През летния сезон животните са също толкова застрашени от кърлежите,

...
През летния сезон животните са също толкова застрашени от кърлежите,
Коментари Харесай

Пазете кучето си от кърлежи, защото може да стане ето това

През летния сезон животните са също толкоз застрашени от кърлежите, колкото и хората. В най-голяма заплаха са кучетата, които при всяко излизане навън могат да бъдат нападнати от тези носители на инфекциозни болести.

Кучетата могат да попаднат на кърлеж на всички места, изключително в случай че се разхождат наоколо до горски площи. Малките животинчета бързо атакуват тялото на беззащитното животно и могат да се впият във всяка част от тялото му. Обикновено се прикрепят към главата, врата или сред пръстите му.

Кърлежите са носители на редица заболявания и болести. Попаднали върху кучето, те могат да доведат до Лаймска болест, Петнист тиф и Парализа.

Лаймска болест

 Пазете кучето си от кърлежи, тъй като може да стане ето това

Заболяването се развива разследване на впит в кучето кърлеж от рода Ixodes, който носи бактерията Borrelia burgdorferi. Негови носители са типовете сърнен кърлеж, калифорнийски черноок кърлеж и чернокрак кърлеж. Инфекция се развива, когато кърлежът е прокиснал впит в тялото на кучето в продължение най-малко на две денонощия. Симптоми, които демонстрират, че животното е инфектирано, са тресчица, отвращение за придвижване, обща уязвимост, ненадейно накуцване и подути и болящи стави.

Петнист тиф

 Пазете кучето си от кърлежи, тъй като може да стане ето това

Заболяването може да се развие, когато някой от преносителите му се успее да отдели в тялото на кучето протозоя (Rickettsia rickettsii). Нейни приносители са източният горски или американски кучешки кърлеж и западнопланинският горски кърлеж. Симптоми за развиване на заболяването са тресчица, с температура до 40.5 градуса, болки в корема, обща уязвимост и осезаемо задържане на вода в крайниците на животното.

Парализа

Парализата в резултат на захапване от кърлеж става посредством обособяване на слюнка в тялото на кучето, цялостна с токсини, от източен горски или американски кучешки кърлеж и от така наречен западно-планински горски кърлеж. Още първоначално се следят тресчица, обща уязвимост и загуба на съгласуваност на придвижванията. С усложняване на положението кучето диша затруднено и се сковава.

Ако забележите някой от тези признаци при вашето куче, неотложно се обърнете към ветеринарен доктор.

Източник: miau.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР