През последните години се наблюдава леко намаляване на броя на

...
През последните години се наблюдава леко намаляване на броя на
Коментари Харесай

По-малко осиновения през 2020 г.


През последните години се следи леко понижаване на броя на осиновените деца в страната.  През 2017 година осиновените деца по процедурата за национално осиновяване са 578, през 2018 – 539 деца, през 2019 година – 500 деца, с цел да стигнат  418 през предходната 2020 година .

Спад се следи и при броя на децата, вписани в регистъра за осиновяване  – от 2127 деца в края на 2017 година до 1371 в края 2020 година, оповестява БГНЕС.

Кандидатите, които желаят да осиновят деца, имат характерни условия  и желания за него. Те биха желали да осиновят дете в положително здравословно положение и липса на фамилна обремененост, което да е  в относително ранна възраст . Тези съществени условия на претендентите за осиновяване   затрудняват избора на уместно семейство  за всяко вписано в регистъра дете. Те също по този начин са причина за удължение на осиновителната процедура.

За да се насърчи осиновяване то отпадна условието кандидат-осиновителите да показват някои удостоверителни документи , като дирекциите „ Социално подкрепяне “ по длъжностен път правят информации за заявените от лицата условия.

В поддръжка на лицата осиновили дете, продължава да се изплаща и  еднократна помощ при самото осиновяване . Тя се получава без значение от приходите на фамилията. Размерът на помощта е еднакъв на размера на еднократната помощ при раждане на първо дете.  За 2021 година тя възлиза на 250 лв. .
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР