През миналата седмица главният политически скандал беше разследването на ОЛАФ

...
През миналата седмица главният политически скандал беше разследването на ОЛАФ
Коментари Харесай

Борисов, кабинет на Радев, европари, разследване на ОЛАФ

През предходната седмица основният политически скандал беше следствието на ОЛАФ по отношение на поръчка за високопроходими коли за Министерство на вътрешните работи, купени с евросредства. Защото, съгласно ОЛАФ, колите никак и не са високопроходими.
направи просторен преглед какво тъкмо наподобява неправилно в поръчката –! Но вглеждането в доста документи и обстоятелства в действителност цели да покаже нещо доста просто – кой печели?
Отговорът, несъмнено, следва да дадат правосъдните органи – прокуратура и съд. Прокуратурата – като формулира допустимо най-точно обвинявания на база на най-изчерпателното следствие, което е по силите на следствието, а съдът – като оцени правотата на обвиняванията. Само че в България това не се получава доста постоянно – в случай че ставаше, нямаше да има непрекъснат мониторинг на правосъдната ни система, нямаше и какво става с подозрителните работи към премиера ни и да се интересуват от тематики като търговия с въздействие и пране на пари по адрес на Бойко Борисов.
И с цел да е по-просто за прословутите джипове за Министерство на вътрешните работи, които не са тъкмо джипове, ето и хронологията с обстоятелства:
1. В края на 2016 година, при второто държавно управление на Бойко Борисов България и 160 млн. евро за битка с мигрантския напън по границите ни. 17,5 млн. евро са планувани за закупуване на профилирани патрулни коли за Министерство на вътрешните работи – според съглашението, подписано през ноември, 2016 година т.е. до момента в който Бойко Борисов беше министър председател за повторно.
2. На 06.03.2017 година е взето решение за осъществяване на публичната поръчка за джиповете. Тогава на власт е служебното държавно управление на проф. Огнян Герджиков, който беше част от ръководството на Симеон Сакскобургготски - ръководител на Народното събрание, когато Бойко Борисов изгря като основен секретар на Министерство на вътрешните работи (през 2005 година Борисов влезе като народен представител от Национална движение „Симеон Втори" в Народното събрание, само че се отхвърли от мястото и продължи отпред на Министерство на вътрешните работи, а същата година Герджиков беше отхвърлен от поста си на ръководител на Народното събрание поради редовно превишаване на правомощия). Служебното държавно управление на Герджиков беше назначено на 27.01.2017 година, от президента Румен Радев.
3. Срокът за доставка на джиповете по контракта е не по-късно от 25.09.2017 година, НО договорът е подписан на 22.02.2018 година – когато на власт е към този момент третото държавно управление на Бойко Борисов! Обявлението за привършване на контракта е оповестено чак на 28.09.2018 година, а отчетът за избор на реализатор е предаден на 19.04.2017 година на Георги Балабанов, началник дирекция " Обществени поръчки " на Министерство на вътрешните работи – т.е. 10 месеца няма утвърждение – за какво? Правителството на Герджиков е необуздано на 04.05.2017 година!
4. Сделката е обжалвана пред Комисия за защита на конкуренцията и Върховен административен съд, като Комисия за защита на конкуренцията не приема жалбата и това става в средата на юни, 2017 година – от дълго време откакто държавното управление на Герджиков не ръководи. Върховен административен съд удостоверява мнението на Комисия за защита на конкуренцията. Тоест, Комисия за защита на конкуренцията и Върховен административен съд не виждат като ОЛАФ, че Министерство на вътрешните работи не е изпълнило нито едно от трите условия на Европейската комисия за доставка на патрулни коли по план по Фонд " Вътрешна сигурност " на Европейски Съюз " Подкрепа за оправянето с миграционния напън по българските външни граници ", като част от средствата за незабавно подкрепяне в размер на 160 млн. евро, които Европейски Съюз отпусна на България през есента на 2016 година. Председател на Комисия за защита на конкуренцията към днешна дата (08.02.2021 г.) е Юлия Ненкова, която беше част от обкръжението на Бойко Борисов още от времето му на кмет на София, като зам.-кмет! Синът ѝ Александър и към днешна дата (08.02.2021 г.) е народен представител от ГЕРБ. Председател на Върховен административен съд е Георги Чолаков, определен на 22.11.2017 година, като и Чолаков беше определен от втори опит - без Радев да споделя непосредствено обществено за какво постанова несъгласие. А учредения имаше - поради, които той взема с цесии!
5. В средата на октомври, 2018 година, Министерство на вътрешните работи получи 341 служебни автомобила, 290 от които са Great Wall Hover, закупени от " Българска автомобилна промишленост " (БАИ). Едноличен притежател на капитала ѝ и неин представител е Андон Радославов Димитров. До 16.11.2018 година, Димитров е част от Съвета на шефовете на " Професионален футболен клуб ЦСКА – София " ЕАД! До 14.01.2011 година той е в Съвета на шефовете на " Литекс Комерс " – всичко това е очевидно в Търговския указател, а Димитров взе участие през разнообразни години и в още свързвани с Гриша Ганчев компании и сдружения.
6. За край – по времето, в което, сдружението " Ред Енимълс " ЕООД купи за 8 млн. лв. три емблеми на банкрутиралия ПФК ЦСКА АД и няколко парцела в Панчарево и край морето. Към оня миг и до днешна дата (08.02.2021 г.), едноличен притежател на " Ред Енимълс " ЕООД е Искра Василиева Григорова. На 16.11.2018 година, Искра Василиева Григорова става и част от Съвета на шефовете на " Професионален футболен клуб ЦСКА – София " ЕАД - същата дата, на която Андон Радославов Димитров излиза от Съвета на шефовете на ЦСКА-София. ОЛАФ пък смята, че за публичната поръчка с колите за Министерство на вътрешните работи, България би трябвало да връща близо 6 млн. евро. Договорът с БАИ за колите за Министерство на вътрешните работи е 11,6 млн. лв..
При всички тези обстоятелства, следват въпроси за проверяващите и прокуратурата – има ли връзки и модел за съд сред платените 8 млн. лв. за активите на ЦСКА, 6-те млн. евро, които ОЛАФ желае назад и 11,6 млн. лв. за БАИ за извоювания контракт за колите за Министерство на вътрешните работи? Има ли доказателства, че от европарите, отишли в БАИ, са трансферирани пари за закупуване на активи на ЦСКА по този начин, че клубът да продължи да съществува? И има ли доказателства, че публичната поръчка за колите на Министерство на вътрешните работи е с преднамерено изменени индикатори, с цел да завоюва БАИ в конкуренция с още 12 участници? Има ли доказателства и кой вероятно е нагласил поръчката, в случай че тя е нагласена, както и под чие въздействие? Ако има незаконен сговор, за какво - за пари, за сфери на въздействие и оказване на услуги, за композиция от тези неща или и за още нещо?
Или просто казано : Нагласена ли е и от кого поръчка с евросредства за стотици коли за Министерство на вътрешните работи на стойност милиони евро, с цел да може да бъде избавен един от двата най-големи клуба в България ЦСКА с европари и новият му притежател да бъде държан на каишка с това, като лост за въздействие върху доста червени почитатели?
Хубаво е прокуратурата и съдът да кажат дали изброената последователност води към подсилен с доказателства логичен модел, който е в нарушаване на закона, или е единствено апофения (тенденцията да се възприема връзка или логичен модел сред несвързани или инцидентни неща). Да го кажат обаче ясно и логичен обосновано.
Автор: Ивайло Ачев
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР