През последните десет години у нас така и не бе

...
През последните десет години у нас така и не бе
Коментари Харесай

ИПИ: Една пета от данъка върху доходите да отива за общините

През последните 10 години у нас по този начин и не бе реализирана фискална децентрализация. Добра стъпка в посока това да се случи би било шерването на една пета от приходите от налога върху приходите на физическите лица (ДДФЛ) с общините. При заложени в бюджет 2018 година доходи от налога върху приходите на физическите лица в границите на 3,372 млн. лева, преотстъпването на такава част от постъпленията би нараснало личните доходи на общините с близо 675 млн. лева или с 30,4%. Това показват от Института за пазарна стопанска система в ново проучване.

Последните обилни стъпки в посока повишение на финансовата автономия на българските общини бяха направени в далечната към този момент 2007 година, когато общинските препоръки получиха право да дефинират размера на локалните налози и такси в авансово заложени граници. Последвалият интервал сподели, че тази стъпка е била незадоволителна, настояват икономистите.

Общинските бюджети остават в мощна взаимозависимост от държавните прехвърляния. Близо 2/3 от бюджетите на общините се финансират от държавните прехвърляния, а настрана финансовите разноски на локални равнище са съвсем напълно подвластни от усвояването на европейските средства.

Провеждането на независима фискална политика е мощно затруднено от неналичието на задоволителни лични доходи. Тежкото финансово положение на общинските бюджети и методът на деяние на въведената през 2016 година Процедура за финансово излекуване на общини с финансови усложнения доведоха до тласъци за увеличение на съществуващите локални налози и сътвориха предпоставки за възходяща политическа взаимозависимост поради опцията за разпределяне на безлихвени заеми и последващото им вероятно „ опрощаване”.

Липсата на лични средства лимитира ролята на локалната народна власт и лишава общините от нужните принадлежности за образуване на локални политики – под въпрос е дали при сегашната система те въобще могат сполучливо да организират дълготрайна политика в полза на своите жители, показва се още в проучването.

Решението е точно фискалната децентрализация, като една от стъпките може да бъде точно шерване на част от налога върху приходите.

Споделянето на постъпленията от ДДФЛ с общините, а след това и възможното отдаване на пълномощия за установяване на този налог в дадени граници ще докара до:

- Повишаване на фискалната автономия на общините и по-добро обвързване на бюджетните приходи със обществените и икономическите процеси, които протичат на тяхна територия;

- Намаляване на съществуващите политически зависимости на локалната от централната власт;

- Създаване на тласъци за поддържане на добра бизнес среда и привличане на вложения за повишението на заетостта и надлежно – увеличение на приходите от ДДФЛ в локалния бюджет;

- Възстановяване на изгубената връзка сред данъчно облагане и политическо посланичество на локално равнище и увеличение на потенциала на гражданското общество да взе участие във формулирането на локални политики;

- Създаване на условия за пораждане на действителна данъчна конкуренция на локално равнище в бъдеще, когато общините получат право да дефинират размера на ставката на ДДФЛ в по-широки граници.

Редактор: Деница Райкова
Източник: expert.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР