През по-голямата част от последните 15 години Google изглеждаше като

...
През по-голямата част от последните 15 години Google изглеждаше като
Коментари Харесай

Как дългогодишната онлайн доминация на Google може да приключи?

През по-голямата част от последните 15 години Гугъл изглеждаше като неудържима мощ, тласкана напред от мощта на личната ѝ онлайн търсачка и бизнеса с цифрова реклама. И двете неща обаче в този момент наподобяват все по-уязвими, написа.

Тази седмица Министерството на правораздаването на Съединени американски щати упрекна Гугъл в монополистични действияпо отношение на онлайн рекламата и прикани елементи от компанията да бъдат отделени.

Ако бъдат доведени до краен триумф обаче, и двете каузи биха могли да преобърнат един бизнес модел, който трансформира Гугъл в най-влиятелната компания в онлайн рекламата.

Това би била най-значимата антимонополна победа против софтуерен колос, откогато държавното управление потегли против Microsoft преди повече от 20 години.

Въпреки че правосъдните каузи копаят в сърцето на машината за доходи на Гугъл, те могат да се проточат с години. Междувременно, два други противоречиви въпроса се чака да дефинират бъдещето на Гугъл в евентуално по-кратък интервал от време – възходът на генеративния изкуствен интелект и спадът на каузи на Гугъл от пазара на онлайн реклама.

Няколко дни преди заведеното дело Гугъл разгласи, че възнамерява да редуцира 12 000 чиновници на фона на фрапантно закъснение в растежа на приходите, до момента в който в това време работи по въпроса за пренасочването на напъните на компанията отчасти към изкуствения разсъдък (AI).
Нова опасност за онлайн търсенето
Гугъл от дълго време е синоним на онлайн търсенето. Това беше една от първите модерни софтуерни компании, чието име се трансформира в глагол. През предходната година обаче се появи нова опасност, когато компанията OpenAI показа нов чатбот инструмент, основан на AI, който носи името ChatGPT.

Потребителите на ChatGPT демонстрираха способността на бота да основава лирика, да изготвя правни документи, да програмира и да изяснява комплицирани хрумвания с не повече от една-единствена подсказка.

Обучен върху огромно количество онлайн данни, ChatGPT може да генерира дълги отговори на въпроси с отворен край, макар че е податлив към някои неточности, или пък да дава отговор на по-простички въпроси, чиито отговори преди този момент трябваше да се търсят в резултати от търсачката на Гугъл.

ChatGPT e подготвен върху големи количества данни и употребява това, с цел да генерира отговори.

И въпреки технологията, която се употребява при ChatGPT, да съществува от известно време, фактът, че всеки може да си сътвори профил и да опитва с инструмента, докара до огромно вдъхновение по отношение на генеративния AI и направи технологията евентуално разбираема за милиони хора, по метод, който преди този момент беше само нереален.

Смята се, че това също по този начин е предиздвикало управлението на Гугъл да разгласи “червен код ” във връзка с бизнеса си с онлайн търсения.

“Бизнесът на Гугъл може би е единствено на година-две от цялостно опустошение. AI ще отстрани страницата с резултатите от търсачката, откъдето компанията печели най-вече пари, ” написа в Twitter през предходната година Паул Буххайт, един от основателите на Gmail.

“Дори и да съумеят да наваксат с AI, те не могат да го активизират изцяло, без да унищожат най-ценната част от бизнеса си! ”

Аргументът е, че в случай че повече консуматори стартират да разчитат на AI за своите осведомителни потребности, това може да ограничи рекламата при търсенето в Гугъл, която е част от бизнес сегмент на стойност 149 милиарда $ в компанията.

Медийното отразяване на ChatGPT ускори тази концепция, като някои медии даже опълчват ChatGPT и Гугъл в директни проби.
Сценарият за Гугъл може да не е безусловно призрачен
Има някои аргументи, които слагат под подозрение реализирането на този призрачен за Гугъл сюжет.

От една страна, Гугъл развива активност в доста по-големи мащаби. През ноември уебсайтът на Гугъл записва над 86 милиарда визити, спрямо по-малко от 300 млн. за ChatGPT, сочат данни на SimilarWeb(ChatGPT стана наличен за необятната общност в края на ноември.)

От друга страна, даже и в свят, в който Гугъл предоставяконкретни, генерирани с AI отговори на запитвания, компанията може да проучва запитванията, с цел да дава реклама при тях, тъкмо както го прави през днешния ден.

Самата Гугъл има вложения в доста модернизиран изкуствен интелект. Компанията даже влезе в новините през предходната година, откакто инженер в компанията съобщи, че разработваният чатбот с изкуствен интелект LaMDA демонстрира разум(От Гугъл оспориха това изказване и уволниха инженера.)

Главният изпълнителен шеф на компанията Сундар Пичай е казвал на чиновници, че макар че Гугъл има сходни качества на тези на ChatGPT, компанията към момента не дава генерирани от AI отговори на търсенията заради риска от неточна информация, което би било пагубно за Гугъл в дълготраен проект.
Машина за продажба на реклама под напън
Целият този софтуерен прогрес се случва на фона на дългогодишно намаляване в пазарния дял на Гугъл от онлайн реклама. Позицията на Гугъл в цифровата реклама доближава пик през 2017 година с дял от 34.7% от щатския пазар, а упованията за тази година са за дял от 28.8%.

Гугъл не е единственият рекламен колос, който минава през тази наклонност. Еднократни фактори, като войната в Украйна, както и опасенията от идна криза, засегнаха съществено онлайн рекламата.

Спадът също по този начин идва на фона на повишената конкуренция за Гугъл на пазара. Конкуренти, измежду които Amazon, TikTok и даже Apple, притеглят все по-голям дял от онлайн рекламата.

Каквато и да е повода, рекламният бизнес на Гугъл, който към момента е голям, наподобява ще среща все по-големи усложнения.

А тези усложнения може да се усилят, в случай че някои от прогнозите за генеративния AI се осъществен, или правосъдните каузи на Министерството на правораздаването на Съединени американски щати, в последна сметка, отслабят хватката на Гугъл над онлайн рекламата.

Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР