През май тази година, водещ американски доставчик на горива пострада

...
През май тази година, водещ американски доставчик на горива пострада
Коментари Харесай

НАТО повтори своя заплаха относно кибератаките

През май тази година, водещ американски снабдител на горива пострада от рансъмуер офанзива., оператор на един от огромните тръбопроводи в Съединени американски щати, покриващ близо половината доставки към източното крайбрежие на страната, докара до безпорядък по бензиностанциите, дефицит на гориво и краткотрайно повишаване на цените на бензина. И то в резултат на една-единствена хакерска атака, осъществена от. Съвсем естествено е човек да се замисли, а какво би станало, в случай че не хакери, търсещи финансова полза, а подготвени кибершпиони, представители на вражеска страна, желаят да навредят на страната. И това не е единствения сходен случай от последните месеци с такава степен на съвестност. През декември предходната година, софтуерната компания SolarWinds, че са станали обект на сполучлива офанзива, при която е компрометирана веригата им за доставка на софтуерни обновления към техните клиенти и сътрудници – хиляди компании в Съединени американски щати и Велкобритания, федерални ведомства, министерства, секретни организации, множеството компании от Fortune 500, Белия дом са станали евентуални жертви на незнайна страна. Не е инцидентно и това, че Джо Байдън неотдавна даде обещание нещата да се трансформират. А през тази седмица и НАТО заприказва за нарасналите се в последната година хакерски атаки, само че в напълно различен, плашещ и скърбя, само че много непремерен дух.

В последната година и половина, милиони чиновници на компании от всевъзможен мащаб, организации, организации, държавни управления, работят от сигурността на своите домове. Сигурност, само че физическа – за тяхното здраве, само че не и за ведомствата, в които работят. Ако преди COVID-19, те са работили под надзора на корпоративни защитни стени, задължени са били да съблюдават политики и ограничавания, а дейностите им са били управлявани от специфични екипи към тези компании, то през днешния ден милиони отдалечени крайни точки се свързват към тези затворени преди корпоративни мрежи. Използвайки личните си устройства и необезапасени конфигурации, десетки хиляди от тези чиновници слагат ежедневно в серия от опасности упоменатите предпазени в миналото корпоративни или държавни мрежи. Истинско „кибер Ел Дорадо“ за киберпрестъпниците! И няма нищо чудно в това, че в последните 18 месеца четем всяка седмица по какъв начин някоя огромна компания е станала жертва на хакерска атака и рансъмуер.

Тази седмица, Северноатлантическият алианс организира постоянната си среща в белгийската столица Брюксел. По време на нея, организация заплаши за следващ път да отговори на сериозна хакерска атака към някоя от страните-членки с стандартни военни средства против причинителите ѝ, предава Infosecurity-Magazine. В резултат от срещата на НАТО, в понеделник е било издадено и особено официално съобщение, подписано от страните, взели участие в срещата за разширена киберзащитна политика на алианса. В него се декларира подготвеност да бъде наведен в деяние член пети от устава на организацията, в случай че бъде открита сходна офанзива. Член 5 на контракта, подписан от страните-членки на НАТО и признат през далечната 1949, постановява, че въоръжената офанзива към един член на организацията ще се смята за офанзива към НАТО като цяло. Комюникето идва на фона на това, което дефинират от НАТО, като „сложни, разрушителни, притискащи и увеличаващи се“ хакерски атаки. В документа се акцентират зачестилите рансъмуер офанзиви и друга форма на зловредни стратегии към сериозната инфраструктура и „демократичните ценности“, което може да има систематичен резултат и да нанесе забележителна щета.
Източник: kaldata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР