През последните дни правителството на сглобката“ ни спретна поредното зрелище

...
През последните дни правителството на сглобката“ ни спретна поредното зрелище
Коментари Харесай

Какво скри властта от хората за медицинските хеликоптери: Говори експертът инж. Мариян Боновски

През последните дни държавното управление на „ сглобката “ ни спретна следващото представление за наша сметка. Този път пиар акцията бе обвързвана с доставянето на първият медицински хеликоптер. Какво скри властта от хората, защо излъгаха и ще имаме ли действително въздушна здравна помощ?

За отговор на тези въпроси потърсихме специалиста инж. Мариян Боновски, който посвети живота си на фантазията да имаме въздушна здравна помощ. За тези, които не знаят, последният избавен потърпевш в планината е избавен точно от Мариян Боновски. Той се отзовава с персоналният си хеликоптер на отправения вик за помощ и избавя потърпевшия.

Г-н Боновски, по какъв начин ще коментирате всичко това, което се случва с доставката на първия медицински хеликоптер? Държа да отбележа, че това, което ще кажете сте го казвал преди една година в друго изявление пред мен.

– Да, по този начин е. Още преди една година в изявление пред Вас господин Байрактаров, аз предизвестих, че липсват водачи. В момента има единствено един водач, който дава отговор на всички условия да ръководи медицинския хеликоптер. Има още четири водача, които могат да бъдат втори водачи, което е безсмислено. Има и още един, който може да бъде втори пило заради повода, че не е покрил норматива от летателни часове.

Искате да кажете, че на следващия ден даже и 10 хеликоптера да си закупим, няма да има има водачи, които да летят с тях?

– Правилно сте ме разбрали. Освен това множеството водачи са на възраст над 60 години, което не им дава право да ръководят медицински хеликопер.

Транспортният министър съобщи, че поради някакви европейски наставления този хеликоптер, който закупи България не може да се употребява за планинско избавяне. Така ли е в действителност?

– Нека първо разбираем някои детайлности по този въпрос. Планинското избавяне е обвързвано с разнообразни обстановки. В едни случаи става въпрос за изгубили се в планината хора, които нямат потребност от здравна помощ. В други случаи става въпрос за потърпевши в планината хора, които имат потребност от здравна помощ. При втория случай доста постоянно времето за оказване на здравна помощ е от изключително значение. Тази активност е в пълномощията да се прави от HEMS.

Как ще коментирате лицензирането на хеликоптерните площадки?

– Вие ще ме разберете най-добре, а уповавам се и вашите читатели. Това е като да издадеш Акт 16 на една къща, само че тя да няма дограма. Повечето площадки са изграждани по времето на социализма и те не дават отговор на окончателните условия.

На уеб страницата на АПИ от известно време е оповестена информация, която гласи следното: „ На хеликоптерната площадка при тунел „ Железница “ на автомагистрала „ Струма “ ще могат да изхвърчат и кацат медицински вертолети до 3,750 тона. Максималното тегло на една здравна въздушна кола за спешна помощ дружно с съоръжение, гориво и екипаж е към 3,175 тона. Хеликоптерната площадка при тунел „ Железница “ ще може да се употребява и от вертолети на държавни институции – Военновъздушни сили за избавителни интервенции при тежки или всеобщи произшествия, от планинската избавителна работа и други. “ Как ще коментирате тази информация?

– Хеликоптерите на Военновъздушни сили тежат много повече от 3,750 тона. За тази площадка липсват някои доста значими детайли, за които Вие знаете доста добре, че без тях е мъчно нейното потребление. Тези хора несъмнено не схващат, а и не желаят да се научат. За следващ път ще повторя – в България липсва система за въздушно избавяне.

Източник: MEDIAMALL/ Димитър Байрактаров

Още вести четете в категорията България 

Източник: safenews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР