През март 2020 г. светът на бизнеса премина на режим

...
През март 2020 г. светът на бизнеса премина на режим
Коментари Харесай

Най-важното, което служителите всъщност търсят в работата

През март 2020 година светът на бизнеса мина на режим на работа от разстояние за нула врем поради пандемията от COVID-19. Появиха се безчет изследвания за отдалечената работа, които да затвърдят вярата в преимуществата на гъвкавите работни условия в „ новото обикновено “.

В епохата след пандемията стандартната мъдрост диктува, че чиновниците се нуждаят от еластичност, изключително в актуалната стопанска система, в която те имат повече власт. Това, което множеството хора не помнят е, че тази смяна към този момент бе почнала преди COVID-19 да промени живота ни вечно.

Десетилетия преди ковид да вкара нов режим на работа на всички места по света, съоснователят на Microsoft Бил Гейтс предвижда с огромна акуратност промените в света на бизнеса, които следим през днешния ден.

„ Конкуренцията за наемане на най-хубавите чиновници ще се усили през идващите години. Компаниите, които дават спомагателна еластичност на чиновниците си, ще имат преимущество в тази област “, сподели Гейтс преди няколко години.

Гъвкавостта под формата на опция да се работи от всякъде се трансформира в нещо обикновено в редица компании, защото отдалечената работа облекчи финансовото натоварване, което върви ръка за ръка с дългите пътувания до работното място, неамането на детегледачки и скъпите наеми в огромните градски региони.

Но същинската причина, заради която хората в този момент дават приоритет на гъвкавостта, се свежда до една вълшебна дума - самостоятелност. Работодателите, които не са осъзнали суровата реалност, че даването на надзор на хората върху техните работни графици им оказва помощ да реализират салдото сред професионалния и персоналния живот, ще бъдат губещи на днешния пазар на труда.

Гъвкавостта и автономността са в основата на запазването на чиновници и постигането висока работливост от дълги години преди да чуем за ковид. Има и няколко изследвания от времето преди пандемията, които поддържат тази теза.

Още през 2017 година изследването на Gallup „ Състоянието на световното работно място “ означи, че отдалечените служащи работят приблизително с четири часа повече на седмица от хората, които работят в офиси. Освен това, двугодишно изследване на Станфордския университет откри, че има впечатляващо нарастване на продуктивността измежду чиновниците, които работят отдалечено.

Според The Deloitte Global Millennial Survey 2019, чиновници от и т.нар милениали могат да останат на работа повече от пет години, в случай че техните работодатели са гъвкави по отношение на това от кое място и по кое време могат да работят.

Запазването на чиновници от този вид  води до нараснало задоволство от работата с течение на времето. Пример за това, съгласно изследване на Staples от 2019 година, е фактът, че 90% от служащите показват, че по-гъвкавите работни графици покачат мотивацията и удовлетворението им от работата – основен съставен елемент за набирането и задържането на чиновници.

Компаниите без въведени гъвкави работни политики ще продължат да губят скъпи гении с напредването времето. Според изследването на Staples 67% от чиновниците биха обмислили опцията да изоставен работата си, в случай че работните графици станат прекомерно закрепени.

Както Бил Гейтс предвижда години по-рано, търсенето на благоприятни условия за работа от разстояние и на гъвкави работни графици е повишено с невиждан мащаб. Фирмите, които не го осъзнават, ще попаднат в извънредно неизгодно състояние, защото генерации млади и опитни чиновници търсят гъвкави благоприятни условия за работа.

…………….

Марсел Шванц , създател на Leadership From the Core, за

Превод и редакция: Георги Георгиев
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР