През последните две седмици явно чувстващият се в неизгодна позиция

...
Коментари Харесай

Напук на Борисов, няма планове за препрограмиране на изборните машини

През последните две седмици очевидно чувстващият се в неизгодна позиция преди изборите някогашен министър-председател Бойко Борисов се пробва да дискредитира машинното гласоподаване. Тезата му, повторена неведнъж по селски площади пред слушатели, които най-вероятно не схващат безусловно нищо от програмен продукт, е, че резултатите от вота ще бъдат фалшифицирани, защото машините за гласоподаване са хакнати. Или както се споделя на езика на Борисов: " Машините се пипат ". Реално обаче това не е по този начин - систематичният облик (билдът) на софтуера остава еднакъв с този на 4 април, който беше заверен и по време на ръководството на ГЕРБ, а всяка смяна би била отразена в по този начин наречения хеш - еднопосочен криптографски код, който дава отговор на неповторим масив от данни.
Разговори за програмен продукт в Рибарица
За последно Борисов разгласи, че машините се пипат и това ще докара до подправен резултат на изборите, по време на визитата си в местността Костница край Рибарица тази неделя. " Ще фалшифицират изборите не по някакъв различен метод, а през машините ", съобщи някогашният министър председател. През последните две седмици той повтаря още веднъж и още веднъж, че изборите или ще бъдат провалени посредством машините, или всеки трети или пети глас за ГЕРБ ще бъде прехвърлян към Слави Трифонов или друга партия. Това обясняваше Борисов на 30 юни в Дулово, с съвсем еднакъв сюжет плашеше гласоподаватели в Монтана на 25 юни.

Тази неделя Борисов добави в тайната си доктрина и нов претекст - че нарушавания ще се случат, защото служебното държавно управление към този момент имало целия код на софтуера на машините. Това по принцип е заложено и в контракта, подписан сред " Сиела Норма " и ЦИК още през февруари, с цел да може ЦИК в бъдеще да прави модификации по машините. Такива обаче по време на сегашния избор не се планува да бъдат правени.
Без промени в софтуера за 11 юли
Манипулации на софтуера на машините за идните в неделя избори сега на процедура не са вероятни. В понеделник, единствено ден след последните предизвестия на Борисов за възможни операции, специалисти на Държавна организация " Електронно ръководство " (ДАЕУ) са показали по какъв начин се удостоверява сигурността на машините по време на презентация за компютърни експерти на ГЕРБ, " Демократична България ", " Изправи се! Мутри вън! ", Гражданско съдружие " Демокрация и правда " и Организацията за сигурност и съдействие в Европа (ОССЕ). Макар това да не съставлява цялостният самостоятелен одит на машините за гласоподаване, който " Демократична България " да вземем за пример желае, излиза наяве, че ще се употребява систематичният облик на машините от изборите на 4 април. " Предвид че ще употребяваме билда от предните избори, колкото и някой да " пипа " кода, билдът ще е остарелият и това е механически проверимо посредством неповторимия хеш на софтуера ", разяснява за " Капитал " IT специалистът и претендент за депутат от " Демократична България " Божидар Божанов.

Самият хеш за софтуера ще бъде изработен обществен. Това не основава заплаха за машините, защото хешът е криптографски код, представящ избрани данни, които не могат да бъдат възобновени в противоположната посока от него. " Хешът на софтуерния код, контролните разписки от машината, които всеки гласоподавател може да ревизира, автоматизираните машинни протоколи и други контроли са спомагателна гаранция против възможни операции на машинния избор. Всеки жител може да ревизира дали машината вярно е отчела вота му посредством контролната квитанция, която съдържа неговия избор в очевиден текст. Секционната изборна комисия, както и всеки гласоподавател, може да ревизира дали неповторимият криптографски хеш идентификатор (системен хеш) на машината съответствува с този, който е заверен от ДАЕУ, и който подсигурява, че софтуерът е достоверен с удостоверения и употребен в изборите, т.е, че не е манипулиран ", обясниха за " Капитал " от Държавна организация " Електронно ръководство ".
Има ли опасности?
Според Божидар Божанов рисковете за подправяне на машинния избор са минимални. Верификацията на софтуера отстранява рисковете от огромна операция посредством самия код. Машините също по този начин не са свързани към интернет, което в допълнение понижава уязвимостта им. На доктрина един от по-рисковите моменти в употребяваната система може да бъде, когато информацията от цялата секция към този момент е изтеглена от машината в СИК и пътува физически към РИК, качена на флашка. " Дори да успееш някак си в придвижване да спреш двама представители на СИК и да вземеш флашката или те да извършат операцията, като трансформират протокола, първичният документ въпреки всичко е разпечатан и подписан от всички членове на СИК протокол. Ако има разлики сред двете, в това число се отварят чувалчета и се броят разписки. Тоест това се хваща доста елементарно в РИК ", уверен е Божанов.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР