През последните дни преди настъпването на Рождество туристи от цял

...
През последните дни преди настъпването на Рождество туристи от цял
Коментари Харесай

Баба Коледа не пуска туристи в жилището на Добрия старец...

През последните дни преди настъпването на Рождество туристи от целия свят се стичат в Селото на Дядо Коледа - увеселителен парк във финландска Лапландия, където температурите падат до минус 15 градуса по Целзий.

Посетителите си купуват плюшени играчки и сувенири от скъпи магазини за дарове, а космат Дядо Коледа се радва на възхищението на стотици фенове на ден през целия месец декември преди да отпътува на околосветското си странствуване от долините на Финландия до небостъргачите на Ню Йорк и по-далеч, с цел да раздава дарове.

Стиснали скиорски шапки в ръце, посетителите търпеливо се редят на опашка, с цел да получат къса среща с " Joulupukki " - финската дума за Дядо Коледа, и опция за фотография, която заплащат в твърда валута.

" Виждали сме и други Дядо Коледовци, само че те не бяха същински. Казаха ни, че този е същинският ", споделя Мери Глейдъл - 8-годишна туристка от английския Саутхемптън, която е пристигнала в увеселителния парк с родителите си, брат си и сестра си.

Местните хора имат вяра, че Дядо Коледа живее на скрито място измежду заснежените борове на Северния полюс. Въпросът е - къде тъкмо? През 2010 година столицата на Лапландия Рованиеми се разгласи за " формалния дом " на Дядо Коледа.

Разположено на няколко километра от града, Селото на Дядо Коледа е тъкмо пред бензиностанция. Туристите бързат да прекосят Арктическия кръг, маркиран с бяла линия, с цел да видят Дядо Коледа в дървената му къща с изострен покрив.

Но...няма по какъв начин да влязат в частното му жилище, тъй като Баба Коледа държи на персоналното пространство. В огромна приемна белобрадият дъртак седи в комфортен стол до сандък, цялостен с писма. Всяка година той има над 300 000 гости - море от хора, което приема със примирение. " Много се веселя. Не съм отпаднал, само че понякога се изтощавам ", споделя Дядо Коледа.

А по какъв начин се възвръща? " Обичам да си подремвам. След петнадесет минути сън всичко се трансформира ", признава положителният дъртак.

Японците Шизука Кавахара и Саки Итои са летели повече от 24 часа, с цел да прегърнат Дядо Коледа за няколко секунди - несравним миг, запечатан със фотография, направена от горски дух. Цената на фотографията започва от 30 евро. Снимането със личен фотоапарат е неразрешено и би развалило магията на момента, споделя завеждащият личния състав в къщата.

Братчето на Мери Глейдъл - Хари, който е на четири години и половина, се доближава към Дядо Коледа без да се плаши. И незабавно, още преди недоверчиво да се здрависа с Дядо Коледа, изрежда какво желае за празника " трансформърс и още трансформърс ".

В тази зимна страна на чудесата туристите могат да се повозят и в шейна, теглена от елени. Снежно " сафари " по маршрут от 400 м коства 14 евро за дете и 18 за възрастен - екзотично прекарване за доста чужденци, които откриват хубостта на арктическите пейзажи, обагрени в розова светлина.

Източник: Дарик
тагове лапландия дядо коледа турист
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР