През лятото имаме повишение на острите гастроентерити и ентероколити. При

...
През лятото имаме повишение на острите гастроентерити и ентероколити. При
Коментари Харесай

Топлото време води до драстичен ръст на острите гастроентерити

През лятото имаме покачване на острите гастроентерити и ентероколити. При гастроентеритите водещи признаци са гадене и повръщане, а при ентероколитите водещ е диарийния синдром, доста постоянно съпроводен и с температура. Това са болести, при които отчитаме покачване в последните седмици и то устойчиво покачване - с към 20%-30% на седмична база. За последната седмица имаме 300 такива регистрирани случая, а за нерегистрираните никой не може да реши.


Това съобщи пред БГНЕС проф. доктор Ива Христова, шеф на Националният център по заразни и паразитни заболявания (НЦЗПБ)

„ Причина за тях са както бактерии, по този начин и вируси. Може би главният дял е на бактериите поради топлото време, което благоприятства тяхното развиване. ”, добави проф. Христова. По думите й тези болести се предават по фекално-орален път, т.е болният човек най-често заразява с ръцете си. „ Заразява повърхности, храни, даже вода и като предварителна защита е значимо да поддържаме висока персонална хигиена. ”, предложи тя. Проф. Христова изясни, че би трябвало да наблегнем върху постоянно миене на ръцете с топла вода и сапун, да мием плодовете и зеленчуците, както и да заобикаляме да пипаме устата си. „ Като имаме поради, че салмонелите са в артикули от скотски генезис – месо, мляко, яйца, е значимо тези артикули да са добре термично обработени и да се съхраняват при хладилни условия ”, изясни тя.


„ За мен казусът с повишения брои случаи лятото е обвързван с почивките, с по-релаксираното ни държание, при което първо консумираме храна с немити ръце на открито, и, второ, не постоянно храната я съхраняваме в верните условия ”, счита тя. Според нея не трябва да се пропуща и огромната група вирусни чревни болести, които също се предават по фекално-орален път. „ Тук няма група вируси, които да се предават посредством месото, и вирусите като цяло са по-неустойчиви на факторите на външната среда от бактериите, само че ентеровирусите са измежду най-устойчивите вируси ”, разясни проф. Христова.

С нея коментирахме по какъв начин въздействат измененията на климата, увеличението на летния сезон, както и смяната на питателните ни привички върху разпространяването на инфекциозните заболявания. Проф. Христова акцентира, че по начало ентеровирусите и чревните бактерии са устойчиви и изясни, че тези фактори оказват въздействие върху тяхната преживяемост във външната среда, тъй като топлото време е подобаваща среда за тяхното развиване. „ Това подвига риска от заразяване на други хора, тъй като времевият прозорец, в който може да се реализира заразяването, е по-дълъг ”, сподели тя.


Според нея доста от инфекциозните болести са били " на най-малко " по време на Ковид-пандемията поради рестриктивните ограничения, и е естествено при отпадането на тези ограничения и ограничавания, те да се завърнат в техните предходни равнища. „ По отношение особено на морбили за България към момента не е проблем, само че е проблем световно намаляващото имунизационно равнище измежду децата ”, уточни тя и изясни, че повода за това е обстоятелството, че морбили е доста мощно контагиозно заболяване. Проф. Христова даде образец с това, че когато има болно дете в детския колектив, шансът да болести съвсем всички останали е доста огромен. „ Предвид този контагиозен показател, който е доста висок при морбили би трябвало да се поддържа доста високо равнище на имунизационно покритие – над 90%-95% ”, означи тя и добави, че от СЗО са алармирали, че световно равнището на имунизация е спаднало, и това може да докара до големи епидемиологични гърмежи. „ За нашата страна в последната година имаме известно покачване на това прекомерно спаднало равнище на имунизирани деца, само че към момента не е задоволително и има опция за поява на епидемиологичен гърмеж, какъвто все още не се следи. В момента имаме варицела и скарлатина, само че случаите понижават с всяка минала седмица ”, успокои тя.

Проф. Христова изясни, че новият вариант на Ковид е вариация на XBB 1.5 подвид на Омикрон. „ Като подобен, признаците, които предизвиква, са тези, които наблюдавахме при Омикрон – много по-леко протичане със засягане най-вече на горни дихателни пътища, без дихателна непълнота и без тежките пневмонии ”, изясни тя и посочи, че в България стойностите на заболеваемост са ниски, само че с наклонност към повишение. „ Не се чака сериозна вълна, тъй като не се касае за нов вид, само че ще имаме известно повишение на случаите ”, разясни тя.


Тя разяснява, че няма статистика за това какъв брой души са ухапани от кърлежи, само че въпреки това се води указател на болесттите, които се предават при захапване от тези животни. „ Лаймската болест е най-честото излъчено с кърлежи заболяване в нашата страна, следвана от Марсилската тресчица, която е присъща единствено за Южна България, до момента в който Лаймската болест за цялата страна. За попречване на болесттите кърлежът би трябвало да се смъкна оптимално бързо в първите часове, тъй че да няма опция да съобщи инфекцията. За тази цел доста бързо би трябвало да се търси здравна помощ, с цел да се смъкна кърлежа цялостен ”, изясни тя и подсети, че е основно при премахването на кърлежа е хоботчето на кърлежа да бъде извадено, тъй като точно в него е и болестта./БГНЕС

Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР