През първата половина на годината нетната печалба на Газпром е

...
През първата половина на годината нетната печалба на Газпром е
Коментари Харесай

Евтиният газ и загубата на Северен поток и Европа: защо намаляха печалбите на Газпром

През първата половина на годината чистата облага на Газпром е спаднала 7,8 пъти на годишна база до 330,996 милиарда рубли, както можем да забележим в формалния уебсайт на съветската компания. През второто тримесечие компанията осъществя загуба в размер на 7,232 милиарда рубли, спрямо облага от 1 трлн. рубли година по-рано.

Капиталовите разноски на газовата компания доближиха 1,118 трилиона рубли през първата половина на годината. Газпром не разкрива данните за първото полугодие на предходната година, само че заместник-директорът по ръководство на компанията Фамил Садигов съобщи, че цената за годината се е нараснала заради „ дейното осъществяване на стратегическите планове на Газпром„. Садигов означи, че спадът в износа за Европа е бил отчасти обезщетен от нарастването на доставките за Китай, „ които ще продължат да нарастват в границите на договорните задължения„, както и с помощта на петролния бизнес на групата.

Топ мениджърът на газовата компания означи, че дивидентите на Газпром за първата половина на годината възлизат на 618 милиарда рубли. Според изчисленията на анализаторите от БКС това са към 13 рубли на акция при рентабилност от 7,2%, при изискване че се изплащат 50% от облагата.

Акциите на газовия колос реагираха на публикуването на финансовия доклад с лек спад – до края на борсовата сесия на 30-ти август те паднаха с 0,83% до 177,21 рубли за акция спрямо миналата сесия. Информацията е на Forbes.

Защо облагата падна толкоз доста

„ Загубата на „ Северен поток-1 “, огромна част от газовия пренос през Украйна, и прекъсването на газопровода „ Ямал-Европа “ през март предходната година бяха мъчителни за Газпром “, споделя Сергей Кауфман, анализатор във финансовата група Финам.

Освен това европейските консуматори внезапно понижиха и не престават да понижават зависимостта си от съветския газ. Това е съпроводено с неподходяща световна обстановка: от началото на годината цените на газа на хъба TTF в Нидерландия са спаднали почти на половина, до 400 $ за хиляда кубически метра.

В същото време преориентирането към Китай към момента не е в положение да компенсира загубата на европейския пазар.

„ Сега спадът на износа за Европа е доста по-бърз от растежа на доставките за Китай. През тази година размерът на износа за далечната чужбина може да доближи 70-80 милиарда куб. м при 185 милиарда куб. м в края на предходната 2021 година В същото време доставките за Китай, съгласно проекта, могат да възлязат на едвам 22 милиарда куб. м “, сподели още Кауфман.

По негово мнение компанията няма да може да възвърне размера на експортните доставки за чужбина през идващите години.

И по този начин Газпром завърши първата половина на годината с негативен паричен поток от 507 милиарда рубли и възходяща дългова тежест (съотношението чист дълг/EBITDA е 1,9).

„ Ако сходна динамичност се резервира и през втората половина на годината, изплащането на дивиденти за 2023 година може да бъде сложено под въпрос или размерът им да бъде алегоричен “, споделя Алексей Петровски, персонален брокер в „ Отворени вложения “.

Според Кирил Бахтин от Синара съветът на шефовете може да понижи заплащанията на дивиденти, в случай че съотношението чист дълг/EBITDA надвиши 2,5, само че подобен сюжет е малко евентуален през тази година.

„ В такава обстановка акциите на Газпром, които в този момент заемат второ място в „ националния портфейл “ на вложителите на дребно на Московската борса, могат да изгубят доверието на вложителите “, счита Кирил Комаров от Тинкоф.

Тази гигантска загуба на Газпром се отразява на цялата стопанска система на Русия, което е значимо за живота на елементарните хора, както и за опциите за продължение на нашествието в Украйна. Руската рубла продължава да поевтинява и през днешния ден, 31-ви август 1 евро се търгува за 105,35 рубли.

Без газопроводите Северен поток и Ямал-Европа, без износа на природен газ, а към този момент и  на нефт за Европа, рублата ще  продължи да се обезценява, а цените на всички типове външна продукция ще продължат да порастват – компютри, коли, мотори, да не приказваме за нови технологии.

Миналата година „ Газпром “ означи растеж на паричния поток на фона на извънредно високите цени на газа. Сега възможният растеж на цените на силата в Европа може да поддържа Газпром и да качи нейните котировки, споделя Сергей Кауфман от Финам. Скок на цените обаче е вероятен единствено при положение на извънредно студена зима или други форсмажорни условия, уверен е той. Така че прекалено много неща ще зависят от идната зима, която в случай че се окаже мека като предходната, това няма да е от изгода за Газпром и надлежно, за Русия.

Що се отнася до взривените газопроводи Северен поток-1 и Северен поток-2, съвсем няма нова информация. В края на предходната година Шведското разследване откри следи от взривни субстанции в района на развалените газопроводи Северен поток -1 и Северен поток – 2. Според следователите, по този метод се удостоверява версията, че повредата на Северните потоци е вследствие на измама. В началото на тази седмица стартира експертиза, която евентуално ще успее да разпознава причинителите.

Все още тече следствието на случилото се с тръбите на газопроводите и нова информация съвсем няма. Преди два дни стана ясно, че немското държавно управление мълчи за следствието на детонациите на газопроводите Северен поток-1 и Северен поток-2, а специфичните служби на Швеция и Дания не желаят да работят взаимно със специфичните служби на Германия. Но вероятно при започване на зимата ще се появи нова информация.

Източник: kaldata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР