През последните месеци няма никаква информация за двата военноморски кораба,

...
През последните месеци няма никаква информация за двата военноморски кораба,
Коментари Харесай

Още не е решен въпросът за въоръжението на двата нови военноморски кораба. Защо МО мълчи за окончателното решение?

През последните месеци няма никаква информация за двата военноморски кораба, като се изключи изказването на адмирал Георги Пенев, който на 6 септември удостовери, че проектирането на двата многофункционални модулни патрулни кораба ще бъде приключено до края на 2021 година Това изказване значи, че корабостроителницата към този момент е взела или следва да вземе решение за избора на ракета. Това решение би трябвало да бъде утвърдено от Военноморски сили на България. Най-вероятно ракетата ще бъде първичния избор на Военноморски сили – ракетата RBS-15 Mk3 на SAAB. Действителното осъществяване на програмата ще дефинира дали Военноморски сили са създали верния избор за военното съоръжение на новите многофункционални модулни патрулни кораба.

Според адмирал Емил Евтимов най-хубавият избор за България е комбинацията от два вида ракети – за пасивна и дейна система, като едната да е ситуирана на корабите, а другата на сушата за брегова отбрана. Предишното ни изследване сподели, че пожеланият избор за главно военно съоръжение на корабите са ракетите RBS-15 Mk3. Нито Министерството на защитата, както и Saab, а също по този начин и корабостроителницата Luerssen не са споделили проектите за развиването на този план.

Другият главен кандидат за плана за новите многофункционални модулни патрулни кораба - норвежката компания Kongsberg, направи обширна акция за разпространение на своите артикули на българския пазар. Както Kongsberg, по този начин и SAAB не са създали обществени изказвания по отношение на резултата от подбора на противоракетни системи за новите многофункционални модулни патрулни кораба. В интернационален проект имаше огромна публичност по отношение на военноморския флот на Съединени американски щати и морската пехота, които на няколко пъти изстреляха ударни морски ракети NSM. Наблюдава се нарастване на поръчките за NSM. На 15 август 2021 година бе извършено огромно обучение на хавайския остров Кауай. Бяха изстреляни две морски ударни ракети Raytheon, които изминаха повече от 100 морски благи или 185 километра и сполучливо поразиха задачата – бракувана фрегата. По време на стрелковото обучение военноморските сили и морската пехота на Съединени американски щати потопиха фрегата USS Ingraham от клас Oliver Hazard Perry.

Ключът към бъдещите бойни проекти на военноморската флота и морската пехота на Съединени американски щати в Западната част на Тихия океан се основава на проектираната от Норвегия Naval Strike Missile - дозвуковата противокорабна ракета, създадена в Съединени американски щати в партньорство с Raytheon. През 2018 година двете компании печелят контракт с военноморския флот на Съединени американски щати за военно съоръжение на крайбрежния военен транспортен съд LCS, откакто Lockheed Martin и Boeing отпаднат от конкуренцията.

До края на финансовата 2025 година военноморският флот на Съединени американски щати ще закупят малко под 200 ракети за своите крайбрежни бойни кораби, до момента в който морската пехота ще употребява ракетата NSM с изцяло друга платформа: с лекото тактическо транспортно средство JLTV, с цел да поддържат новосъздадения морски крайбрежен полк. През 2022 година новият полк ще получи финансиране за още 35 ракети, а не както в началото бе заложено единствено 29 ракети.

Raytheon обявиха, че заводите им в Тусон, Аризона и Луисвил, Кентъки могат да се оправят с възходящото търсене на ракетата NSM. Възможностите на ракетата NSM бяха ясно демонстрирани по време на ученията и вследствие на това ракета NSM към този момент е утвърдена като съществена противокорабна ракета на военноморския флот на Съединени американски щати и военно съоръжение на крайбрежната защита на морската пехота.

Полша е един от главните клиенти на ракетите на SAAB от поколението RBS-15 Mk 2, които са сменени с Mk 3 през 2014 година Наскоро бе обявено за сполучливо изстрелване на RBS-15 Mk 3 от полските военноморски сили в Швеция, само че без да се оповестяват детайлности за фактическата задача и цел. Стартирайки с RBS Poland първоначално Полша избра ракети NSM за бреговата си защита, и остави RBS ракети на корабите си. Всички по последващи контракти са за ракети NSM.

България би трябвало да бъде подготвена да изразходва обилни спомагателни запаси освен за оръжейните системи на корабите, само че и за рационализиране системата за крайбрежна защита, както неотдавна направи Румъния: за 3D радари, транспортни средства 8х8 и киберсигурност, както и други по-малки планове, свързани с защитата. В интервал на служебни държавни управления е мъчно да се вземат такива решения, само че Военноморски сили, Военновъздушни сили и Сухопътните сили би трябвало да имат явен проект за това по какъв начин ще развиват своите качества с лимитираните налични запаси.

Фрог нюз

Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР