През последната четвърт на ХІХ в. Русия била залята от

...
През последната четвърт на ХІХ в. Русия била залята от
Коментари Харесай

Оправданата терористка

През последната четвърт на ХІХ в. Русия била залята от терористична вълна. Из улиците на съветските градове стреляли по губернатори, убивали служители и офицери. През 1881г. бил погубен от терористи самият император Александър ІІ – „ Цар Освободител “. А всичко почнало с това, че съветският съд оправдал терористката Вера Засулич.

Тя е родена в обедняло полско дворянско семейство в Смоленско. Преместила се в Санкт-Петербург, където се включила към тайни революционни кръгове. На два пъти бива задържана за незаконна активност

През юли 1877 г. градоначалникът на Санкт-Петербург Ф. Ф. Трепов заповядал да бъде обичай с сопа политическия пандизчия Боголюбов, защото не му свалил шапка. Тази заповед била в нарушаване на закона за забрана на телесните наказания от 17 април 1863г. и провокирала отвращение в съветското общество. На 5 февруари 1878 г. Засулич отишла на банкет при Трепов и стреляла в него с револвер, като го ранила съществено. Веднага била задържана. По време на правосъдния развой обаче съумяла да завоюва благосклонностите на правосъдните заседатели. И макар, че за такова закононарушение по закон присъдата трябвало да бъде от 15 до 20 години затвор, те изцяло я оправдали. Цялата либерално-интелигентна общественост в Русия, съвсем всички вестници ликували и поздравявали Засулич. Тя побързала да се скрие в тайна квартира, а скоро била трансферирана при свои другари в Швейцария.

Това оправдаване отприщило терористичната вълна в Русия – която я заляла дефинитивно през 1917г.

От идващия ден след оправдателната присъда, закононарушения като въоръжена опозиция на управляващите, нахлуване на военни и служители на реда, а и на всички чиновници при осъществяване на служебните им отговорности, в случай че тези закононарушения са били съпроводени от ликвидиране или опит за ликвидиране, пострадване и други, се предавали на боен съд. Това се оказало напълно в точния момент, тъй като единствено 4 месеца по-късно терористът Кравчински умъртвил началника на жандармерията Н. В. Мезенцев. А Вера Засулич се озовала в Англия, където била една от постояннните посетителки на дома на Фридрих Енгелс. През 1899 година незаконно се върнала в Русия с български паспорт на името на Велика Димитрова. Използвала това име за издание на публикации, открила връзки с локални социалдемократически групи в Русия. В Санкт Петербург се срещнала с Ленин.

По-късно обаче не приела болшевишкия прелом през октомври 1917 година и считала новата власт за огледално отражение на „ царския режим “. Разбира се, не била права. Едва ли, в случай че била стреляла по някой от алените комисари на новата власт, съдът щял да я оправдае. Не се знаело дали въобще ще се стигне до съд… Твърдяла, че болшевиките на вятъра „ унищожават капиталите, унищожават едрата индустрия “. Понякога даже се осмелявала да прави обществени изказване срещу тях – да вземем за пример, на 1 април 1918 година в клуба „ Работническо знаме “. Ленин подлагал на критика нейните изявления, само че въпреки всичко признавал, че Засулич е „ видна революционерка “.

Разболяла се тежко, само че до последния си час пишела мемоари, които били оповестени посмъртно. През зимата на 1919 година в стаята й станал пожар. Приютили я съседи, само че скоро получила белодробно инфектиране и умряла.

Лев Тихомиров, съветски държавник, който в младостта си членувал в терористичната организация „ Народна воля “, разказва Вера Засулич по този начин: „ На външен тип тя беше чистокръвна нихилистка – мръсна, несресана, ходеше постоянно в скъсани облекла и обувки, а от време на време и напълно боса “. През 1880 година Оскар Уайлд й посветил своята пиеса „ Вера или Нихилисти “.

Източник: iskamdaznam.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР