През ноември инфлацията в Турция отчете 12,98% в годишно изражение,

...
През ноември инфлацията в Турция отчете 12,98% в годишно изражение,
Коментари Харесай

Инфлацията в Турция се ускори до 14-годишен връх

През ноември инфлацията в Турция регистрира 12,98% в годишно изражение, ускорявайки се спрямо 11,9% месец по-рано. Показателят доближи оптимално ниво за последните над 14 години - от 2003 година, демонстрират оповестените през днешния ден публични данни.

Потребителските цени за нарастнали през ноември с 1,49% по отношение на покачването им с 2,08% през октомври.

Базовата инфлация, не отчитаща съмненията в цените на силата и питателните артикули, през месеца се е ускорила до 12,08% - оптимален растеж от януари 2004 година. През октомври базовата инфлация в Турция бе 11,82% на годишна база.

Тези данни бе би трябвало да се обезпокоителен сигнал за Турската централна банка, означават специалистите на Capital Economics. Следващото съвещание на регулатора е на 14 декември и те чакат централната банка да предприеме идващите ограничения за сгъстяване на паричната политика. Най-вероятно, считат от Capital Economics, това ще включва повишението на горната граница на диапазона на главната рента с 0,25 процентни пункта - от 12,25% до12,5%.

Турската централна банка на последните си четири съвещания резервира основната ставка без смяна, без значение от продължаващото ускорение на инфлацията в страната. Но държавното управление чака, растежът на потребителските цени да се забави в края на годината, написа finmarket.ru.

Производствените цени в Турция през ноември са нарастнали с 2,02% по отношение на предходния месец и със17,3% в годишно изражение. През октомври покачването на тези цени бе надлежно с 1,71% и 17,28%.

Турската валута в понеделник поевтиня с 0,2% във връзка с американската - до 3,9222 лири за един $.
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР