През последните 17 години се наблюдава необичайно покачване на нивата

...
През последните 17 години се наблюдава необичайно покачване на нивата
Коментари Харесай

Mетанът на Земята се покачва – излизаме ли от… ледниковата епоха?

През последните 17 години се следи извънредно повишаване на равнищата на метан в земната атмосфера – и съгласно ново проучване това повишаване може да е сигнал за нещо по-голямо.

Не е напълно несъмнено какво тъкмо значи то, само че учените настояват, че доста наподобява на минали „ терминиращи събития “ в климатичната система на Земята – интервали, през които идва края на съответен ледников интервал.

Климатът на Земята непрекъснато залита сред дълги, студени ледникови интервали (още „ столетия “), когато големи ледени покривки скриват Северна Европа и Канада, и по-кратки междуледникови интервали с по-високи температури. Това се случва на великански времеви диапазони от хиляди и хиляди години, доста по-дълги от човешкия живот.

Краят на тези ледникови столетия съставлява цялостна смяна в системата океан-атмосфера на Земята, която бележи прехода от ледников към междуледников интервал – още един нескончаем развой, който нормално лишава хиляди години.

Понастоящем се намираме в междуледниковия стадий на ледников интервал, наименуван четвъртичен ледников интервал (или Кватернер), който е почнал преди към 2,5 милиона години и продължава и през днешния ден. Но има подмятания за смяна. Ако погледнем равнищата на метан на Земята, има някои признаци, че може би сме при започване на „ сходен на преустановяване “ модел.

Метанът естествено съществува в нашата атмосфера и може да работи като мощен парников газ, който задържа топлота. По-голямата част от газа има антропогенен източник – а точно потреблението на изкопаеми горива, земеделието, сметищата и отпадъците – само че останалата част идва от естествени източници, най-много от гниещата растителност във влажните зони и размразяващия се безконечен лед.

Нивата бързо се покачват през 20-ти век вследствие на индустриалната гражданска война и изгарянето на изкопаеми горива, само че към края на века нарастването се забавя. След това, към 2006 година, стартира ново повишаване на метана, което този път не е обвързвано само с изкопаемите горива.

Голяма част от тези нови излъчвания идват от влажните зони, ситуирани покрай екватора. Трябва да се има поради обаче, че това е разследване от изменението на климата, което основава по-топли и влажни условия, стимулиращи разлагането във влажните зони.

В новото проучване учените преглеждат последните промени в наличието на метан в интервала 2006-2022 година и ги съпоставят с моделите от пред ледникови интервали. Техните констатации демонстрират, че сега равнищата на газа се държат по този начин, както са се държали при започване на преходите от студени ледникови интервали към по-топъл междуледников климат.

„ Остава допустимо настоящето повишаване на метана да е в границите на холоценската колебливост, само че също по този начин е допустимо това повишаване да демонстрира, че е в ход широкомащабна метаморфоза на естествения климат и биосфера “, пишат създателите на проучването.

Тъй като към този момент се намираме в топъл междуледников стадий, не е несъмнено по какъв начин би могло да се развие този евентуален преход към „ по-топъл междуледников климат “. Това обаче не значи и, че сме в зората на нов ледников интервал – евентуално е Земята да се насочи към още по-топъл климат, което ще докара до радикални промени в естествените ѝ системи.

„ Метанът е по едно и също време мотор и вестител на изменението на климата. Не знаем за какво в този момент той се усилва толкоз бързо, само че моделът на повишаване от края на 2006 година насам прилича държанието му по време на огромните обрати в климата на Земята в далечното минало “, написа за The Conversation Юан Нисбет, създател на проучването и професор по науки за Земята в Лондонския университет „ Роял Холоуей “.

Той заключава: „ Римските числа от IX до I отбелязват [в отчета за изследването] огромни климатични промени в предишното. Няма римска цифра нула, само че тогава всеки предстоящ преход с терминална канара ще бъде друг – температурна стъпка от настоящия ни междуледников климат към някакво ново бъдеще, което е още по-топло. Сигналът на метана към момента не е явен, само че остава въпросът: почнал ли е терминиращ преход нула? “

   
Източник: chr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР