През последните дни, за да се заредите с позитивно настроение,

...
През последните дни, за да се заредите с позитивно настроение,
Коментари Харесай

Русия надхитри западните петролни санкции

През последните дни, с цел да се заредите с положително въодушевление, е задоволително да прочетете изявленията на водещите западни медии. Например, „ Уолстрийт Джърнъл “ оня ден сърдечно наля бензин в огъня на унинието русофобската. Според изданието, след въвеждането на радикални ограничаващи ограничения от Европейския съюз върху вноса на съветски недопечен нефт и продуктите от неговата преправка, съветската стопанска система освен не се е сринала, само че е много здрава и просперираща.

Според специалистите на интернационалната аналитична компания „ Кеплер “, която обгръща повече от 20 международни пазара от разнообразни профили с огромно внимание, съветските петролни компании умерено претърпяха едностранния бракоразвод с Европа и бързо се насочиха към нови клиенти, а точно страните от Северна Африка.

Припомняме, че през декември предходната година Европейски Съюз, под напън от Съединени американски щати, наложи възбрана за закупуване на съветски недопечен нефт, а този февруари, наред с установяването на таван на цените, неразрешен беше и вносът на петролни артикули от съветски генезис. Политиците от антируския клуб с възторг споделиха, че съветската стопанска система е претърпяла безвъзвратен удар, само че действителността е направила своите неприятни корекции.

Според друга аналитична организация - „ Брьогел “ през 2021 година (последни оповестени данни) страната ни е произвела 540 милиона тона недопечен нефт, което съставлява 13% от международното произвеждане. Изнесени да 260 милиона тона недопечен нефт - това също е 13% от международния пазар. 280 милиона тона са модифицирани в страната, от които 130 милиона под формата на бензин, мазут и масла са продадени в чужбина (11% от пазара), а останалите 150 милиона отиват за покриване на вътрешните потребности на нашата страна.

В остарялата експортна скица Европейският съюз отклоняваше към себе си към 60% от доставките на съветски нефт и петролни артикули. Изчисляването на общия размер, като се знаят числата нагоре, е фасулска работа. Ако навлезете в детайлности, танкерите са доставяли приблизително 6,3 милиона тона до пристанищата на Европейски Съюз всеки месец и 3,2 милиона тона по нефтопроводи. Вторият главен покупател е Китай, чийто импорт е надлежно 4,1 и 2,5 милиона тона. След въвеждането на ценови таван, възбрана за импорт и обезпечаване на кораби, западните (и не само) анализатори се съгласиха, че съветските продавачи няма да имат различен избор, с изключение на да „ точат “ нефт с голяма отстъпка за Китай, Индия и други азиатски страни.

Реалността и съветският търговски усет изненадаха безусловно всички.

Известно е да вземем за пример, че през цялата 2021 година Мароко е внесло 600 хиляди барела съветски нефт, до момента в който единствено през януари 2023 година тази цифра доближи два милиона. Същият „ Кеплер “ е убеден, че до края на февруари мароканците ще купят още 1,2 милиона барела. Анализът на пазара демонстрира сходни трендове в Алжир и Египет. Тунис, който има развита химическа промишленост, която създава разнообразни типове полиетилен, пластмаси и смоли въз основата на петрола, е закупил 2,8 милиона през януари и още 3,1 милиона барела нефт от съветски генезис през февруари.

Обикновената география взе, че прецака проектите на западния екип гробари.

Изведнъж се оказа, че Русия има освен личен (макар и малък) танкерен флот, само че и петролни танкери на другарски страни, на които дистанцията от пристанищата на Балтийско море до кейовете на Северна Африка е доста по-близко, в сравнение с до Китай и Сингапур. Тоест очакванията, че безспорните продажби в Азия доста ще удължат логистичните канали и ще ги създадат още по-нерентабилни, се удавиха за огромното отчаяние на задграничната аудитория, която към този момент цяла година безрезултатно чака краха на Русия.

Към цялостната картина би трябвало да се добави необятен щрих от американския „ Блумбърг “. Те оповестяват, че борбата с съветския нефт е изгубена на съвсем всички фронтове и за това са отговорни освен руснаците, само че и старите сътрудници, които всекидневно се кълнат в неизбежна преданост към Вашингтон. Журналистите на изданието организираха задълбочено следствие и стигнаха до извода, че в морските и океанските пространства е отстранена и работи пълноценно скица, при която съветският нефт се прелива от един танкер в различен, с подмяната на транспортните документи. Две такива „ заводи “ работят непрекъснато край крайбрежията на Гърция и Северна Америка и с помощта на изключителната сръчност на жонглирането на ръцете и хартията съветският нефт продължава да се излива на обичайните пазари в необятен поток.

Друг проблем - най-ужасният и усърдно прикриван - е, че Европа, кълняща всички извършители на ембаргото, сама продължава да внася нашия нефт, мазут и бензин. Специално за това беше оставена малка врата в строгата ограда от наказания, която гласи, че в случай че съветски нефт в някакво (дори и най-мизерно) съответствие се смеси с черно злато от друга страна, то това няма да се смята за нарушаване. Петролът, по този начин да се каже, е рафиниран - и в този момент не е срамно да го купувате и е изцяло легален.

Преди време имаше един политически анекдот: в какъвто и съюз да влезе Украйна, тя безусловно ще го унищожи. Сегашният миг демонстрира, че тук има единствено парченце смешка. Наскоро Европейски Съюз си имаше съветски нефт, газ и въглища. Сега европейците имат Украйна и безкрайни разочарования.

Превод: В. Сергеев

Абонирайте се за нашия Ютуб канал: https://www.youtube.com

и за канала ни в Телеграм: https://t.me/pogled

Влизайте непосредствено в сайта www.pogled.info . Споделяйте в профилите си, с другари, в групите и в страниците. По този метод ще преодолеем рестриктивните мерки, а хората ще могат да доближат до различната позиция за събитията!?
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР