През месеците февруари, март и април 2017 г. (данъчни периоди)

...
През месеците февруари, март и април 2017 г. (данъчни периоди)
Коментари Харесай

Изоставането в акциза на цигарите е от началото на 2017 г.


През месеците февруари, март и април 2017 година (данъчни периоди) се записва непрестанно закъснение на приходите от данък за тютюн и тютюневи произведения по отношение на събраните през съответните месеци на 2016 година.

Това се показва в направения от Агенция „ Митници ” разбор на приходите от данък за тютюн и тютюневи произведения през 2017 година

2017 година е следващата година, в която приходите от данък за тютюн и тютюневи произведения нарастват по отношение на предходния регистриран интервал - с 2.8% спрямо 2016 година, излиза наяве от разбора.

Един от главните заключения в него сочат, че увеличението на минималните равнища на облагане на цигарите през 2017 година води до смяна в структурата на ползване на тютюневи произведения, изразяваща се в растеж на освободените за ползване количества тютюн за пушене и други различни артикули за сметка на освободените за ползване цигари.

Независимо от забележителния растеж на приходите от данък за цигари през месец януари, през първото полугодие на 2017 година приходите от данък за групата изостават от събраните за първото полугодие на 2016 година със 150.1 млн. лв. (12.5%).

От митниците означават, че през месеците февруари, март и април 2017 година (данъчни периоди) се записва непрестанно закъснение на приходите от данък за тютюн и тютюневи произведения по отношение на събраните през съответните месеци на 2016 година, без за това да са налице обективните пазарни потребности. Изоставането е основно за сметка на спада в освободените за ползване количества цигари, които за трите месеца понижават с над 780.0 млн. къса по отношение на същия интервал (данъчен) на 2016 година

В разбора се заключва още, че през второто полугодие на 2017 година приходите от данък за тютюн и тютюневи произведения се усилват с 19.5% по отношение на същия интервал на 2016 година като доближават 1 317.7 млн. лв., с 266.7 млн. лв. (25.4%) над събраните през първото полугодие на 2017 година.

В годишния доклад на Агенция "Митници" за 2017 година е записано, че един от главните цели бе контролът върху акцизните артикули. На база разбор на производството, приемането и освобождението им за ползване на територията на страната, бяха подхванати редица ограничения за предварителна защита, в това число наблюдаване на разтоварването на горива, идващи с плавателни съдове. В резултат през 2017 година бяха обезпечени като доказателства по Закона за акцизите и данъчните хранилища, арестувани по Закона за митниците и конфискувани по реда на Наказателно-процесуален кодекс над 351,6 хиляди литра алкохолни артикули (в това число етилов алкохол, вино и бира), както и над 37,14 млн. къса цигари, пури и пурети, над 16 хиляди кг. тютюн за пушене (вкл. тютюн за наргиле), енергийни артикули в размер над 356 хиляди литра (предимно моторни горива) и над 56 хиляди кг. други енергийни артикули. Бяха предотвратени директни вреди за държавния бюджет от несъбран данък в размер на 11,250 млн. лева Успешните дейности на контролните органи бяха регистрирани посредством без значение изследване, съгласно което размерът на потреблението на незаконни цигари през второто тримесечие на 2017 година в България още веднъж отбелязва спад до към 7%.

В резултат на осъществения валутен надзор е арестувана валута с левова равноценност над 4,8 млн. лева, което е с 25% повече спрямо 2016 година По линия на битката против подправените артикули митническите органи са подхванали дейности в 62% повече случаи, които са обхванали 77% повече регистрирани марки, а арестуваните количества артикули са с над 75% повече.

В сферата на битката с наркотрафика митническите чиновници задържаха 23% повече наркотични субстанции и десетократно повече прекурсори спрямо миналата година. Някои от разкритите през 2017 година случаи са христоматийни - те илюстрират освен европейски трендовете в региона, само че и са неоспоримо доказателство за професионализма на митническите чиновници.

В резултат на разкрити при вътрешни инспекции нарушавания бяха формирани преписки от страна на прокуратурата. На 46 служителя бяха наложени дисциплинарни казания „ уволнение" във връзка със случаи на корупция. Бяха подхванати и ограничения на оперативно равнище за повишение на контрола, в това число кадрови промени.

От Агенцията декларират, че през 2017 година е усъвършенствана връзката вътре в системата, само че и с сътрудниците от държавната администрация, неправителствения бранш и бизнеса. /БГНЕС
Източник: bgnes.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР