През нощта френските власти изпратиха подкрепления в градовете, в които

...
През нощта френските власти изпратиха подкрепления в градовете, в които
Коментари Харесай

Пета нощ на размирици във Франция, близо 500 души са арестувани

През нощта френските управляващи изпратиха подкрепления в градовете, в които се развихриха вълнения, и направиха стотици арести в петата нощ на безредици, провокирани от съдбовната полицейска пукотевица по 17-годишния Нахел, съобщи Агенция Франс Прес.

Към 3:00 ч. локално време тази заран (01:00 ч. по Гринуич) в цяла Франция са задържани общо 486 души, оповестиха от Министерството на вътрешните работи, макар че равнището на принуждение наподобява е намаляло.

„ По-спокойна нощ с помощта на решителните дейности на силите за сигурност “, написа министърът на вътрешните работи Жералд Дарманин в Туитър.

По-рано Дарманин съобщи пред кореспонденти, че 45 000 чиновници на силите за сигурност ще бъдат ситуирани през нощта - същият брой като предходната нощ.

Допълнителни сили и съоръжение обаче бяха изпратени в Лион, Гренобъл и Марсилия, където преди този момент имаше интензивни вълнения.

В Париж и околните му райони, където бяха ситуирани към 7000 служители на реда, до 3:00 ч. локално време са задържани 194 души.

В Марсилия полицията е разпръснала групи младежи на основния бул. " Канебиер ", минаващ през центъра на града.

Към среднощ управляващите в Лион и Марсилия оповестяват за по-малко произшествия спрямо предходната нощ, като към 1:30 ч. локално време в двата града са задържани 77 души.

В редица градове беше въведен полицейски час през нощта.

Протестите във връзка със гибелта на Нахел, който е от алжирски генезис, още веднъж разкриха сериозното расово напрежение в модерна Франция и ускориха вниманието към полицията.

В знак на сериозността на рецесията френският президент Еманюел Макрон отсрочи държавното си посещаване в Германия.

Погребалната гала на Нахел се състоя през вчерашния ден в Нантер, където той живееше, като стотици се събраха спокойно дружно с майка му и баба му.

В опит да се ограничи продължаващото принуждение, рейсовете и трамваите във Франция стопираха да се движат след 21:00 ч. и беше неразрешена продажбата на огромни фойерверки и запалителни течности.

Пристанищният град Марсилия е сцена на интензивни конфликти и грабежи, в това число в от дълго време занемарени квартали с ниски приходи, които Макрон посети при започване на седмицата.

Властите там отидоха още по-далеч, като стопираха целия градски превоз от 18:00 ч., в това число метрото.

В града бяха изпратени полицейски подкрепления, в това число бронирани машини и два хеликоптера. 

Макрон прикани родителите да поемат отговорност за малолетните участници в протеста, една трета от които са " млади или доста млади ".

Министърът на правораздаването Ерик Дюпон-Морети съобщи през вчерашния ден, че 30 % от задържаните са малолетни, а Дарманин сподели, че междинната възраст на задържаните е едвам 17 години.

Размириците провокираха безпокойствие в чужбина, защото Франция е хазаин на Световното състезание по ръгби през есента и на Олимпийските игри в Париж през лятото на 2024 година

Англия и други европейски страни актуализираха рекомендациите си за пътешестване, с цел да предупредят туристите да стоят надалеч от регионите, наранени от размириците.

Консулството на Китай в Марсилия също по този начин предизвести жителите си да " бъдат бдителни и да демонстрират нерешителност ", откакто държавните медии оповестиха, че в четвъртък рейс с китайски туристи в южния град е бил нападнат с камъни.

Размириците оказаха огромно въздействие върху културните събития във Франция, като певицата Милен Фармер беше принудена да анулира концертите си, а френската фешън къща " Celine " анулира мъжкото си ревю в Париж.

 
Източник: tribune.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР