През първата половина на 2023 г. ITF Group регистрира 61%

...
През първата половина на 2023 г. ITF Group регистрира 61%
Коментари Харесай

ITF Group отчете 100% ръст на печалбата: Какво стои зад финансовите резултати на компанията за бързи кредити?


През първата половина на 2023 година ITF Group записва 61% растеж на приходите. Благодарение на това първата българска финтех компания, листната на ВЕАМ сегмента на БФБ, реализира растеж от 100% на облагата в съпоставяне със същия интервал на 2022 година до 1 200 000 лв.. Така сдружението, което направи доста мощен борсов дебют в края на предходната година регистрира коефициент на възвращаемост на капитала (Return On Equity) от 12%. Повече за трендовете на пазара на бързи заеми разказва Светослав Ангелов, Съд на Европейските общности на ITF Group.

Г-н Ангелов, неотдавна ITF Group регистрира 100% растеж на облагата за първата половина на 2023 година Как се реализира сходен резултат?

В основата на впечатляващите ни резултати е непрекъснатото повишение на оперативната успеваемост на компанията в последните две години. Ние усъвършенствахме редица процеси, което ни оказва помощ да обслужваме доста по-голям брой клиенти при най-малък растеж на разноските. Фокусирахме се върху подобряването на потребителско преживяване като освен осигурихме експедитивност при обработката на поръчките и отпущането на заема, само че и увеличихме оптималните суми и периодите на погашение. Освен това направихме нашите артикули по-гъвкави и съобразени с опциите на клиентите. Постигнахме всичко това благодарение на новаторски ин-хаус решения.

Данните за първите 6 месеца на годината са доказателство, че тактиката ни за скалиране на бизнеса посредством технологии е сполучлива - приходите ни набъбнаха с 61%, а облагата - със 100% до 1,2 милиона лв.. Освен това означаваме и постоянен растеж на чистото ни портфолио, което доближи съвсем 19 милиона лв.. За ITF растежът на резултатите е трайна наклонност. През 2022 година приходите ни набъбнаха със 75% до над 10,6 милиона лв., а облагата - над пет пъти спрямо 2021 година





- ITF е в топ 10 в сегмента на онлайн кредитирането. Може ли да посочим на база какъв индикатор - отпуснати заеми, брой, клиенти или нещо друго? С какво предопределение се теглят най-често заеми по ваши наблюдения?

Ние сме измежду водещите компании в сегмента на онлайн кредитирането по индикатора брой клиенти, което ни прави също и една от най-разпознаваемите компании на пазара. През годините ние спечелихме доверието на хората и над 75% от нашите клиенти са употребили услугите ни повече от един път. Тук става дума и за двата ни продукта - SmileCredit и GetCash, които са с размер до 5 000 лв..

Хората употребяват тези заеми за непредвидени потребности, при появяването на незабавна нужда от финансиране. Често те прибягват до нашите услуги, с цел да не се постанова да теглят пари от депозити и да разполагат със спестяванията си. 



- В какъв период кредитополучателя може да се откаже от подписан онлайн заем и това гратис ли е за него?

Кредитополучателите могат да се откажат от подписан контракт в законоустановените периоди. Важно е да подчертая, че ние предоставяме на всеки наш нов клиент опция да върне заема си в границите на 30 дни без оскъпяване. Това е част от нашето схващане за това по какъв начин да бъдем виновен заемодател.



- През 2022-а ITF усилва приходите си със 75% повече от предходния интервал, а облагата с пет пъти повече спрямо 2021 година Икономическата обстановка, политиката на банките или други фактори са причина за тези резултати?

Както демонстрират финансовите ни доклади, 2022 година беше най-силната година по индикаторите оборот и облага от основаването на компанията. Приходите ни са над 10,5 милиона лв., което е със 75% повече от предходния интервал, а облагата ни е в размер на 1,2 милиона лв., което е съвсем пет повече спрямо 2021 година Портфолиото ни се усили с близо 60% и сензитивно подобрихме потребителската си база, което значи, че съумяваме да задържим положителните ни клиенти и да привличаме нови клиенти с добър профил.

Тези отлични резултати се дължат на новаторските ни решения, на положителния ни екип и на непрекъснатия блян за рационализиране на нашите артикули и услуги. През миналата година повишихме доста оперативната успеваемост на ITF Group. Към момента над 60% от поръчките, които получаваме се обработват напълно автоматизирано, а задачата ни е да реализираме 80% автоматизация. За една финтех компания като нашата успеваемостта е ключът към по-добрите финансови резултати.

Миналата година беше първият цялостен финансов интервал след Ковид. ITF мина сполучливо през рецесията като поддържаше добра ликвидност и ние използвахме този интервал за усъвършенстване на оперативните ни процеси и да отделим съществено внимание на риск политиките и на потребителската ни база. Това ни даде непоклатимост и ни оказа помощ да се фокусираме върху мечтаната посока - растеж на бизнеса.

- Вие разработвате лични финтех решения. Кои са те и в кои сегменти на активността си ги употребявате?

В основата на нашия бизнес модел и във визията за развиването ни е концепцията ITF да бъде финтех компания. Затова ние влагаме непрекъснато в създаването на лични финтех решения, които ни оказват помощ да растем. Сред тях са автоматизацията на обслужването, обезпечаването на по-лесен и по-удобен достъп до нашите артикули. Също по този начин ние създаваме разнообразни решения за оценка на риска и попречване на измами. С други думи, ние използваме финтех принадлежности във всеки сегмент на бизнеса - от кандидатстването до следпродажбеното обслужване и с тяхна помощ предоставяме чудесно потребителско преживяване.



- ITF е създала лична 360 градусова финтех платформа, чиято еластичност и автоматизация водят до близо до действително време утвърждение и преводи на суми. Каква беше инвестицията в тази платформа и от къде се вдъхновихте за основаването й?

Ние непрекъснато влагаме в развиването и подобряването на платформата, като вдъхновението ни идва по две линии. Първата е да предоставим чудесно потребителско преживяване. Ето за какво създадохме услуга, която да е лесна и приятна за прилагане. Кандидатстването за заем става доста бързо, с оптимално опростена форма, а преводът на сумата е в границите на няколко минути.

Втората линия на ентусиазъм беше благодарение на платформата да повишим успеваемостта на компанията. Това финтех решение ни разрешава да обслужваме повече клиенти с по-малък запас, което е в основата на впечатляващия растеж на бизнеса в последните години.



- Към момента 60% от молбите за заем се обработват напълно автоматизирано, а клиентът получава средства в сметката си в действително време. Кои моменти от утвърждението за заем към момента не могат да се обработят автоматизирано и се нуждаят от човешкия фактор?

Нашата технология за оценка на риска обезпечава реакция в действително време при над 60% от поръчките, като стремежът ни е да повишим този дял до над 80% в доста къс период. От човешка интервенция има потребност при така наречен " гранични случаи ", при които е нужна спомагателна информация, с цел да вземем решение дали заемът да бъде провиснал и при какви условия. Това също е опция в доста случаи да се проявим като виновен заемодател, който дава чудесно потребителско преживяване. Тези два целта са доста значими за нас и те мощно въздействат на целия развой на кредитиране. От една страна ние се стремим да предоставим на хората улеснение при кандидатстване, приемане на сумата и обслужване на заема. От друга страна, като виновен заемодател, можем да откажем финансиране, в случай че преценим, че клиентът би срещнал компликации при погасяването на заема.



- Прилагате модел на oцeнĸa на pиcĸa на клиента, основан на профил, построен от над 200 точки c данни. С този филтър отсявате огромна част от евентуалните кредитополучатели. Те сами ли подават тази информация към вас или тя се събира по различни канали?

Мога да кажа, че ние сме измежду фирмите с най-кратък и бърз развой на кандидатстване, който способства за положителното потребителско преживяване. Ние събираме най-малък брой персонални данни, които ни оказват помощ за първичната идентификация на клиента. Цялата останал информация, от която се нуждаем, се достъпва посредством наши разработки и интеграции с обществени източници.

Много е значимо, че това улеснение не е за сметка на сигурността. Основен приоритет при създаването на платформата ни беше да подсигуряваме високо равнище на сигурност за нашите клиенти, а и за компанията. Затова разработихме и интегрирахме ефикасни способи за идентификация и спомагателни контроли за верификация. В резултат на това ние можем да изработим доста прецизен профил на клиента. Така съумяваме да поддържаме ниско равнище на необслужваните заеми.



- Използвате ли принадлежности, основани на изкуствен интелект?

Ние последователно интегрираме изкуствения разсъдък в личните ни разработки. Целта ни е той да оказва помощ за разбора на огромни бази данни и по този начин да подобрим потребителско преживяване и да повишим успеваемостта на ITF.

Към момента прилагаме такива решения в няколко сегмента на бизнеса. Един от тях е ръководството на риска като AI ни оказва помощ за възстановяване на точността при оценка на клиентите. Второ направление е обвързвано с реализиране на по-висока степен на персонализацията на услугите, защото можем по-добре да проучваме потребителските данни, с които разполагаме. Изкуственият разсъдък ни оказва помощ и при провеждането маркетинговите ни интензивности като използваме самообучаващи се модели, с които уточняваме таргет аудиториите и по този начин усъвършенстваме разноските за привличане на клиенти.



- Как изкуственият разсъдък ще докара до растеж на бизнеса?

Изкуственият разсъдък ще влияе фрапантно върху развиването на бизнеса като две от примерните направления са възстановяване на потребителско преживяване и повишение на успеваемостта. Според мен доста скоро известните в този момент чатботове ще бъдат сменени от генеративен изкуствен интелект. Това ще докара до доста по-високо равнище на потребителска задоволеност, защото хората ще получават отговор на запитванията си незабавно в връзка сходна на тази с човек, само че в това време няма да чакат дълго на телефона или да получават общоприети отговори на авансово дефинирани въпроси. Вторият резултат от сходна иновация ще е забележителното понижаване на разноските за връзка с клиентите.

Ние също работим по доста планове, свързани с изкуствен интелект и имаме вяра, че с реализацията им ще реализираме доста скалиране посредством технологии. Целта ни е през идващите няколко години приходите да набъбнат 3 пъти, а облагата - над 5 пъти по отношение на 2022 година
 ITF Group ще търси финансиране на експанзията си посредством сегмента BEAM на БФБ
Първа небанкова финансова институция излиза на сегмента BEAM на БФБ

За последните пет години сдружението реализира 44% средногодишен растеж на активите



- През декември 2022 година ITF осъществя сполучливо IPO на ВЕАМ пазара на БФБ, с което набра малко над 3 млн. лв. от самостоятелни и институционални вложители. За какво използвахте набраните средства? Планирате ли наново листване на ВЕАМ пазара и по кое време?

На първо място задачата ни беше да подобрим съотношението сред привлечения и личния ни капитал и да осигурим запас за развиване на ITF. На второ място, искахме да се подготвим финансово за привличане на капитал, с който да осигурим растеж на бизнеса на компанията в идващите години. В този смисъл ние продължаваме да работим по планове за привличане на в допълнение финансиране и ВЕАМ сегментът постоянно е един от разновидностите.



- Вашата компания беше първата в бранша, която избра да се финансира c дълг, набран през БФБ. Можете ли да ни разкажете повече за това?

Като цяло в България привличането на финансиране през БФБ е подценено, само че ние имаме вяра, че тя дава доста положителни благоприятни условия. Облигационната емисия, която емитирахме през 2019 година беше първата стъпка за спечелването на доверието на вложителите. Ние успяхме да го оправдаем и все още към 30% от главницата дружно с дължимите лихви към този момент са погасени. Логично, по-късно пристигна и листването в ВЕАМ сегмента на БФБ. За нас тези стъпки бяха доста значими, защото по-високите равнища на прозрачността и гласност на информацията за компанията доведоха до повишение на доверието на капиталовата общественост.

Светослав Ангелов е мажоритарен акционер и изпълнителен шеф на финтех компанията, профилирана в небанково потребителско кредитиране ITF Group. Той има бакалавърска степен " Международен бизнес и финанси " от European Business School в Лондон и Executive MBA от University of Sheffield. Участвал е в ръководството на компании като " Рубин " АД, " Сръбска Фабрика Стакло " АД и " Република Холдинг " АД. Инвестира и в сдружения в областта на недвижимите парцели, в технологии и развойна активност и в изкуство.

През февруари 2015 година Светослав Ангелов придобива дял в " АЙ ТИ ЕФ Груп " АД и влиза в ръководството на компанията. Впоследствие усилва своя дял, става едноличен притежател на капитала, а след листването на компанията на БФБ към този момент е мажоритарен акционер.
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР