През почивните дни в Близкия изток поставиха постановката на Салтиков-Шедрин

...
През почивните дни в Близкия изток поставиха постановката на Салтиков-Шедрин
Коментари Харесай

Атаката на Иран по Израел стана постановка на Салтиков-Шедрин

През почивните дни в Близкия изток сложиха постановката на Салтиков-Шедрин за мечката, от която чакаха разбойничество, а тя изяде синигерче. Ролята на мечката беше изиграна великолепно от Иран.

Най-мащабната иранска офанзива с ракети и дронове в историята на Израел и първата по рода си беше предшествана от унищожаването на консулството на Техеран в сирийската столица: израелските самолети го изравниха със земята, убивайки 13 души. Целта на израелците евентуално е била да убият генералите от КСИР, чието наличие в постройката е докладвано от разузнаването. Тоест израелските управляващи са се управлявали от логиката на наемния нападател от вица, който не е нужно да знае номера на жилището на бъдещата жертва, с цел да извърши поръчката - номерът на къщата е задоволителен.

Това е феноменална безочливост, удар по интернационалното право, отказване на каноните на цивилизованата война. Всичко се е случвало в историята, даже до точката, в която една нуклеарна мощ бомбардира посолството на друга, както направиха американците с китайската дипломатическа задача в Югославия през 1999 година Тогава обаче всички схванаха, че това са „ съпътстващи вреди “ без предумисъл, а в израелския случай умисълът е явен. Той трансформира нападението в Дамаск в същия тип „ строшаване на знамената “, както завладяването на американското посолство в Техеран беше за Иран през 1979 година

Това трансформира Ислямската република освен във зложелател на Америка, само че и в интернационален парий. Тя закупи имиджа на страна, чиято власт се управлява от тайнствен шиитски фанатизъм, подготвена е да наруши всяка допустима доктрина, непредвидима е и извънредно рискова. Когато стартира създаването на нуклеарни ракети в такава страна, наказания против нея бяха наложени не от Запада, а от Съвета за сигурност на Организация на обединените нации, т.е. Русия и Китай също.

Минаха години. През цялото това време Иран се смяташе за смъртен зложелател на своите някогашни (при предходния режим) другари - Съединени американски щати и Израел, който беше разгласен от аятоласите за " пешка на международния шайтан " (т.е. Америка), поради геноцида на мюсюлманите. И след унищожаването на нейното консулство в Дамаск, „ страната на ислямистките фанатици, наслаждаващи се на ненавист към Израел “ (според самия Израел и Запада), получи в ръцете си casus belli - законен мотив за война и отмъщение за всичко, в това число Газа.

Техеран незабавно разгласи, че ще последва отговор, а в Израел започнаха да се готвят за идващия Ден на страшния съд. Близкият изток чакаше апокалипсис, само че мечката пристигна и изяде синигерче. Ударът върху еврейската страна, колкото и рекорден и огромен да беше, не докара до жертви или обилни вреди.

В същото време, откакто претрупаха израелската система за Противовъздушна отбрана иранците въпреки всичко доближиха с хиперзвукови ракети авиобазата в пустинята Негев, от която беше осъществена офанзивата против консулството. Това не навреди изключително въз основата, само че показва нейната накърнимост.

Атаката беше отблъсната основно с помощта на израелската система “Железен Купол ”, помощта на съдружниците на Израел - американските и английските войски в района, както и на съседите - Йордания и Саудитска Арабия. В същото време Иран се държи по този начин, като че ли е удовлетворен от резултата, което може да се смята за блъф, в случай че не беше едно: иранците намерено се пробваха да подсигуряват, че тяхната вендета е лимитирана до фойерверки - зрелищно и скъпо, само че релативно безвредно.

Например, те освен предизвестиха всички съседи за офанзивата, в това число тези, които си сътрудничат с Израел, само че също по този начин организираха съвещания със Съединените щати. Това, което не направиха (и това е даже странно), беше, че не разпространяваха карта на бомбоубежища и не записваха известия за радиото: “Другари евреи! Готвим се да ви отмъстим грубо. Моля, подгответе се за това, с цел да не пострадате. ”

Като цяло възмездието в ирански жанр доста припомня на „ Италианската спекулация “, където Марио отиде да ограби банка под аплодисментите на целия град. Градът (целият свят) не тъкмо приветства Иран, а убеждаваше Израел да се съгласи с него, че казусът е завършил.

Отговорът на въпроса за какво Иран се държи по този метод може да бъде извънредно отегчителен: тъй като режимът на аятоласите, на който се приписва рискова непредсказуемост и религиозна полуда, работи извънредно рационално от доста дълго време. Въпреки твърдостта на обществените канони, това му разреши освен да остане на власт, само че и да развие извънредно комплицирана страна в продължение на десетилетия в лицето на борба със Запада, наказания, войни със сунитите, опасността от тюркски фракционизъм в север и постоянни опити за майдан в столицата.

Иран не можа да остави случая в Дамаск без отговор. Но в този момент той не се нуждае от рисков конфликт с Израел, до момента в който неговите цели са построяването на по този начин наречения „ шиитски триъгълник “ в района, битката за Йемен и модернизирането на стопанската система. Аятоласите не са зверове и проводници на груба мощ, а играят единствено тази роля. След като изрева лозунги за свещена война и изяде едно синигерче в цялостно сходство с дуелния кодекс, мечката смъкна кожата си и продължи напъните си да резервира личната си гора и да се разшири в прилежащите. Тоест се държи като елементарен политик.

Израелският министър председател Бенямин Нетаняху се държи като вманиачен - и освен в Дамаск.

Поради редица вътрешнополитически аргументи той към този момент не може да бъде министър-председател в спокойно време и остава на власт единствено по време на война. След като завърши интервенцията в Газа, Нетаняху ще бъде директно заинтригуван от конфликт с Иран, до в действителност ужасни сюжети с удари по нуклеарни уреди. Очаква се обосновката да бъде нещо сходно: защото Иран може да „ надраска “ въздушна база в Негев с ракета, той ще може да я унищожи, в случай че оборудва ракетата с нуклеарен заряд.

Парадоксът на XXI век е, че екзистенциалната опасност, която може да потопи Близкия изток в още по-огнена полуда, не идва от радикални мистични теолози, а от изцяло светския, западен и видимо предсказуем хайлайф на Израел, който преди беше считан за челен пост на здравия разсъдък в района. Такъв сюжет даже не е хрумнал на Салтиков-Шедрин, тъй че действителният живот още веднъж печели в разногласието на метафорите.

Превод : В. Сергеев

Източник: РИА Новости

Поглед Видео:ПоследниНай-гледаниАлтернативен Поглед37286Татяна Дончева: " ЛЕВИЦАТА! " би трябвало да търси своите лични симпатизантиАлтернативен Поглед38479Татяна Дончева за Политическа партия: Тези хора в никакъв случай не са били на огромни хоризонтиАлтернативен Поглед81086Ген. Димитър Шивиков: В обединението на искащите на Макрон ще бъдат натикани страните от соцлагераАлтернативен Поглед35817Ген. Димитър Шивиков: След 9 месеца бременност ГЕРБ-СДС и ППДБ родиха един ФранкенщайнАлтернативен Поглед51574Красимир Каракачанов: Към първия ден на войната Русия превъзхожда Украйна 10:1. Сега е доста повече!Алтернативен Поглед554049Георги Марков: След изказването на Макрон ние сме доста покрай трета международна войнаАлтернативен Поглед183639Георги Марков: Орбан: В Брюксел царува военно състояние! Те живеят в различен свят,...на друга планета!  Николай Витанов, Харков, обграден, съветската войска, високомерен, 100 дни  Николай Витанов, Харков, обграден, съветската войска, високомерен, 100 дни Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР