През първата половина от третото десетдневие на октомври агрометеорологичните условия

...
През първата половина от третото десетдневие на октомври агрометеорологичните условия
Коментари Харесай

Агрометеорологична прогноза: Сушата бави сеитбата на есеннит...

През първата половина от третото десетдневие на октомври агрометеорологичните условия ще продължат да се дефинират от изсъхнало време и температури над климатичните правила. В Пловдив и региона живакът ще стига 27-28 градуса във вторник и сряда, а идващите дни ще пада с градус, като през уикенда ще слезе до 19 градуса. 

При засетите при започване на месеца посеви от пшеница и ечемик ще протичат етапите поникване, покълване (агростанции Новачене и Павликени) и начало на листообразуване, при зимната рапица - листообразуване. В доста региони от страната лимитиращ фактор за развиването на посевите с есенни култури ще бъде дефицитът на влага в горните почвени пластове. През втората половина от интервала стартират да текат оптималните агротехнически периоди за сеитбата на зимни житни култури по Черноморието.

Дефицитът на почвени влагозапаси в орния пласт ще затруднява качественото осъществяване на дълбока оран на стърнищата, предсеитбени почвообработки на полетата и сеитбата на пшеница и ечемик.

Времето ще е уместно за проучване на посевите със зимни житни култури за появяването и нездравословната активност на някои вредители - елементарна полевка, житен бегач, житни мухи и листни въшки. Особено внимание би трябвало да се обърне на площите, на които се ползва монокултурно развъждане, предизвестяват агрометеоролозите от Национален институт по метеорология и хидрология.

Условията ще разрешават осъществяване на фитосанитарните действия при трайните насаждения - разчистване от изсъхнали клони и мумифицирани плодове, остъргване на остарялата и напукана кора, и отнасяне на семковите овощни типове, наранени от струпясване с 5% разтвор на карбамид за ограничение на болестта.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР