През последните десетилетия учените положиха значителни усилия в изследванията на

...
През последните десетилетия учените положиха значителни усилия в изследванията на
Коментари Харесай

Учени създадоха пластмаса, която се разгражда само за три месеца

През последните десетилетия учените поставиха обилни старания в проучванията на полимерите, с цел да основат пластмаса, която " изчезва "  в околната среда. Всяка година се създават над 380 милиона тона пластмаса, което надалеч надвишава множеството други синтетични материали. Предвид възходящият проблем с пластмасите, които са нездравословни за околната среда, освен с тяхното произвеждане, само че и с до дългото им разграждане, намирането на решение на този проблем става все по-важно.

Независимо от времето и парите, вложени в проучвания, фантазията за биоразградими полимери до момента се оказваше неосъществима. Екип от специалисти от Училището по околна среда в Университета в Йейл (САЩ) показа нова биопластика, която има висока резистентност, само че в това време е способна да се разгради изцяло единствено за три месеца, написа. 

Произвежда се от странични артикули от дърво и по-специално от дървесен прахуляк по време на процеса на деконструкция на порестата матрица от естествено дърво - материал, който нормално се изхвърля като боклук в дъскорезниците. За да се създаде, порестата конструкция на естественото дърво се деконструира, с цел да образува един тип хомогенна целулозно-лигнинова " чорба "  (лигнинът е най-разпространеният органически полимер в растителния свят), който съставлява усложнение в наномащаб и водородни връзки сред регенерирания лигнин и целулозни микрофибри.

Сместа може да се формова или валцува, без да се чупи. Така е допустимо да се създават лигноцелулозни биопластични филми в огромен мащаб просто посредством изтичане на целулозната и лигниновата чорба в шаблон. Според учените измежду качествата на получения материал са висока механична резистентност (тя е силна) и огромна непоклатимост при съдържане на течности (здрава), както и резистентност на ултравиолетова светлина.

" Има доста хора, които са се пробвали да разработят тези типове полимери в пластмаса, само че механичните влакна не са задоволително положителни, с цел да заменят пластмасите, които използваме през днешния ден, които се създават най-вече от изкопаеми горива. Разработихме елементарен и пряк индустриален развой, който генерира пластмаси въз основата на биомаса от дърво, само че също по този начин и пластмаса, която предлага и положителни механични свойства. Освен това, за разлика от множеството петролни пластмаси и други биоразградими пластмаси, тази биопластика може да бъде рециклирана или разградена от микроорганизмите в почвата за малко време. Минимизирахме всички материали и боклуци, които отиват в природата ", споделя Юан Яо, помощник професор по индустриална екология и устойчиви системи в учебното заведение по околна среда в Йейл и началник на създаването, оповестена в списанието " Nature Sustainability ". 

По време на опитите откривателите са сложили листове от този биопластмаса в почвата. Те изцяло са се разградили за три месеца. Авторите на изследването предричат ​​бъдеще, цялостно с тази нова биопластика под формата на фолио за найлонови торбички, контейнери за покриване на храни и даже артикули за приложимост в строителната или автомобилната промишленост. 
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР