През последните десетилетия се наблюдава драстично нарастване на честотата на

...
През последните десетилетия се наблюдава драстично нарастване на честотата на
Коментари Харесай

В следващите 5 години - всеки втори европеец поне с една алергия

През последните десетилетия се следи фрапантно повишаване на честотата на заболеваемост от разнообразни алергии. 600 милиона души в света страдат от алергичен ринит, най-честото алергично заболяване. 150 милиона европейци страдат от хронични алергични болести.

Сега сме в пика на пролетните алергии от групата на тревните полени, само че като цяло сезонните алергии стартират още през февруари, когато е цъфтежът на брезата и се отделя брезов полен, отбелязва доктор Кремена Найденова, алерголог в ДКЦ на Александровска болница. През май и юни цъфтят тревите, а някои алергии не престават до късна есен, когато цъфтят плевелите 

В началото на 20 век алергията се е разглеждала като рядко заболяване. През последните десетилетия обаче сме очевидци на драматично повишаване на честотата и тежестта на алергиите, акцентира доктор Найденова. Прогнозите за Европа сочат, че до 2025 година всеки втори европеец ще страда най-малко от едно алергично заболяване.

Промяната в метода на живот през последните години е главният фактор, който въздейства върху взрива на алергиите. Отдалечаването от природата и обитаването на пространства, които непрекъснато чистим и дезинфекцираме са в основата на така наречен хигиенична догадка за алергиите. „ Липсата на излагане на микробни антигени при започване на живота, още при раждане на детето, може да докара до алергия “, споделя Кремена Найденова.

18,1 на 100 от българите страдат от алергичен ринит. Много постоянно той протича в комбиниране с бронхиална астма. „ Често кихане, сърбеж в носа, водниста секреция, доста постоянно засягане и на очите със зачервяване, сърбеж, сълзене. Алергичният ринит визира горните дихателни пътища, само че доста постоянно протича по едно и също време с бронхиалната астма, която визира белия дроб. Включват едни и същи тъкани, имат общи възпалителни процеси, общи алергени от околната среда. Това е така наречен идея за единния дихателен път “, разяснява алергологът.

Тест открива дали човек има алергичен ринит или астма. Тестът с накапване от алергена върху предмишницата е бърз и наличен. Единственото изискване е пет дни преди теста пациентът да не е приемал противоалергични препарати.

В помощ на пациентите с алергии е т.нар. поленов календар, който се изготвя за всяка година. „ Пациентите наблюдават по кое време стартира цъфтежът на алергена си, какъв брой висока е поленовата централизация във въздуха. Всяка година стоплянето на времето се измества и цъфтежите стартират много по-рано “, споделя доктор Найденова.

Антихистаминовите препарати облекчават признаците, само че не лекуват. Клиничната симптоматика може да се усъвършенства доста при алерген-специфичната имунотерапия.

Пациентите с алергичен ринит, който се въздействат от брезовия полен, трябва да заобикалят потреблението на сурови череши, праскови, целина, моркови и недопечен лешник. От тези артикули хората с алергия могат да получат сърбеж на мекото небце, даже оток на устните.

Специалистите обръщат внимание и на това, че при висока поленова централизация пациентите с алергичен ринит би трябвало да са наясно, че могат да получат признаци като задух, кашлица, свирене на гърдите, които са свързани с алергията.

70 на 100 от пациентите с бронхиална астма са наранени от така наречен лека астма. Това са най-вече младежи, които неглижират болестта и считат, че нямат потребност от лекуване, добавя доктор Кремена Найденова.

„ В научната литература тази група пациенти са наречени „ тихото болшинство “. Техните признаци са доста по-леки, по-рядко се демонстрират, тези хора не посещават доктор, доста постоянно те прикриват своята симптоматика. Този % е толкоз висок, защото признаците са доста леки и самите те считат, че нямат потребност да се лекуват, защото се демонстрират един път в месеца или на няколко месеца. “

Специалистът предизвестява, че тези пациенти могат да се влошат при вирусна зараза, когато в действителност се открива, че са наранени от бронхиална астма. Когато не са добре осведомени, пациентите се опасяват от прилаганото лекуване, добавя доктор Найденова. Противовъзпалително се прилагат инхалаторни кортикостероиди, които работят локално на белия дроб и са без страничните резултати на систематичните кортикостероиди. „ Но множеството от тях в действителност се опасяват. “

Кашлица, лек зной и от време на време свирене в гърдите са признаци на леките форми на астма. „ Но тези хора като цяло през цялата година се усещат здрави. Проявяват доста рядко тази симптоматика. Много постоянно леките астматици са свързани с алергично заболяване и когато те имат един персистиращ алергичен ринит, се демонстрират в един миг и признаци от долните дихателни пътища. “  

Между 5 и 10% са хората с тежка астма. При тях болестта протича много тежко. „ През последните години много се работи върху биологичните лечения, които доста усъвършенстват качеството на живот ", показва алергологът.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР