През изтеклия период агрометеорологичните условия се определяха от горещо и

...
През изтеклия период агрометеорологичните условия се определяха от горещо и
Коментари Харесай

Агрометеорологична прогноза: Още седмица жега и суша

През изтеклия интервал агрометеорологичните условия се определяха от горещо и изсъхнало време и в доста региони от страната - Ново село, Русе, Велико Търново, Ловеч, Пазарджик, Пловдив, Хасково, Чирпан, Стара Загора, Кърджали и Сандански, бяха регистрирани температури към и над 40 градуса. Валежи със стопанско значение над 10 л/м2 за последното десетдневие на юли и началото на август са регистрирани единствено на изолирани места в Силистра - 12 л/м2, и София - 17 л/м2. Тези условия се отразиха неподходящо на вегетационните процеси при селскостопанските култури и задълбочиха почвеното засушаване, регистрират агрометеоролозите от Национален институт по метеорология и хидрология.

През идващия седемдневен интервал агрометеорологичните условия в страната ще се дефинират от по-ниски стойности на температурите, само че не и за региона на Пловдив. Днес, 10 август, живакът ще стигне 37 градуса под тепетата, а идващите дни ще е сред 32 и 35 градуса.

В обособени региони от Западна и Централна България се чакат превалявания със стопанско значение. През останалите дни до края на интервала вегетационните процеси при земеделските култури още веднъж ще протичат при наднормени температури и изсъхнало време, което ще изисква повишен поливен режим.

През интервала при царевицата според от ранозрелостта на хибридните сортове ще се следят фенофазите млечна, восъчна и цялостна зряла възраст. При слънчогледа ще протичат етапите развиване на семената и узряване. При лозата ще се следи прошарване и омекване на зърната.

В доста региони от страната изискванията ще лимитират опциите за осъществяване на почвообработките заради липса на почвена влага. Препоръчително е на освободените площи от пшеница и ечемик да се извърши подхвърляне на стърнищата за заличаване на плевелната растителност, спиране на почвените капиляри и опазване на влагата в почвата. Условия за осъществяване на растителнозащитните пръскания при зеленчуковите култури и трайните насаждения ще има най-вече заран в по-хладните часове от деня. Остава вероятността за градушки и нанасяне на вреди по селскостопанските култури.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР