През последната година и половина повече от 360 хиляди работници

...
През последната година и половина повече от 360 хиляди работници
Коментари Харесай

Съкращенията в технологичният сектор: През тази година ще бъдат съкратени близо 200 хиляди служители

През последната година и половина повече от 360 хиляди служащи в сферата са останали без работа

Емил Василев преди 11 секунди 3 Сподели

Най-четени

IT НовиниЕмил Василев - 21:00 | 20.05.2023

Microsoft предизвестява за нова заплаха: ИИ стартира да се държи като същински човек

IT НовиниЕмил Василев - 20:30 | 20.05.2023

Тази технология, подкрепена от Бил Гейтс, може да се окаже бъдещето на слънчевата сила

АвтомобилиИван Давидов - 21:11 | 18.05.2023

Кои са 16-те най-икономични и здрави SUV-та съгласно Consumer Reports?

Емил Василевhttps://www.kaldata.com/

2023 година е сложна година за чиновниците в софтуерният бранш. През първите пет месеца на годината са били съкратени близо 200 хиляди чиновници, съгласно оценките на Layoffs.ai, уебсайт за следене на съкращенията в бранша.

Миналата година, когато светът се върна към естествения си живот след пандемията от COVID-19, огромни имена в софтуерната промишленост, като Meta, Microsoft и Amazon, започнаха да афишират съкращения на работни места. Макар че те излязоха на първите страници на вестниците, по-малките компании съкращаваха чиновници, базирайки се на несъразмерното наемане по време на пандемията.

През тази година, с опасенията за настъпваща криза и Федералният запас на Съединени американски щати, който поддържа високи лихвени проценти в битката си с инфлацията, софтуерните компании не престават да освобождават хора, като броят на хората, изгубили работата си през последните 5 месеца надвишава този от цялата предишна година.

Уволненията в региона на технологиите през тази година

Според данните, налични в Layoffs.ai, близо 700 софтуерни компании са уволнили чиновници през тази година, което е довело до към 198 000 безработни. За съпоставяне, през 2022 година 1000 софтуерни компании са уволнили повече от 161 000 чиновници.

Признаците за проблеми за софтуерният бранш бяха забележими още през януари тази година, когато огромни софтуерни компании като Microsoft, Amazon, Гугъл и Salesforce оповестиха спомагателни съкращения на работни места, които засегнаха чиновниците в международен мащаб.

Неотдавнашният напредък на опциите на изкуствения разсъдък (ИИ) също докара до спомагателни съкращения на работни места. Британският телекомуникационен колос BT Group неотдавна разгласи, че възнамерява да редуцира 55 000 души през идващото десетилетие, като най-малко 10 000 от тях ще бъдат сменени от ИИ.

След като международният снабдител на телекомуникационни услуги Vodafone разгласи проектите си да редуцира работната си мощ и да рационализира активността си, ще последват още съкращения на работни места в телекомуникационният бранш. Очаква се този ход да засегне 11 000 служащи на компанията през идващите три години.

Още неприятни вести предстоят за чиновниците на Meta, която предходната година заложи доста на метавселената, само че не се приготви за следващия кръг от съкращения на работни места в действителният свят. Макар че точният брой се чака да бъде разгласен идната седмица, известията сочат, че 6000 чиновници в компанията може да се окажат под ударите на новите съкращения.

Междувременно в Microsoft съкращенията са отсрочени, както и опциите за увеличение на заплатите на чиновниците, в това число и на висшите, най-малко през тази година.

Общо за последната година и половина са били съкратени близо 360 000 чиновници и не наподобява да има признаци за възстановяване на обстановката през идващите месеци.

Източник: kaldata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР