През последните години страната ни се намира в демографска криза,

...
През последните години страната ни се намира в демографска криза,
Коментари Харесай

Как се формират работните графици при работа на смени

През последните години страната ни се намира в демографска рецесия, което неизбежно се отразява и на броя на служащите и чиновниците в България. Наред с това, размерите продукцията за произвеждане в огромните компании се усилва всекидневно, което от своя страна постанова индустриалният развой да бъде удължавам, като даже тук-там той се трансформира в непрекъсваем.

Естествено е, че с цел да бъдат обслужени тези процеси, работещите в предприятията следва да бъдат планувани на обособени работни смени, които следва да са планувани по метод, осигуряващ естествената дълготрайност на работното време и опция на работещите да отпочинат от работния ден. Всички тези условия са уредени в законите на страната ни, като доктор Тодор Капитанов, специалист в областта на трудовото право, коментира в детайли в актуалната публикация.

Как работодателите пресмятат работното време

Както работата на смени, по този начин и сумираното пресмятане на работното време, са генетично свързани с разпределението на работното време, което се открива с правилника за вътрешния трудов ред в предприятието. Затова редуването на промените, както и сумираното пресмятане на работното време, също се регламентират в правилника за вътрешния трудов ред. Тази наредба е належащо правно изискване за определяне на сумирано пресмятане на работното време.
 istock istock
Наред с това, по едно и също време с установяването на сумирано пресмятане на работното време, работодателят „ утвърждава поименни графици “ за интервалите на изчисляването му, които се съхраняват минимум 3 години и се държат разполагаем на контролните органи на местата, на които се поставя трудът.

За установяването на сумирано пресмятане на работното време наложително се изисква заповед на работодателя, с която той дефинира интервала на отчитането му и утвърждава поименните графици за работа на служащите и чиновниците, които се ползват към заповедта. При липса на заповед и одобрен график контролните органи одобряват, че работното време е подневно, което в осигурително отношение се свързва с спиране на обезпечаването през почивките, съвпадащи с работните дни по календар през месеца и загуба на осигурителни права.

Как да се предпазим от неточен шеф

Когато е належащо работата да бъде осъществявана по график през избрани дни от месеца, с цел да се избегнат спиранията на обезпечаването и рестриктивните мерки на подневното работно време с произлизащите неподходящи последствия, е по-целесъобразно да се подписа трудов контракт с уместно на ден работно време, съгласно заетостта по графика и отчетния интервал, който да бъде одобрен със заповед и това бъде регламентирано в правилника за вътрешния трудов ред в предприятието.
 istock istock
При сумирано пресмятане на работното време графиците се сформират от работодателя съгласно стопанските потребности на предприятието, при изискване че са спазени законоустановеният режим на труд и отмора и нормата на избраното с трудовия контракт постоянно работно време за отчетния интервал.
Режимът на труд и отмора при сумирано пресмятане на работното време изисква съблюдаване на оптималната дълготрайност на работната промяна, която при сумирано пресмятане на работното време може да бъде до 12 часа, а в случаите на понижено работно време - до 1 час над него.

Ще стане ли работната седмица четиридневна

Максималната дълготрайност на работната седмица не може да бъде повече от 56 часа, междудневната отмора да не бъде по-малко от 12 часа, а непрекъсната седмична отмора не може да бъде по-малко от 36 часа (при смяна на промените, когато
действителната и техническа организация постановат това - 24 часа). Изисква се и съблюдаване и на възбраната за възлагане на работа през две поредни смени.

При сумирано пресмятане на работното време „ фактически отработеното време “ се регистрира след приключването на отчетния интервал, като отработените часове (след превръщането им от нощни в дневни) се разделят на контрактуваното на ден работно време - цялостно или ненапълно.

Когато регистрираното работно време надвишава нормата на контрактуваното работно време за отчетния интервал, е налице ексклузивен труд, който се води в специфична за това книгата и се регистрира всяко полугодие пред инспекцията по труда. Извънредния труд се заплаща с
нарастване не по-малко от 50 на 100.

Справка:
член 139, член 142, член 157, член 262, член 403а от Кодекса на труда
член 4а НРВПО
 
Източник: pariteni.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР