През периода ноември-февруари може да настъпи преломен момент в руската

...
През периода ноември-февруари може да настъпи преломен момент в руската
Коментари Харесай

Беларус очаква прелом в Украйна през зимата

През интервала ноември-февруари може да настъпи повратен миг в съветската " специфична интервенция " в Украйна . Това съобщи във вторник ръководителят на Комитета за държавна сигурност (КГБ) на Беларус Иван Тертел, изнасяйки отчет за създалата се военно-политическа конюнктура в страната и чужбина, предава думите му беларуската организация БелТА.

Според него бойните дейности ще навлязат в основна фаза, в случай че Русия организира качествена готовност и достави групировката си в Украйна с съвременни въоръжения и механически средства . " Според нашите оценки ще има повратна точка сред ноември тази година и февруари идната ", сподели Тертел.

На 10 октомври беларуският президент Александър Лукашенко съобщи, че управлението на НАТО и някои европейски страни обмисля разновидности за допустима експанзия против Беларус, чак до нуклеарен удар. Според него Русия и Беларус стартират да употребяват взаимна районна формация войски по отношение на изострянето на обстановката по западните граници на съюзната страна.

Руските сили използваха Беларус като плацдарм за нахлуването си в Украйна на 24 февруари, изпращайки войски и съоръжение в северната част на страната от военни бази в Беларус.

Няколко дни по-късно Лукашенко удостовери, че от територията на Беларус са изстреляни ракети по Украйна.

Президентът на Беларус Александър Лукашенко съобщи, че републиката " взе участие в специфична военна интервенция в Украйна, само че не изпраща военни в зоната на спора ".

" Що се отнася до нашето присъединяване в специфична военна интервенция в Украйна, ние участваме там. Ние не го крием. Но ние не убиваме никого. Ние не изпращаме нашите военни на никое място. Ние не нарушаваме нашите отговорности. Нашето присъединяване е попречване на разпространяването на този спор на територията на Беларус, първо. Второ, попречване на удар по Беларус под прикритието на специфична военна интервенция от Полша, Литва и Латвия. Както споделих, никой няма да стреля в гърба на руснаците от територията на Беларус. Ето го нашето присъединяване ", - цитира Лукашенко организация Белта.

Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР