През май-юли природата ни дарява с уханните цветове на свирчовината

...
През май-юли природата ни дарява с уханните цветове на свирчовината
Коментари Харесай

Полезните цветове от свирчовина

През май-юли природата ни подарява с уханните цветове на свирчовината (черен бъз). Кратък интервал, в които да се възползваме от здравословните и вкусови качества, преди да се трансформира в.

Цветовете на дървовидния бъз са бели до кремави, събрани в необятно съцветие и можете да употребявате като лечебно средство, (някои хора дори ги панират!) Не се колебайте да си посъберете и малко листа - те са отлично средство за съкращаване на тежестта.

Цветовете от бъз имат антибактериални и общоукрепващи здравето свойства. Антинеопластичните им качества са превантивно средство за ракови болести. Те са положително кръвоочистително, работят тонизиращо, подтикват кръвоносната система. Влияят добре при спазматична кашлица, пневмония, даже и при астма и ушни инфекции, подтикват сърдечната активност и дружно с други билки спомагат за намаление на високото кръвно налягане.

Ароматът на бъз има релаксиращо деяние, успокоява нервите и депресивни положения, въздейства добре при бодърствуване. Тоник, сироп, чай, каквото и да изберете за вътрешно приложение - ще докара до пречистване, активност, баланс и възобновяване на силите в тялото.

Бране и сушене

При браненето на цвета избирайте леко разтворени цветове. Имайте поради, че венчетата постоянно опадат при късане, това можете да предотвратите, в случай че режете съцветията с ножица. Листата е добре да се берат юни-юли, когато са се развили изцяло.

Подредете цветовете върху вестници и сушете на шарена сянка. Добре изсушени са, когато цветните дръжки в най-дебелите елементи при прегъване се чупят, а цветовете се разпрашават. Листата пък би трябвало да се ронят.
Когато изсъхнат, оронваме единствено цвета и съхраняваме добре в добре затварящи се буркани. Листата можем да съхраним в книжни торби.

За филтриране на кръвта и като леко разхлабително - Мария Требен
6- 8 листа се нарязват на дребно и в 300 г вода врят 10 минути. Пие се всяка заран преди ястие по 1 чаша

Чай

При пресипнало гърло, бронхит, хрема и всевъзможни простудни болести си пригответе топъл чай или да си извършите инхалации с него.

За да си извършите чай запарете за към 10 минути 1 и 1/2 с.л цвят от сушена свирчовина в 500 мл вода.

За децата

При висока температура на дребни дечица (а и възрастни), можете да предизвикате изпотяване, като запарите една шепа цвят в един литър вода. Чайчето се пие колкото се може по-горещо, с цел да провокира щедро потене. Завивате детенцето в леглото, след потенето го преобличате, а на сутринта то сигурно ще се усеща по-добре. Тази процедура е добра при лекуване на рубеола, морбили, варицела, скарлатина и сходни заболявания, характеризиращи се с обрив и висока температура. Чаят от цвят спомага обрива " да избие " - а това е по-добрият вид от това високата температура да е заключена в тялото.

Често при русокосите дечица се следи едно положение на кожата, покрай атопичните болести, особено със мощно зачервяване на бузите. Обикновено тези дечица се потят рядко и това зачервяване се усилва когато са заболели или при по-голямо физическо натоварване. Този чай понижава тези проблеми. Като цяло добре повлиява на хората с неприятно периферно кръвообращение, при екземи, алергии, атопични болести и хиперактивни деца.

Като превантивно средство за простуди може да се приема по чаша чай ( 1 ч.л на чаша гореща вода) в продължение на 2 седмици.

За дамите

Чаят от цвят намира място при лекуването на гинекологични положения при дамите и по-специално ендометриоза и миома. При леки възпаления на влагалището може да се прави промивка с цвят от бъз в композиция с лайка.

При неприятна кожа, псориазис, екземи, дерматит - лосион за обливане след баня.

1 купички цвят се заливат с литър вода. Така престоява към 20 минути, след което се охлажда и употребява в границите на 2 дни

Листата

Народният врач Димков предлага една рецепта за намаляване на хора понатрупали килограми с времето, в чиято съществена съставна част е листата от същия бъз.

Настойка от листата на черен бъз (свирчовина). Листата се берат и подреждат в буркан компактно едно над друго, до момента в който запълнят 2/3 от съда. Над тях се долива чист зехтин, до момента в който бурканът се изпълни, поставя се във водна баня и ври на спокоен огън 1 ч. Престоява 24 ч и се прецежда, като течността се отделя от листата. От тази настойка би трябвало се изпива по 1 супена лъжица 20 мин преди ястие заран, обед и вечер.

Листата на свирчовината може да се употребяват под формата на запарка външно при хемороиди, кожни обриви и проблеми, ревматизъм. При мъчно зарастващи рани, отоци, подагра, ревматизъм могат да се вършат лапи от цвят и листа.

Ползите са доста. Времето да съберем цвят малко. Побързайте:)Продължава: Сироп от бъз (свирчовина)
Източник: hera.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР