През последните десетилетия все по-често учените от цял свят публикуват

...
През последните десетилетия все по-често учените от цял свят публикуват
Коментари Харесай

Колко точно е умен бобът?

През последните десетилетия все по-често учените от целия свят разгласяват разнообразни свои открития, свързани с невероятния свят на дърветата и растенията и техните благоприятни условия за връзка, тяхната дарба да усещат, да реагират и даже да страдат.

Зачестяват хипотезите, че растенията са съзнателни творения, които могат да учат и да вземат решения. Вероятно последното звучи пресилено, само че от ден на ден опити завършват с данни, които сочат в тази посока. 
Може ли да е правилно и какви последствия има това ново знание за нашето схващане за съзнанието и човешката логика на психиката? Изследователят Пако Калво от университета в Мурсия в Испания от дълго време се е посветил на тази спорна опция. Той е част от екипа на MINT - първата в света лаборатория, която изследва философията на растителната сигнализация и държание (невробиологията на растенията).

„ Ние сме мултидисциплинарна изследователска група с членове от цялостен ​​свят, интересуващи се от въпроси, които касаят интелигентността на растенията " - пишат учените. Експериментите им са отдадени на необятен набор проблеми - от развиването на катерещи се бобови и грахови растения до фундаментални въпроси в пресечната точка на физическите, биологичните и когнитивните науки.

Членовете и сътрудниците на лабораторията на MINT идват от разнообразни среди, изповядват разнообразни гледни точки и носят със себе си еклектичен набор от способи и хрумвания. Ето някои от въпросите, върху които работят учените:
Какво могат да ни кажат растенията за природата на интелигентността?Какъв е най-хубавият метод да се концептуализира „ интелигентността ", изключително що се отнася до растенията?Какво, в случай че въобще има такова, е неповторимото в интелекта на растенията?Базираното на напредък придвижване включва ли неповторими сетива, разнообразни от тези на животните?За да отговорят на тези въпроси, членовете на лабораторията на MINT организират концептуални, теоретични, метафизичен, емпирични и приложни проучвания. 
Пако Калво е взел участие интензивно в създаването на основа от евентуално потребни хрумвания за проучване на интелигентността на растенията. Заедно с сътрудниците си посвещава години научна активност над хипотезата за коренния мозък, правилото на свободната сила, общата доктрина за тау и други. 
Изследването на интелигентността на растенията изправя учените от MINT пред непредвидени провокации.
 „ Това изисква да изоставим нормалните пристрастия, насочени към индивида или животните, от една страна, само че да не изоставяме психическите, от друга. Нито менталните когнитивни науки, нито материалистичните физиологични науки се оправят със задачата " - прецизират хората от екипа.
Те търсят вероятности, съсредоточени към връзката сред организма и неговата среда, търсейки интелигентността като достижение на тази взаимовръзка, а не на някакъв характерен мисловен уред.
Възприемането на теоретичен метод към съзнанието е спорно начинание, основно заради неналичието на съответни способи за проучването или дефинирането му. Въпреки това, опитите на Калво повдигат някои забавни въпроси, които към този момент са към момента единствено концептуални. Има необятно публикувано разбиране, че растенията са интелигентни, въпреки и по елементарен метод.

„ Говоренето ", реагирането и даже подмамването на насекомите са част от тяхното държание. Тези събития обаче могат да се припишат на елементарни еволюционни акомодации – пасивни реакции, а не избори, направени „ умишлено ". Според Елизабет Ван Волкенбург, професор по растителни науки във Вашингтонския университет, растенията са наясно с околната среда, себе си и своите съседи.
Калво и сътрудниците му са създали тест, с цел да измерят най-малко почти дали представителите на международната фауна имат възприятие за воля или най-малко когнитивност. Методите им разрешават да се дефинира дали държанието на растенията е гъвкаво и самодейно, дали е изпреварващо и дали е целеустремено.
Когато бобът се катери, наподобява, че търси положително място за пригаждане. В процеса на решение къде да се откри, бобовото растение прави необятни сканиращи придвижвания. То демонстрира скок в електрическата интензивност, когато се закача за нова летва. Калво има вяра, че тази композиция от фактори може да даде съществени сигнали за съществуване на съществена когнитивна функционалност и даже че растенията имат субективни прекарвания на по-дълбоко равнище. Възможно е зърното „ да знае " къде са полюсите на планетата...
Източник: spisanie8.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР