното управление. Малофеев обаче се пробва да поеме цялостен надзор над партията, което не се харесва нито на водачите й, нито на Кремъл.

 Доколко Дугин е Виж още

Според източници, близки до Кремъл, Малофеев, Дугин, Проханов и Багдасарян би трябвало да оказват помощ на Кремъл " да напипа някои контури на нова идеология ". С " идеолозите " се срещат и ръководителят на политическия блок на Кремъл Сергей Кириенко, и най-близките му съратници като ръководителя на Департамента по въпросите на Държавния съвет Александър Харичев и Сергей Новиков, началник на Департамента за публични планове.

Източниците на Медуза настояват, че на такива срещи се основават освен " контурите " на идеологията, само че и съответни опорни точки, които Кириенко и Владимир Путин могат да употребяват в речите си.

" Русия постоянно е печелила всяка война, в случай че тази война се е трансформирала в национална. Винаги е било по този начин. Със сигурност ще спечелим и тази война: и " горещата " война, и икономическата война, както и психическата, осведомителната война, която се води против нас. Но за задачата тя би трябвало да бъде национална война, тъй че всеки да се усеща съпричастен ", сподели Кириенко в тирада през октомври. Същите дни Кириенко приказва на Световния съветски национален събор, където разсъждава за " опазване на историческите обичаи на народа, обичайните духовни полезности, измежду които са мощното семейство, майчинството, уважението към старостта и здравословният метод на живот ".

Според източник на " Медуза ", непосредствен до управлението на " Единна Русия ", Дугин и Проханов са си сътрудничили с Кремъл и преди - да вземем за пример в края на 2000 година, когато Владислав Сурков оглавяваше политическия блок АП. Но през последните години тези контакти са били редки.

Освен това, съгласно източниците на " Медуза ", Дугин и Проханов към този момент имат нова роля. Докато преди, съгласно замисъла на Кремъл, те е трябвало да работят за избрана публика (ултраконсервативната), в този момент те оказват помощ за формулирането на съветската идеология по принцип.

" Сега речникът на Дугин и Проханов е в устата на Путин ", акцентира един от околните до Кремъл събеседници. Той прибавя, че преди медиите постоянно са преувеличавали въздействието на Александър Дугин. Например западните издания неведнъж са го наричали основния идеолог или даже " мозъка " на Путин. Според източниците на " Медуза " обаче до неотдавна съветският президент е бил незадълбочено осведомен с възгледите на философа. Всичко това се трансформира около убийството на дъщерята на Дугин Даря в края на август 2022 година

Путин " демонстрира сериозен интерес " към Дугин към този момент по-късно - изпраща му съболезнователна депеша и по всякакъв начин утвърждава контактите на администрацията с евразиеца. Месец след убийството на Дария Дугина, на 30 септември, Путин за първи път употребява в обществена тирада едно от обичаните понятия на Дугин - " англосакси ".

" [Смъртта на Дугина] беше показана вярно, в това число и на президента: враговете нападат последователите на обичайните полезности, антизападните хора ", изяснява източник " Медуза ".

Два източника, твърдят, че самите чиновници на президентската администрация, в това число Кириенко и Харичев, не споделят тази ултраконсервативна идеология. Както изяснява един от събеседниците, Кириенко е " последовател на пазарната икономикя и на твърдото корпоративно ръководство ", а геополитиката му е кардинално далечна, до момента в който Харичев е " безкористен изпълнителен чиновник без ясни убеждения ".

Според един от събеседниците, това, че Кириенко се обръща към консервативните мислители е елементарно за пояснение. Първо, той се пробва да си сътрудничи с хора, чиито възгледи сега към този момент са близки до тези на Владимир Путин. Второ, понастоящем измежду политическите стратези и политолозите, които са подготвени да си сътрудничат с Кремъл, няма " идеолози, способни да предложат някакъв понятен, план, който да не е вътрешно спорен, който да се хареса на президента. Според тях няколко такива " идеолози " даже са напуснали Русия през последните месеци.

" Експерти има, има и реализатори. Но няма умерени идеолози, и то такива, които да работят по нужния на президента метод, такива няма и по тази причина работят с десни консервативни идеолози. С такива, каквито има... Сега сме във война - имаме потребност от войнствени ", споделя източник на " Медуза ", непосредствен до президентската администрация.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР