През последните месеци няма никаква информация за двата военноморски кораба,

През последните месеци няма никаква информация за двата военноморски кораба, ...

Още не е решен въпросът за въоръжението на двата нови военноморски кораба. Защо МО мълчи за окончателното решение?


През последните месеци няма никаква информация за двата военноморски кораба, с изключение на изявлението на адмирал Георги Пенев, който на 6 септември потвърди, че проектирането на двата многофункционални модулни патрулни кораба ще бъде завършено до края на 2021 г. Това изявление означава, че корабостроителницата вече е взела или предстои да вземе решение за избора на ракета. Това решение трябва да бъде одобрено от ВМС на България. Най-вероятно ракетата ще бъде първоначалния избор на ВМС – ракетата RBS-15 Mk3 на SAAB. Действителното изпълнение на програмата ще определи дали ВМС са направили правилния избор за военното оборудване на новите многофункционални модулни патрулни кораба.

Според адмирал Емил Евтимов най-добрият избор за България е комбинацията от два типа ракети – за пасивна и активна система, като едната да е разположена на корабите, а другата на сушата за брегова защита. Предишното ни проучване показа, че предпочитаният избор за основно военно оборудване на корабите са ракетите RBS-15 Mk3. Нито Министерството на отбраната, както и Saab, а също така и корабостроителницата Luerssen не са споделили плановете за развитието на този проект.

Другият основен претендент за проекта за новите многофункционални модулни патрулни кораба - норвежката компания Kongsberg, направи обширна кампания за популяризиране на своите продукти на българския пазар. Както Kongsberg, така и SAAB не са направили публични изявления относно резултата от подбора на противоракетни системи за новите многофункционални модулни патрулни кораба. В международен план имаше голяма гласност във връзка с военноморския флот на САЩ и морската пехота, които на няколко пъти изстреляха ударни морски ракети NSM. Наблюдава се увеличение на поръчките за NSM. На 15 август 2021 г. бе проведено мащабно учение на хавайския остров Кауай. Бяха изстреляни две морски ударни ракети Raytheon, които изминаха повече от 100 морски мили или 185 километра и успешно поразиха целта – бракувана фрегата. По време на стрелковото учение военноморските сили и морската пехота на САЩ потопиха фрегата USS Ingraham от клас Oliver Hazard Perry.

Ключът към бъдещите бойни планове на военноморската флота и морската пехота на САЩ в Западната част на Тихия океан се основава на проектираната от Норвегия Naval Strike Missile - дозвуковата противокорабна ракета, произведена в САЩ в партньорство с Raytheon. През 2018 г. двете фирми печелят договор с военноморския флот на САЩ за военно оборудване на крайбрежния боен кораб LCS, след като Lockheed Martin и Boeing отпаднат от надпреварата.

До края на финансовата 2025 г. военноморският флот на САЩ ще закупят малко под 200 ракети за своите крайбрежни бойни кораби, докато морската пехота ще използва ракетата NSM с напълно различна платформа: с лекото тактическо превозно средство JLTV, за да подкрепят новосъздадения морски крайбрежен полк. През 2022 г. новият полк ще получи финансиране за още 35 ракети, а не както първоначално бе заложено само 29 ракети.

Raytheon заявиха, че заводите им в Тусон, Аризона и Луисвил, Кентъки могат да се справят с нарастващото търсене на ракетата NSM. Възможностите на ракетата NSM бяха ясно демонстрирани по време на ученията и в резултат на това ракета NSM вече е одобрена като основна противокорабна ракета на военноморския флот на САЩ и военно оборудване на крайбрежната отбрана на морската пехота.

Полша е един от основните клиенти на ракетите на SAAB от поколението RBS-15 Mk 2, които са заменени с Mk 3 през 2014 г. Наскоро бе съобщено за успешно изстрелване на RBS-15 Mk 3 от полските военноморски сили в Швеция, но без да се съобщават подробности за фактическата мисия и цел. Стартирайки с RBS Poland в началото Полша избра ракети NSM за бреговата си охрана, и остави RBS ракети на корабите си. Всички по следващи договори са за ракети NSM.

България трябва да бъде готова да изразходва значителни допълнителни ресурси не само за оръжейните системи на корабите, но и за усъвършенстване системата за крайбрежна отбрана, както наскоро направи Румъния: за 3D радари, транспортни средства 8х8 и киберсигурност, както и други по-малки проекти, свързани с отбраната. В период на служебни правителства е трудно да се вземат такива решения, но ВМС, ВВС и Сухопътните сили трябва да имат ясен план за това как ще развиват своите способности с ограничените налични ресурси.Фрог нюз


Източник: frognews.bg