През последните месеци новините за поредното опасно предизвикателство в TikTok

...
През последните месеци новините за поредното опасно предизвикателство в TikTok
Коментари Харесай

Психолог: Говорете с децата си! TikTok предизвикателствата могат да отнемат животи

През последните месеци новините за следващото рисково " предизвикателство " в TikTok стават от ден на ден. От " Предизвикателството за деформиране на ръката " до " Предизвикателството за пиянство на приспивателни " измежду децата се популяризират все по-нови и още по-опасни способи, с които подрастващите целят да съберат повече лайкове в най-популярната все още обществена мрежа за най-малките.

Показателен беше случая на децата от Горна Оряховца, които са били видяни да лягат върху пешеходните пътеки, а задачата е била да провокират реакциите на водачите. В Бургас шестгодишно дете по неотложност беше поради TikTok предизвикателство.
 УНИЦЕФ: Всеки пети юноша страда от меланхолия, на всеки 11 минути се самоубива дете УНИЦЕФ: Всеки пети юноша страда от меланхолия, на всеки 11 минути се самоубива дете
Всеки пети сред 15 и 24 години в света признава, че постоянно се усеща депресиран, съгласно нов отчет на Организация на обединените нации. В комбиниране със угриженост...

По тематиката потърсихме за коментар детския психолог Доника Боримечкова. Тя показа, че в практиката си има не малко сходни случаи. Според нея, родителите са извънредно обезпокоени освен поради провокациите в ТикТок, само че и поради дългото време, което прекарват децата им в интернет. Междувременно подрастващите споделят жив интерес към обществените мрежи и наяве любителството към всичко протичащо се там.

“Интернет провокациите започнаха още преди появяването на ТикТок. Спомнете си за (бел. ред. - то беше инициирано за да се събират средства за битка с амиотрофичната латерална склероза (АЛС), позната също като заболяването на Шарко и като заболяването на Лу Гериг). В него се включиха доста известни персони и в действителност този вид провокации направиха вайръл (в превод: " разпространяване като зараза " ) този вид активност. Децата в ТикТок много постоянно слагат пред себе си и пред връстниците си провокациите. Преди няколко години имахме такива случаи, вид зараза, която младежи си вършиха рискови селфита. Сега притеснителното е, че ТикТок доближава до все по-млади консуматори и заплахите стават все по-големи. Ако при рисковите селфита може да се приказва за тийнейджърски протест, то при ТикТок, измежду по-малките, имаме желанието те да се харесват и да печелят повече лайкове. Това слага децата в много рисови обстановки, което е притеснително от позиция на рисковото им държание ”, разяснява детският психолог.

Тя описа за ролята на родителите в тази обстановка.

“Родителите се тормозят и тревожат, тъй като в обществените мрежи децата започнаха да поддържат връзка много интензивно и достъпът им до тези провокации е бърз. Трудно може да се приказва за родителска абдикация. По време на онлайн образованието и изолацията освен децата, само че и родителите бяха потопени в цифровото. Съвсем обикновено то стана част от всекидневието ни и рядко срещам родител, който да не е наясно с дейностите на децата си в обществените мрежи.
 TikTok провокации вкарват десетки деца в болница TikTok провокации вкарват десетки деца в болница
Видеоклипове, които се популяризират всеобщо в платформата ТикТок, демонстрират по какъв начин с две магнитни топчета да се симулира пиърсинг на език...

 

Моят съвет към тях е: Говорете с децата си! Говорете за ползите им, кое ги забавлява, кое ги тормози. Със сигурност ще опознаете детето си доста повече, в случай че изиграете една видео игра с него, в сравнение с да го разпитвате по какъв начин тъкмо е минало учебното заведение му и какво тъкмо е научил. Да! И това е значимо, само че не трябва да забравяме, че цифровото е все по-голяма част от всекидневието ни. За да можем да предпазим подрастващите от сходни провокации, които ги излагат в риск, ние би трябвало да сме осведомени с тях ”, добави тя.

Доника Боримечкова разяснява и въпроса за концепцията да бъде въведено възрастово ограничаване за потреблението на интернет устройства.

“Такива регламенти съществуват и все още. Социалните мрежи имат регулация за ограничаване на възрастта. Но съгласно наредбите им, в случай че има единодушие на родител, те могат да бъдат употребени и от дребни деца. За това доста е значимо родителите да знаят къде и какво употребяват децата им ”.

Тя разяснява и аргументите за възходящата измежду подрастващите експанзия.
 Глобиха TikTok в Нидерландия за нарушение поверителността на персоналните данни на малолетните консуматори Глобиха TikTok в Нидерландия за нарушение поверителността на персоналните данни на малолетните консуматори
Докато обществената мрежа TikTok продължава да притегля консуматори, и то най-вече измежду младежите, регулаторните органи проверяват еве...

“Детската експанзия я е имала и преди обществените мрежи. По-специфичното е, че ставаме толерантни към другите типове експанзия и децата се научават на това. Според едно проучване от ден на ден се неглижира вербалната експанзия. А тя в действителност е една от най-достъпните в интернет пространството. Така че отворим ли вратата за едната експанзия, изцяло обикновено е да ескалират и останалите типове ”, приключи детския психолог.

Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР