През март световната търговия беше хвърлена в хаос от един

...
През март световната търговия беше хвърлена в хаос от един
Коментари Харесай

Започна разширяване на южната част от Суецкия канал след драмата с Ever Given

През март международната търговия беше хвърлена в безпорядък от един транспортен съд. Контейнеровозът „ Ever Given “, съвсем толкоз дълъг, колкото „ Емпайър Стейт Билдинг “, заседна в в Египет. Задържа се шест дни, нарушавайки международните вериги за доставки . За да не се повтори това, в средата на май Управлението на Суецкия канал (SCA) разгласи, че е почнало драгиране, с цел да разшири и задълбочи южната част на канала , където „ Ever Given “ заседна, оповестява БГНЕС.
30-километровият бранш ще се разшири на 40 метра на изток и ще се задълбочи до 72 фута - съвсем 22 метра (в момента 66 фута, 20 метра) съгласно SCA. Проектът включва и разширение на втората лента наоколо до Горещото горчиво езеро, отворено през 2015 година, с 10 километра, което ще разреши двупосочен трафик по 82-километров сектор. Работите са предопределени да " максимизират успеваемостта на канала и да съкратят времето за пренос на корабите , както и да покачат сигурността на корабоплаването ", се споделя в прессъобщение на SCA. Но към момента има въпроси дали това ще е задоволително, с цел да се предотвратят бъдещи сривове. " Разширяването на канала е интелигентен ход ", сподели Сал Мерколиано, морски историк от университета Кембъл в Северна Каролина, пред Си Ен Ен. „ Въпросът, който си задавам, е, че в случай че каналът се разшири, корабните оператори ще усилят ли корабите си ? “, прибавя той.
 Последните 61 кораба, чакащи при Суецкия канал, минаха Последните 61 кораба, чакащи при Суецкия канал, минаха
Всички кораби, които бяха заседнали в Суецкия канал, към този момент потеглиха. Това заяви ръководителят на канала Осама Рабия, осведоми ТАСС. "...
През последните 50 години потенциалът на контейнерните транспорти на най-големите кораби се е нараснал с 1500% и се е удвоил единствено през последното десетилетие, съгласно морския осигурител „ Allianz Global Corporate and Specialty “. Най-големите кораби могат да носят до 24 000 контейнера и да мерят повече от 60 метра в най-широката си част, по-дълга от футболно игрище. „ Ever Given “, който може да носи до 20 000 контейнера, само че е превозвал единствено 18 000 по време на заземяването, се намира в 1% от най-големите кораби в света, с дължина 400 метра и ширина 59.
Корабоплавателните компании настояват, че по-големите кораби са по-ефективни при преместването на огромни размери товари по целия свят и при естествени условия могат да минават през Суецкия канал. Но „ границата на неточности е доста тясна “, споделя Мерколиано. Ако има мощен вятър, както в тази ситуация с „ Ever Given “ или неприятна видимост, огромните кораби рискуват да заседнат. Случаят „ Ever Given “ илюстрира вероятните последствия от блокадата. По това време списанието за морски вести „ Lloyd’s List “ пресмята, че корабът е държал към 9,6 милиарда $ товар всеки ден . Суецкият канал движи към 12% от международната търговия, като към 19 000 кораба минават през него всяка година.
Разширението, препоръчано от SCA, ще помогне да се понижи рискът от запушване на кораби, само че няма да го отстрани , споделя Йоанис Теотокас, професор в Катедрата по морски проучвания в Университета в Пирея, Гърция. " Никога няма да е задоволително, в случай че не отворите втора лента на юг ", споделя той пред Си Ен Ен. Но той има вяра, че е малко евентуално контейнерните кораби да се усилят, тъй че може да не е належащо по-нататъшно разширение. „ Увеличаването на размера на корабите провокира огромни вложения в пристанищата, с цел да могат да ги обслужват. Ново нарастване ще изисква повече вложения ”, което не е елементарно да се реализира, прибавя той.
„ Maersk “, най-голямата компания в света за контейнерни транспорти, съобщи пред Си Ен Ен, че приветства проектите за разширение и задълбочаване на южната част на прохода. „ Увеличаването на сектора с двойни ленти ще разреши на повече кораби да минават през жизненоважен канал, който приема към 10% от международните търговски потоци. Задълбочаването и разширението ще понижи риска от засядане “, споделя Аслак Рос, началник на HSE и морски стандарти в A.P. Молер-Маерск. Той прибавя, че „ актуалният размер на корабите е съгласуван с търсенето на нашата мрежа и компанията не възнамерява да реалокира по-големи кораби от тези, които вършим през днешния ден през Суецкия канал “.
 Около 370 кораба чакат от двете страни на блокирания Суецки канал Около 370 кораба чакат от двете страни на блокирания Суецки канал
Вчера големият транспортен съд, който запуши Суецкия канал, помръдна, само че единствено толкоз. Засега интервенцията по стартиране на придвижването там към момента ня...
Инцидентът с „ Ever Given “ обаче провокира спор за различни направления . Стратегическото състояние на канала, който свързва Средиземно море с Червено море и предлага най-краткия морски път сред Европа и Азия, е от основно значение за въздействието му. Без Суецкия канал пратките сред двата континента ще би трябвало да обикалят нос Добра вяра , в южния завършек на Африка. Някои спедиторски компании избраха този маршрут, до момента в който Суец беше блокиран, макар че лишава повече от два пъти повече време.
" Това не е инцидентно, малко след случая „ Ever Given “, Русия разяснява привлекателността на различни направления, по-специално северния морски път “, споделя Теотокас. Този маршрут минава по арктическото крайбрежие на Русия, от Карско море до Беринговия пролив. Служител от нуклеарната компания " Росатом ", отговарящ за създаването на маршрута, сподели пред съветска осведомителна организация, че " прецедентът в Суец сподели какъв брой нежен е всеки маршрут сред Европа и Азия " и прикани за създаването на различни направления като от Северно море. „ Разширяването на канала ще улесни избавителните интервенции, макар че не отстрани риска от повтаряне на случая “, допълнва в умозаключение той.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР