През октомври екипът на Регионалната инспекция по околната среда и

...
През октомври екипът на Регионалната инспекция по околната среда и
Коментари Харесай

РИОСВ – Пловдив прие работата по изпълнението на 12 екопроекта през октомври

През октомври екипът на Регионалната ревизия по околната среда и водите – Пловдив (РИОСВ - Пловдив) извърши 123 инспекции, като 52 от тях са изключителни. Част от изключителните инспекции са реакция на получените 65 сигнали и тъжби през месеца, на всички от които институцията е реагирала навреме.  На откритите извършители са формирани 7 акта. Издадени са и 7 наказателни постановления на стойност 39 000 лв.. Сключени са съглашения с общ размер от 7 000 лв.. Наложена е настояща месечна глоба на сдружение за установено наднормено замърсяване на въздуха.
Прочетете още
През месеца институцията работи интензивно по реализирането на инвеститорски надзор и отчитане осъществяването на планове, финансирани от Предприятието за ръководство на дейностите по запазване на околната среда по Националната акция „ Чиста околна среда “. Приети са 12 осъществени обекта на териториите на учебни заведения, детски градини и ясли в обитаеми места от общините Раковски, Асеновград, Карлово, Съединение, Първомай и регионите Централен, Тракия и Северен на Пловдив. Експертите на Регионална инспекция за опазване на околната среда – Пловдив са приели работата по построени мини стадиони за футбол, баскетбол и волейбол, спортни уреди и уреди, основани екозанимални за тематични уроци навън, сложени къщички за птици и инсекти, кошчета за разделно събиране на боклуци, засадени дървета и шубраци, обособени нови зелени площи. Те ще бъдат от директна изгода за екологичното образование на подрастващите.

След като през целия летен сезон (1 април – 30 септември) не бяха установявани превишения на средноденонощната стойност за запазване на човешкото здраве по индикатор „ фини прахови частици “ (ФПЧ10), през октомври и в двата автоматизирани пункта за наблюдаване на качеството на въздуха на територията на Пловдив са регистрирани превишения на нормите по този индикатор.  Съгласно ежедневните бюлетини за качеството на атмосферния въздух в страната по информация на Национален институт по метеорология и хидрология, причина за нарасналите концентрации на ФПЧ10 в края на октомври е транспорт на необитаем прахуляк от Сахара. Съгласно одобрена методика, анализът на тези превишения на нормите от естествени източници ще се извърши през 2024 година от Министерството на околната среда и водите на база събраните данни за цялата календарна 2023 година.

След постъпили сигнали за нанесени вреди от мечки са осъществени изключителни инспекции на място. Установени са вреди върху пчелини, овощни насаждения и лозя, благосъстоятелност на поданици на Карлово и село Нареченски бани, община Асеновград. Предстои погашение на компенсации на лицата с потърпевшо имущество на база направените междуведомствени протоколи с присъединяване на представители на държавните горски стопанства, общините и Регионалната дирекция по горите.

През октомври специалист на Регионална инспекция за опазване на околната среда – Пловдив взе участие в провеждането на годишния мониторинг на кафява мечка в границите на Националната система за мониторинг на положението на биологичното многообразие по направления според одобрен график от Изпълнителна агенция по околна среда. Той е осъществен в партньорство с държавни горски и ловни стопанства.

Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР