През последните години ме притесняваше неговото влошено здравословно състояние и

...
През последните години ме притесняваше неговото влошено здравословно състояние и
Коментари Харесай

Богослов: Българският патриарх трябва да има по-голяма публичност

През последните години ме притесняваше неговото влошено здравословно положение и като общество трябваше да бъдем по-запознати, с цел да можем да насочваме повече молебствия, да се интересуваме и може би да помогнем. Не утвърждавам тази процедура в Българската православна черква, защото българският патриарх би трябвало да има по-голяма гласност. Това сподели богословът Йордан Георгиев.

" Когато става нещо с неговото здраве, задължително Светият синод трябва да уведоми съответните институции, както и всички медии. Ние научаваме посредством секрети източници за здравословното му положение. Миналата година той влезе в болница, оказа се, че е влезнал преди този момент и беше крито. Спекулираше се със здравословното му положение, споделяше се, че е положително, устойчиво, изтичаше информация, че е сериозно – не трябва да се стига до такива моменти. Трябва да има цялостна бистрота и гласност “, добави пред бТВ той.

По думите на богослов Йордан Георгиев напоследък не са се допускали доста хора до предводителя на българската черква.

" Ограничаваше се кръгът към него в Софийската митрополия. Един от най-доверените му хора беше личният му брат. Като архиерей и приближен човек, с който са като братя - това е българският митрополит в Съединени американски щати, Канада и Австралия Йосиф, също и свещеник Тихон. Те бяха от дребното архиереи, които имаха приятелски връзки с патриарха, само че за жалост напоследък не им беше дадена опция да имат допир с него. Може да е, с цел да не научи нещо или пък свързани със здравето аргументи. Прекалено лимитираният допир до него основава и лимитирана информация и не сме наясно той какъв брой е бил осведомяван за някои значими неща “, сподели богословът. 

По думите му патриарх Неофит е минал пред редица провокации.

" Започна първо с политическа рецесия с митингите през 2013 година След това имаше огромно събитие в православната черква известно като свети и популярен събор на остров Крит, на който Българската православна черква не съумя да отиде. Истинската причина е Русия, тогава също имаше интервенция. Църковните причини бяха, че се притесняват от някакъв комунизъм и връзки с Римокатолическата черква. За страдание, патриарх Неофит нямаше извънредно твърда позиция както предходния патриарх Максим. Патриарх Неофит беше по-благ, по-балансиран и сдържан човек и може би някои митрополити се възползваха от това качество. За да не основава спомагателни раздори, той приемаше уравновесени позиции във всяко отношение, само че от православна позиция беше огромен пропуск за българската черква да не взе участие на този събор “, разяснява Йордан Георгиев

Той ще запомни патриарх Неофит като добър, мил и заслужен човек.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР