През първото тримесечие на тази година китайската икономика отбеляза ръст

...
През първото тримесечие на тази година китайската икономика отбеляза ръст
Коментари Харесай

Китайската икономика набира скорост: Глобалните рискове поставят предизвикателства

През първото тримесечие на тази година китайската стопанска система означи растеж с по-бърз от предстоящото ритъм , защото краят на строгите ограничавания, въведени поради пандемията от COVID-19, даде опция на фирмите и потребителите да се върнат към естествения си темп на живот. Въпреки това позитивно събитие обаче следствията от световното закъснение сочат, че ще трябват да бъдат подхванати съществени старания , защото интервалът към момента е неустойчив .

Продължилата повече от година огромна поредност от ограничения за стягане на паричната политика в международен мащаб за ограничение на изострената инфлация понижи международния стопански напредък , като направи доста страни, в това число Китай, мощно подвластни от вътрешното търсене, и сложи пред политиците предизвикването да върнат още веднъж стабилността след края на пандемията. Брутният вътрешен артикул (БВП) на страната е повишен с 4,5% на годишна база през първите три месеца на годината, сочат данните на Националното статистическо бюро (НСБ), оповестени по-рано през днешния ден, което е по-бързо от растежа от 2,9% през предходното тримесечие. Той надмина прогнозите на анализаторите за напредък от 4,0% и означи най-силния си връх от една година насам.

Инвеститорите наблюдават от близко данните за първото тримесечие, с цел да оценят метода, по който стопанската система на Китай се възвръща, откакто през декември Пекин ненадейно анулира строгите ограничавания и облекчи тригодишните репресии против софтуерните компании и бранша на недвижими парцели. Миналата година растежът на Брутният вътрешен продукт се срина до едно от най-лошите си равнища от близо половин век насам заради рестриктивните мерки, свързани  c COVID-19.

Китайските политици дадоха обещание да усилят поддръжката за стопанската система , предвиждайки сума на стойност 18 трилиона $, с цел да поддържат заетостта, само че опциите им за деяние към момента са лимитирани, защото фирмите са изправени пред опасности, свързани с дълга, структурните проблеми и опасенията за световна криза. Според икономисти към този момент възобновяване на Китай се реализира неравномерно , защото растежът, който в предишното се основаваше на вложенията, в този момент е подвластен от потреблението, като наред с това е изправен пред провокации.

Потреблението, услугите и инфраструктурните разноски се покачиха, само че фабричното произвеждане изостана на фона на слабия световен напредък, до момента в който смяната на цените и възходящите банкови спестявания пораждат подозрения по отношение на търсенето. Износът на Китай ненадейно набъбна през март, само че анализаторите предизвестиха, че подобрението частично отразява наваксването на неизпълнените поръчки от страна на доставчиците след унищожаване на рестриктивните мерки.

Експерти настояват, че растежът в Китай през второто тримесечие може да се форсира внезапно заради ниския базов резултат от миналата година. На тримесечна база Брутният вътрешен продукт набъбна с 2,2% през интервала януари-март, което дава отговор на упованията на анализаторите и е повече от ревизирания растеж от 0,6% през предходното тримесечие. Междувременно цената на азиатските акции се намали, защото късият напредък след публикуването на данните беше помрачен от признаци, че цялостното възобновяване в Китай към момента е надалеч. Стойността на китайския показател CSI300 на сините чипове се увеличи единствено с 0,3%.

Източник: iskra.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР