През последните години Германия традиционно заема първо място във външнотърговските

...
През последните години Германия традиционно заема първо място във външнотърговските
Коментари Харесай

За единадесетте месеца на 2021 г. стокообменът ни с Германия надхвърля 9 млрд. евро

През последните години Германия обичайно заема първо място във външнотърговските взаимоотношения с България, като по данни на немската статистика за единадесетте месеца на 2021 година двустранният стокообмен надвишава равнищата от 9 милиарда евро. А още по-добрата вест е, че страната ни има по-висок експорт към най-голямата европейска стопанска система, в сравнение с е вносът й у нас. Многото немски компании и бързо развиващият се бранша на произвеждане на автомобилни съставни елементи са в основата на позитивното ни търговскои салдо. Това стана ясно след срещата на заместник-министърът на стопанската система Димитър Данчев  с основния шеф на  Германо-Българската индустриално-търговска камара (ГБИТК) доктор Митко Василев. Те са разискали въпроси, свързани с търговско-икономическите връзки сред двете страни.

В рамките на срещата заместник-икономическият министър е показал политиките, функционалностите, както и целите на Министерството на стопанската система и промишлеността. В диалога е станало ясно, че по отношение на бъдещото развиване на индустриалните зони в България ще бъде прегледана опцията за присъединяване на Национална компания „ Индустриални зони “, която е под шапката на икономическото министерство, в EXPO Real /International Trade Fair for Property and Investment/ в Мюнхен. „ Германия е стратегически сътрудник и връзките ще бъдат развивани предпочитано, както на федерално равнище, по този начин и на равнище обособени федерални провинции. Сътрудничеството ни е значимо за нас и разчитаме сполучливото партньорство с министерството да продължи и в бъдеще “, е подчертал заместник-министър Данчев.

Обсъдени са били и други взаимни начинания и предпочитани стопански тематики, които ще основат благоприятни условия за разширение на двустранното съдействие.

Членството на България в Европейски Съюз от 1 януари 2007 година оказа позитивно въздействие върху развиването на двустранния стокообмен заради хармонизирането на процедурите и улеснението на вноса и износа.

Германските компании също са надеждни вложители, защото се ангажират дълготрайно. Инвестициите са разпределени отмерено по браншове и райони в страната, повече от половината от тях са “на зелено ” посредством основаване на дъщерна компания или филиал, от което следва да се одобри, че немските вложители правят оценка като привлекателни изискванията за бизнес в България. По данни на Българска народна банка към края на 2020 година директните вложения от Германия са в размер на 3.59 милиарда евро.

 
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР