През първото тримесечие на 2022 г. брутният вътрешен продукт (БВП)

...
През първото тримесечие на 2022 г. брутният вътрешен продукт (БВП)
Коментари Харесай

С 4.5% нараства БВП през първото тримесечие на годината спрямо последните 3 месеца на 2021 г.

През първото тримесечие на 2022 година брутният вътрешен артикул (БВП) нараства с 4.5% по отношение на съответното тримесечие на миналата година и с 1.0% по отношение на четвърто тримесечие на 2021 година , оповестиха от Националния институт (НСИ).

Според експресните оценки на Национален статистически институт за първото тримесечие на 2022 година Брутният вътрешен продукт в номинално изражение доближава 30 402 300 000 лв..

Реализираната добавена стойност през първото тримесечие на 2022 година е 25 856 000 000 лeвa.
 Инфлацията от началото на годината е 7.8%
Инфлацията от началото на годината е 7.8%

С 3.1%, се е нараснала цената на газ пропан-бутан

По детайли на крайното потребление максимален дял в Брутният вътрешен продукт заема крайното ползване с 86.5%, което в стойностно изражение възлиза на 26 310 600 000 лв.. През първото тримесечие на 2022 година бруто капиталообразуването е 4 812 900 000 лева и заема 15.9% условен дял в Брутният вътрешен продукт. Външнотърговското салдо е негативно.

През първото тримесечие на 2022 година по отношение на предходното тримесечие Брутният вътрешен продукт нараства с 1.0%. За същия интервал брутната добавена стойност нараства с 0.8%.

Според експресните оценки на Брутният вътрешен продукт по детайли на крайното потребление през първото тримесечие на 2022 година причина за записания стопански растеж по отношение на предходното тримесечие е нарастването на крайното ползване с 1.7%.
 Снимка 574329
Източник:

През първото тримесечие на 2022 година Брутният вътрешен продукт се усилва с 4.5% по отношение на същото тримесечие на миналата година. Брутната добавена стойност нараства с 4.5%.

Крайното ползване записва растеж от 6.6%, до момента в който бруто образуването на главен капитал понижава с 6.1% през първото тримесечие на 2022 година по отношение на съответното тримесечие на миналата година. Износът на артикули и услуги се усилва с 11.8%, а вносът на артикули и услуги нараства с 13.6%.
 Европейската банка намали прогнозата си за българския стопански напредък
Европейската банка намали прогнозата си за българския стопански напредък

Главните аргументи за това са отрицателните последствия от съветската инвазия в Украйна и последвалите наказания

В управлението на Евростат за тримесечните национални сметки експресните оценки за Брутният вътрешен продукт са дефинирани като: "...най-ранната картина на стопанската система, показана в сходство с концепциите и дефинициите на Системата на националните сметки, данните за която се създават и разгласяват във допустимо най-кратки периоди след края на отчетното тримесечие, като се употребява лимитирана и непълна информация спрямо обичайно разработваните тримесечни индикатори на националните сметки... "

Експресните оценки за Брутният вътрешен продукт се основават на предварителни, налични все още, месечни и тримесечни данни (обект на следващи актуализации и ревизии), на експертни оценки и модели за държанието на съставни елементи в състава на Брутният вътрешен продукт, за които все още на изчисленията не е налична директна базисна информация.
 Снимка 574328
Източник:

Разработените експресни оценки за първото тримесечие на 2022 година са готови в период от 47 дни след отчетния интервал. Те са показани в общоприет формат за издание на тримесечните данни на националните сметки - стойностен размер в настоящи цени, относителни дялове на съставените елементи в състава на Брутният вътрешен продукт и темпове на приръст, получени от сезонно изгладени данни по отношение на предходното тримесечие и по отношение на същото тримесечие на миналата година. Съгласно календара за разпространяване на резултатите от статистическите проучвания Национален статистически институт ще приготви и разгласява предварителни оценки за тримесечните данни за Брутният вътрешен продукт за първото тримесечие на 2022 година на 8 юни 2022 година.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР