През женския месец март много мъже празнуват имен ден. Точно

...
През женския месец март много мъже празнуват имен ден. Точно
Коментари Харесай

На 15 март за имен ден имат всички с Божи имена

През женския месец март доста мъже честват имен ден. Точно в средата на месеца 7 мъже са запазили своята религия с цената на живота си. Днес паметта за тях към момента се пази.

Според църковния календар на 15 март почитаме паметта на страдалец Агапий и още шестима почтени мъже, които не се побояли от меча на главорез и запазили своята християнска религия. Ето какво ни описват историческите летописи за тях.

В Кесария, Палестина, при едно от гоненията над християните доста от тях били хванати и измъчвани поради отхвърли им да се поклонят на идолите, оставайки правилни на християнството.

Шестима от бойците, които трябвало да изтезават християните, били отвратени от издевателствата, заповядани от градоначалника Урбан. Те не можели да понесат мисълта, че хората могат да бъдат толкоз жестоки към други хора, които не са заслужили с нещо нечовешкото отношение, проявявано към тях. Шестимата бойци декларирали пред градоначалника, че са християни. Отказали да извършват отговорностите си на палачи и били наказани на гибел.

Преди да бъдат посечени, изтъкнат кесарийски жител на име Агапий застанал самоуверено до тях, заявявайки, че също е християнин. Той споделил ориста им. Агапий, Пуплий, Ромил, Александър, Тимолай, Дионисий са имена на младите мъже, посечени с меч.

На този божи ден честват и всички, носещи Божи имена. 15 март е имен ден на всички, носещи имената Божан, Божил, Божко, Манол, Емануела, Тотьо, Манчо и женските им производни.

Този всемирски за имениците празник се случва по време на Великия пост преди Великден. Православната черква отдава респект на Кръста, на който е разпънат Божия наследник и по тази причина наближаващата неделя се назовава Кръстопоклонна.

 15 март имен ден

По време на службата духовниците изнасят кръста и миряните имат опция да му се поклонят и да си спомнят за великата всеотдайност на Спасителя.

Затова денят преди Кръстопоклонна неделя, на който 7 светли мъже са защитили вярата си, е определен за имен ден на хората, носещи Божи имена. 15 март да почерпят всички с имена Божан, Божил, Божко, Манол, Емануел, Тотьо, Манчо и женските им производни. Празнувайки, може с горделивост да си спомнят, че имената им са свързани с визията за великодушие и достолепие.

Източник: sanovnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР