През последните месеци се наблюдава засилена активност и инвестиране от

...
През последните месеци се наблюдава засилена активност и инвестиране от
Коментари Харесай

Банкирай електронно

През последните месеци се следи засилена интензивност и вложение от страна на банките за създаване на нови и по-добри онлайн услуги

[Shutterstock] - Онлайн платформите на банките понижават таксите и икономисват време.

- България обаче остава на последно място по потреблението им в Европейски Съюз.
Още по тематиката
Валутните преводи към момента са ни скъпи

България е в зоната за еврови парични прехвърляния SEPA, само че с доста дребни изключения това не се отразява на качеството и таксите за клиентите
23 фев 2018
Малко над 10% от българските банки ще търсят партньорство с fintech компании

Около 40% от тях изпитват угриженост за въздействието на новата платежна инструкция, демонстрира изследване на норвежката компания Auka
12 фев 2018
Управлявай тези финанси

Какво ново при приложенията за персонални спестявания и вложения
2 фев 2018
Едва 5% от българите употребяват онлайн банкирането

Сред главните аргументи е огромният брой банкови клонове в страната
20 яну 2018 България е единствената страна от Европейския съюз, в която делът на хората, които употребяват онлайн банкиране, не се усилва. Освен това той е и най-нисък за общността - по данни на Евростат едвам 5% от популацията прави финансови интервенции през интернет. Според Световната банка в България има към 50 банкови офиса на 100 000 души население, което е двойно повече, в сравнение с е междинното за Европейски Съюз. Данните са на фона на растящия брой българи, които употребяват телефони и компютри и имат достъп до интернет. А онлайн банкирането може да излезе в пъти по-евтино като такси по отношение на обичайния банков клон.

Популяризиране и други

През последните месеци се следи засилена интензивност и вложение от страна на банките за създаване на нови и по-добри онлайн услуги, както и в дейното им рекламиране и разпространение. Банка ДСК заяви в края на предходната година, че към този момент има над 1 млн. консуматори на електронните си услуги, а Уникредит Булбанк разгласи, че има 320 000 дейни цифрови клиенти, което е 50% повече спрямо година по-рано.

Освен онлайн банкиране на декстоп всички водещи банки имат и мобилно - посредством приложение за мобилен телефон, което покрива съвсем всички функционалности, които могат да се правят и на компютър. Някои от банките с изключение на засилена рекламна акция употребяват и други способи, с цел да засилят интереса към електронното банкиране. Така да вземем за пример Уникредит Булбанк ще вкара от началото на април нова такса от 0.5 лева за регулиране на наличност по сметка на банкомат – услуга, която обичайно е безвъзмездна. Това да вземем за пример би подтикнало повече клиенти да употребяват онлайн банкиране.

Активен или въздържан

Горните цифри наподобяват малко спорни на фона на статистиката на Евростат, само че това се дължи на следното: онлайн банкирането е два вида – пасивно, през което може само да се вършат информации, и интензивно – което разрешава нареждането на парични преводи и други по-специални интервенции. Проверка на " Капитал " сподели, че преобладаващата част от обслужващите банкови чиновници по дифолт възприемат пасивното банкиране като главно за българския консуматор. И двата вида обаче разрешават много благоприятни условия и обезпечават по-евтини услуги, в сравнение с общоприетото обслужване в банков клон.

По подразбиране банките не таксуват прехвърлянето на пари сред сметки и депозити на еднакъв клиент. Вътрешнобанковите преводи са по-евтини от междубанковите, като има известна отстъпка при потреблението на електронно банкиране (виж таблицата). Другото, за което най-често се употребява онлайн банкирането, е заплащането на комуналните сметки, както и локалните налози. Тарифите зависят и от това дали клиентът не е избрал някакъв банков пакет. Такива имат Уникредит Булбанк – стратегия " Модула ", чиято цена зависи от броя определени включени услуги. При Първа капиталова банка пакетът се споделя " Моят избор online " и против месечен абонамент от 3 лева разрешава безкрайно изтегляне на пари от банкомати на всички банки в България, 2 безвъзмездни изходящи превода, 20 безвъзмездни SMS известявания за направени заплащания с карта, гратис заплащане на ПОС терминал в чужбина, заплащане на комунални услуги без такса и безвъзмезден токен. Подобни условия се включват в месечния абонамент на Пощенска банка " Моите финанси ", само че при цена от 4.80 лева

Трябва да се има поради, че някои банки популяризират пакети, които включват най-вече услуги, които са безвъзмездни - онлайн банкиране, 3D отбрана на картата и SMS уведомяване при приемане на заплата. Също по този начин онлайн банкирането е гратис, само че към него могат да се натрупат такси. Така да вземем за пример, в случай че се не помни паролата, преиздаването й коства 2 лева в Банка ДСК и 10 лева в ПИБ.

За повече сигурност

Банките обръщат съществено внимание на сигурността на достъп на електронните си услуги. Има няколко разновидността, с които тя се подсигурява. Единият е посредством дигитален документ, наподобяващ този на електронните подписи, който разрешава логване в онлайн банкирането единствено от един компютър. Обикновено потвърждението при инсталирането на цифровия документ става посредством код, изпратен посредством SMS на мобилния телефон на потребителя. Този вид обаче е ограничителен за самия консуматор, в случай че желае да употребява друго устройство за осъществяване на нарежданията. Другият вид е потреблението на токен устройство. То съставлява дребен апарат с екран, който по силата на авансово заложен логаритъм генерира еднократни кодове, с които се удостоверява всяка транзакция. Обикновено токен устройствата обаче се заплащат настрана и костват сред 24 лева (Банка ДСК) и 30 лева (ПИБ). В някои случаи са безвъзмездни, в случай че онлайн банкирането е част от банков пакет. Също по този начин Уникредит Булбанк употребява М-токен за сигурност, което съставлява мобилно приложение, което генерира кодове сходно на токен. То също няма потребност от интернет връзка, с цел да действа.

Предпазливостта не е непотребна

Редовно се появяват опити за известната от години фишинг офанзива. Последният случай е от началото на март, когато клиенти на Банка ДСК са получавали имейл от името на банката с прибавен злотворен линк. Обикновено такива офанзиви работят постоянно по еднакъв метод – предизвестяват клиента, че би трябвало да удостовери паролата за банкирането си, и го препращат към интернет страница, която имитира истинската. Веднъж въвели данните си, клиентите действително споделят сензитивна информация с измамниците. Затова би трябвало да се ревизира деликатно дали линкът е в действителност формалният на банката, или единствено го прилича.

Допълнителни услуги

Използването на онлайн банкирането също по този начин може да се употребява като електронна идентичност на клиента, с която да се декларират спомагателни услуги или да се кандидатства за кредитна карта да вземем за пример. То разрешава погасяване на вноски за заем, да се съобщи издаване на нова дебитна карта, да се платят освен комунални сметки, само че и локални налози. Те могат да се " програмират ", тъй че да се погасяват автоматизирано от определена от клиента сметка. Или казано в резюме - с изключение на такси се пести и време.

Неудобството е, че за доказване на множеството налози е нужен щемпел от съответната община – по този начин да вземем за пример данъкът за автомобил може да се заплати през онлайн банкиране, само че все пак годишен обзор на колата не може да бъде осъществен без щемпел. Някои от банките като ОББ, които имат и ръководещи сдружения за взаимни фондове, разрешават управляването и на вложенията през онлайн банкирането, което е още едно в допълнение улеснение.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР