През периода януари - октомври износът на България за трети

...
През периода януари - октомври износът на България за трети
Коментари Харесай

Износът ни за страните извън ЕС нараства рязко

През интервала януари - октомври износът на България за трети страни се усилва с 15.9% в съпоставяне със съответния интервал на миналата година и е на стойност 14.762 милиарда лв..

Основни търговски сътрудници на България са Турция, Русия, Китай, Сърбия, Македония и Съединени американски щати, които образуват 52% от износа за трети страни.

При износа максимален растеж в съпоставяне със същия интервал на 2016 година е маркиран в секторите " Артикули, класифицирани основно съгласно типа на материала " (52.8%) и " Разнообразни подготвени артикули " (29.9%). Спад се следи в секторите " Храни и живи животни " (7.5%) и " Минерални горива, масла и сходни артикули " (7.2%).

Вносът на България от трети страни през десетте месеца се усилва с 24.4% в съпоставяне със съответния интервал на миналата година и е на стойност 17.444 милиарда лв.. Най-голям е стойностният размер на стоките, импортирани от Русия федерация, Турция, Китай и Сърбия.

При вноса най-голямо процентно нарастване е регистрирано в секторите " Необработени (сурови) материали, негодни за консумация (с изключение на горивата) " (57.5%) и " Мазнини, масла и восъци от скотски и растителен генезис " (47.8%).

Външнотърговското салдо на България с трети страни през интервала януари - октомври е негативно и е в размер на 2.681 милиарда лв..

Източник: econ.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР