През последната година гаражите в столицата са сред най-търсените продукти

...
През последната година гаражите в столицата са сред най-търсените продукти
Коментари Харесай

Цените на гаражите надхвърлиха 20 000 евро

През последната година гаражите в столицата са измежду най-търсените артикули и доста рядко се намира да се купи единствено място за автомобил без жилище. Според експретите в имотния отрасъл, дефицит има в съвсем всички региони на столицата - и в новите и старите. 

" В по-старите квартали, строени преди 90-те години, има предвидини огромни паркинги пред блоковете, само че те към този момент са с непълен потенциал, тъй като доста от семействата имат повече от едно МПС “, съобщи пред bTV Костадин Чолаков, мениджър в брокерската организация.

По негови думи по същата причина има дефицит и в новоизградените квартали - законово е уредено, че за всяко жилище би трябвало да има място за паркиране, само че колите са повече. Освен това, ако апартаментът не е с жилищен статут, а публично е ателие или студио, няма условие да има място за паркиране. Това не значи обаче, че купувачите на тези парцели имат решение за колите си.

Но какви са разпоредбите, в случай че в нашата постройка няма свободно паркомясто или гараж?

" Гараж, несъмнено, може да се закупи и в съседство, стига да се предлага - някои купувачи са склонни да закупят на разстояние 200-300 м от вкъщи си, даже и повече, стига да е в региона “, споделя Чолаков по отношение на статута на гаражите.

С местата за паркиране нещата стоят по различен метод. Много постоянно  те се продават като идеални части от общите елементи на постройката или от Урегулиран аграрен парцел (УПИ), върху което е издигната сградата т.е. те могат да се имат единствено от хора, претижаващи парцел в постройката. По тази причина хора без благосъстоятелност в дадена постройка не могат да купят и паркомясто.

По думи на мениджъра в брокерската организация, най-големи усложнения за закупуване на такива места за паркиране се срещат в идеалния център на София и в някои от южните региони (Манастирски ливади, Кръстова вада, Борово) и някои източни региони (в някои елементи на Младост също е много трудно). Цените на паркоместата варират от 10-12 000 до 17-25 000 евро, а на гаражите са в границите 25-35 000 евро. Разбира се, има изключения за гаражи от 50-60 000 евро.

Съвета на брокерите тук е, в случай че занапред се закупува жилище без алтернатива за гараж или паркомясто да се обърне внимание какъв брой елементарно се намира места за паркиране към постройката. Добре е да помислят дали ще имат решение след 5 години и дали има платени паркинги наоколо.

" Не са необичайност случаите, в които купувачите се отхвърлят от покупката на парцел, поради неналичието на място за паркиране “, добавя специалистът.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР