През октомври 2022 г. партиите се явиха на предсрочните парламентарни

...
През октомври 2022 г. партиите се явиха на предсрочните парламентарни
Коментари Харесай

Шансовете за правителство: 58% платонична подкрепа

През октомври 2022 година партиите се явиха на предварителните парламентарни избори с ясната концепция, че те са междинни и държавно управление надали ще се образува. Тази им настройка, забележима още в тогавашната акция, предстоящо беше подложена на критика. От вероятността на новия предварителен избор обаче е несъмнено едно: преди половин година обединенията най-малко следваха път, който водеше страната в избрана посока, а дейностите им с висока степен на сигурност можеше да се плануват.Сега, шест месеца по-късно, сходна изясненост липсва. За самите партии наподобява неразбираемо какво ще вършат, с кого ще го вършат и има ли смисъл от дейностите им.

През октомври 2022 година партиите се явиха на предварителните парламентарни избори с ясната концепция, че те са междинни и държавно управление надали ще се образува. Тази им настройка, забележима още в тогавашната акция, предстоящо беше подложена на критика. От вероятността на новия предварителен избор обаче е несъмнено едно: преди половин година обединенията най-малко следваха път, който водеше страната в избрана посока, а дейностите им с висока степен на сигурност можеше да се плануват.

Сега, шест месеца по-късно, сходна изясненост липсва. За самите партии наподобява неразбираемо какво ще вършат, с кого ще го вършат и има ли смисъл от дейностите им.

Основните съперници - от една страна, обединението Политическа партия - Демократична България, а от друга, ГЕРБ, уверено настояват, че държавно управление е мощно належащо на страната, наред с това обаче разказват коалиция между тях като " невъзможна ". Патовата обстановка ражда екзотични политически стремежи и също толкоз екзотични прогнози. Така да вземем за пример съпредседателят на " Продължаваме промяната " Асен Василев изиска платонична поддръжка от ГЕРБ за кабинет на малцинството. А малко откакто отхвърли сходен вид като неосъществим, заместникът на Бойко Борисов Томислав Дончев предвижда, че възможностите за сформиране на държавно управление след 2 април са 58%, за сметка на 42 на 100 опция за нов предварителен избор.

Въпреки че официално единодушие в този момент се заявява като изключено и Политическа партия - Демократична България, и ГЕРБ, наподобява, разчитат на съперника си, с цел да сформират държавно управление дружно. Като единственото условие е формата да не е съдружна.
Реклама
Може би по тази причина и съпредседателят на " Продължаваме промяната " Асен Василев се съгласи, че обединението, от която е част, търси не каква да е, а безусловна поддръжка от ГЕРБ, или другояче казано - партията на Борисов да поддържа кабинет на малцинството на Политическа партия - Демократична България, без да има присъединяване и въздействие в него. Ако това не стане непринудено, то щяло да се случи доброзорно.

В рамките на формата " Бъдещата власт " " Капитал " и " Дневник " организираха диалози с представители на Политическа партия, Демократична България и ГЕРБ. В идващите редове ви представяме вижданията на Асен Василев, Христо Иванов и Томислав Дончев за възможностите за сформиране на ръководство.

Общото сред тримата е убедеността им, че петите подред предварителни парламентарни избори би трябвало да произведат кабинет. Парадоксалното е, че и Политическа партия - Демократична България и ГЕРБ гледат на другия като на съперник, само че и като най-вероятен сътрудник за форма на ръководство, която няма да бъде съдружна.

И Василев, и Иванов, и Дончев настояват, че сходно ръководство би трябвало да бъде с евроатлантически цели, сочейки че това е най-малкото общо кратно посред им. Официално и ГЕРБ, и Политическа партия - Демократична България отхвърлят да се осланят на помощ за " сглобката " от " непознати посолства " - и на европейски страни, и на Съединени американски щати. Българската политика би трябвало да е суверенна, споделят те и не би следвало някой да се меси в нея и да я дефинира. Същевременно Дончев признава, че последно е бил преди седмици в посолството на Съединени американски щати у нас, а тематиката за кабинет е била дискутирана.
Реклама Асен Василев и " доброзорната платоническа поддръжка " от ГЕРБ
От думите на съпредседателя на Политическа партия Асен Василев се разбра, че задачата на обединението сред неговата групировка и Демократична България е да завоюват изборите. Планът им планува по-късно да предложат държавно управление към европейски цели и стратегия. Бившият финансов министър даде явен знак, че обединението не обмисля вид, в който не е първа политическа мощ. И не позволява да поддържа други обединения, които преди нея ще имат опцията да предложат кабинет. " Няма да сме втори, а ще сме първи ", разяснява идния избор той.

Василев изрично изключи коалиция с ГЕРБ, само че сподели, че в случай че партията на Борисов в действителност е проевропейска, няма по какъв начин да не поддържа. По думите му такава поддръжка " няма да стане непринудено, а доброзорно ".

" Единственото, което ще им обещаем, е, че това държавно управление ще прави тъкмо това, което е записано в програмата. Не е въпросът ние да обещаем нещо за ГЕРБ. Ако те в действителност са за европейско развиване на България, какво им е извинението те да не поддържат такова държавно управление ", разяснява Василев.

По думите му правосъдна промяна е от значително значение за идното ръководство. " Тръгне ли промяна в прокуратурата, тръгне ли промяна в правосъдната власт, прокуратурата стартира ли да работи и да си прави работата, тя ще стартира да почиства цялата система в страната ", сподели той.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР