През последните 15 г. Даниел Ненчев e водещ на предавания

...
През последните 15 г. Даниел Ненчев e водещ на предавания
Коментари Харесай

Даниел Ненчев, журналист: При вземането на интервю най-важна е любовта към човека

През последните 15 година Даниел Ненчев e водещ на излъчвания като " Денят стартира с просвета " по Българска национална телевизия, " Мултимедия " по Bulgaria ON AIR и " Нова просвета " по " Дарик радио ". Междувременно написа за медии като Max, " Дневник ", " Капитал ", " Артизанин ". В книгата си " Идеи без граници " (изд. " Книгомания " ) той сортира 30 изявленията със международни актьори от България. Те са оповестени в разнообразни медии, а част от тях са направени особено за книгата. Повод за излизането на " Идеи без граници " е 30-годишнината от началото на демократичните промени в България. Нейната премиера е през днешния ден (5 октомври) от 19.00 часа в Sofia Live Club.

" Дневник " беседва с Даниел Ненчев за " Идеи без граници ", работата му като публицист и ролята на изкуството в актуалния свят.

Какво Ви накара да публикувате книга с изявленията, които сте вземали? Всъщност какъв е техният брой през годините?

- С малките екрани и радиото са хиляди. Реших да събера най-хубавите от тях на едно място - в книга. Вярвам на Жан-Клод Кариер и Умберто Еко, че книгите са повече от нулите и единиците на цифровия ни живот. Плюс това тези изявленията си костват. Не тъй като съм ги правил аз, а тъй като са с най-интересните българи изобщо. С тези от нас, които са постигнали най-вече по света. Чрез проявленията на своя гений в изкуството те са повлияли на милиони хора. Важно ми е техните истории, възгледи и хрумвания да са в оборот, изключително през днешния ден. Възнамерявам да преведа книгата и да я разпространявам и по света.

Какво е значимо за вземането на положително изявление и по какъв начин се подготвяте?

- Важна е положителната подготовка. Преди всичко любознанието. Но най-много обичта към човешкото създание. Изчитам, виждам и чувам всичко допустимо. После се стремя да не употребявам нищо от това.

Каква е ролята на изкуството и културата в актуалния свят?

- Каквато е била постоянно - да го трансформират до неразбираемост. Вземете Ренесанса, " Бийтълс ", Чарли Чаплин, Жак Превер или Кристо и ще видите блестящи образци за това. Днес обаче повече от всеки път всичко зависи и от окото на оня, който гледа. И играта е още по-интересна.

 Корицата на книгата.
© Издателство "Книгомания "

Корицата на книгата.

Бяхте водещ на предаването по Българска национална телевизия " Денят стартира с просвета ", а в този момент имате свое авторско предаване - " Мултимедия ", в ефира на Bulgaria ON AIR . Защо съществуват толкоз малко сходни излъчвания в българските телeвизии? И с какво се отличава Вашето?

- Съвсем естествено е множеството хора да се интересуват от въпросите на тялото, а не от въпросите на духа. Едното е очевидно, другото - не. Новинарските подходи се харчат повече, тъй като вземаме решения с шест страсти - една позитивна, една неутрална и четири отрицателни. Оцелявайки, през множеството време сме заети с негативните. А и обществото ни занапред се изчаква по пирамидата на потребностите на Маслоу ( бел. ред. - доктрина за претекстовете в живота на хората на американския психолог Ейбрахам Маслоу). Предаването ми се отличава с разточителния разкош да се занимава с тематики, свързани с дизайн, архитектура, модерно изкуство и бъдеще, а не с чалга, сеир и злободневие. "

Каква е разликата сред телевизионното изявление и това, което се разгласява в печатните медии?

- Огромна. В малките екрани нормално се бърза - това е конкуренция с времето и с отдалеченото. Участниците са в стрес. Двата вида изявленията допускат разнообразни способи на разбиране. Интервютата в печатни медии са доста по-трудоемка, само че и по-съдържателна работа. Благодарен съм на Bulgaria ON AIR, че в този момент имам опцията и ефирното време да върша по-задълбочени изявленията и в предаването ми " Мултимедия ".

Можеш ли да разкажете за някой респондент, който доста Ви изненада с отговорите си?

- От Димитър Динев научих, че любовта също може да бъде татковина. От Райна Кабаиванска, че свободата е неналичието на боязън. Когато отпътува за Италия, тя е вербувана и от руснаци, и от американци, само че не се поддава.... Теди Москов всякога изненадва с неизчерпаемата си сила за остроумия, каламбури, препратки и цитати. Интервюто ми с него е особено за книгата. Теодор Ушев и Георги Господинов също постоянно имат какво забавно да кажат. Димитър Маринов в диалог, който продължи близо 3 часа, ме изненада с възгледите си за границите. Човек с изключителна история, която ме изуми.

Бихте ли желали да разкажете за някоя " обстановка ", в която сте попадали, до момента в който сте говорили с някого онлайн?

- Няма да не помни по какъв начин изявлението ми с Диана Добрева стартира, до момента в който тя гневно блъскаше порти в Народния спектакъл под някакъв нейн режисьорски афект. Велика хубост! Стана отлично изявление.

На базата на какво подбрахте тъкмо тези изявленията?

-
Казаното от тези хора да има смисъл и след години. Думите им да имат свойството да изясняват, да утешават, да радват, да въодушевяват, да бъдат инструмент за дейности. Избрах точно тези хора, тъй като технните достижения са в действителност значими в България и отвън нея. Тези образци са опция за диалог както посред ни, по този начин и с други човешки същества. Чрез тези образци ние се снабдявам със спокойствието, че сме част от света и надмогваме пасивите от това, че живеем в наследството от държава-затвор.

Защо книгата излиза тъкмо в този момент?

- 30-годишнината от формалното начало на демократичните промени за мен е опция за три неща: за празнуване, за преосмисляне на особеностите на националния ни темперамент, само че и за разискването на съответни хрумвания за по-светло бъдеще без социалистическата химера. Ето и три такива хрумвания. Илия Троянов предлага не граници-огради, а морални граници, които да дефинират какво е да си част от Европейския съюз. Теодосий Спасов, на собствен ред, има концепция за това да се сътвори изкуство, посредством което да се слагат граници в понятието " достатъчност ". А Кристо твърди, че изкуството е над всичко.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР