През последните месеци финансовият пейзаж е изпълнен с хаос и

...
През последните месеци финансовият пейзаж е изпълнен с хаос и
Коментари Харесай

Как фондовият пазар се противопоставя на икономическия хаос

През последните месеци финансовият пейзаж е изпълнен с безпорядък и неустановеност. В началото на годината се борихме с трайната инфлация, последвана от тревожния срив на Silicon Valley Bank през март, който провокира безпокойствие измежду вложители, притежатели на бизнес и банкери.

Освен това диалозите за надхвърляне на тавана на дълга породиха безпокойствие за бъдещето на общественото обезпечаване и евентуалната загуба на работни места. Въпреки тези тревожни условия фондовият пазар съумя да резервира известна непоклатимост.

Забележително е, че към 29 май показателят S&P е отбелязал съвсем 10% нарастване от началото на годината. Освен това показателят на волатилността, прочут като VIX, остана под 20, което демонстрира релативно постоянен пазар, със единствено две изключения от 28 март насам.

Според отчет на The Wall Street Journal един от факторите, допринасящи за тази непоклатимост, е наличието на квантови фондове. Тези капиталови фондове, наричани още количествени хедж фондове, разчитат на компютърно генерирани логаритми, математически модели и изкуствен интелект, с цел да предвиждат трендовете на фондовия пазар.

Докато някои вложители се отдръпнаха от финансовите пазари заради повишените оценки и несигурността към стопанската система на Съединени американски щати, количествените фондове удвоиха вложенията си, съгласно констатациите на The Journal.

Стратегът на Deutsche, Bank Параг Тате показа пред The Journal:  

Важно е обаче да се означи, че квантовите фондове могат да реагират и групово, когато са изправени пред нараснала волатилност, предизвести The Journal.

Квантовите фондове употребяват разнообразни техники, в това число компютърни стратегии и изкуствен интелект, с цел да вземат осведомени решения. Investopedia изясни , че тези фондове могат да употребяват съотношения като цена към облага, дълг към личен капитал и растеж на облагата, а някои включват изкуствен интелект в процесите на взимане на решения.

Няколко квантови фонда означиха забележителен триумф. Според Reuters D.E. Shaw, един от най-големите основани в Съединени американски щати квантови фондове, е постигнал облага на хедж фонда от 24.7% през предходната година след отчитане на таксите, надминавайки междинните стойности за промишлеността. По сходен метод Renaissance Technologies, различен квантов фонд, реализира годишна възвръщаемост от 66% за 30-годишен интервал от 1988 година до 2018 година, както заяви Insider.

Неотдавнашният успех на квантовите фондове съответствува с възходящото разглеждане на въздействието на изкуствения разсъдък в разнообразни браншове. Проучване за 2023 година, извършено от Morgan Stanley, разкри, че доста вложители считат, че AI ще направи гражданска война във финансовите услуги. Въпреки това е малко евентуално да размени изцяло човешкото присъединяване.

Дори в случай че алгоритмичната търговия и изкуственият разсъдък станат по-разпространени, забележителен брой вложители към момента избират финансови консултанти да ръководят активите им.

В изследването на Morgan Stanley 88% от интервюираните акцентират значимостта на човешките взаимоотношения с техните финансови съветници.

Джеф Макмилън, началник на отдел “ ” в Morgan Stanley Wealth Management, акцентира в изследването, че AI не би трябвало да се преглежда като сурогат на човешкото управление, а по-скоро като мощен инструмент за възстановяване на ръководството на практиката на финансовия консултант и взаимоотношението с клиентите.

Източник: cryptodnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР