През първото тримесечие на 2021 година Българска агенция по безопасност

...
През първото тримесечие на 2021 година Българска агенция по безопасност
Коментари Харесай

Опитали да пуснат в магазините опасни мандарини, пипер и ядки

През първото тримесечие на 2021 година Българска организация по сигурност на храните (БАБХ) не позволи до пазарите в България и Европейски Съюз над 1203 тона храни, импорт от трети страни, неотговарящи на законодателството, оповестиха от организацията.

Инспекторите на Дирекция " Граничен надзор " са възбранили към 560 тона мандарини и 190 тона сладостен пипер , за които лабораторно е установено съществуването на остатъчни субстанции от пестициди над допустимите стойности.

За първото тримесечие са открити и спрени на границата също над 60 тона ядки (лешници и фъстъци) с установено съществуване на афлатоксини.

Спрян е вносът на 13 тона пчелен мед , чиято идентификация (произход, състав или друго) е била незадоволителна.

За съпоставяне, за цялата 2020 година, на граничните пунктове на България са спрени 2100 тона неотговарящи на законодателството храни от трети страни.

Количеството на възбранените колета за първото тримесечие на 2021 година се равнява на 57 на 100 от количества за цялата 2020 година.

По отношение на всички храни, за които са открити несъответствия са спазени са Регламентите на Европейски Съюз и законодателството на страната ни. Продукцията е била ориентирана за заличаване или е била върната в страната на генезис. Заловените артикули, които подлежат на съобщаване по Системата за бързо обявяване на храни и фуражи (RASFF) са били сигнализирани неотложно.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР