През изминалия уикенд в препълнените заседателни зали и коридори на

...
През изминалия уикенд в препълнените заседателни зали и коридори на
Коментари Харесай

Как войната в Украйна промени НАТО

През миналия уикенд в препълнените заседателни зали и коридори на мюнхенския хотел Bayerischer Hof съдружниците, до момента в който си ръкопляскаха, прокараха стратегия с такава ориентирана към бъдещето увереност, каквато НАТО от дълго време се пробва да покаже, само че също толкоз постоянно се затруднява да реализира. Те дадоха обещание повече помощ за Украйна и преработиха проектите си за лична групова защита.

Два дни по-късно в Москва Владимир Путин стоеше самичък и произнасяше следващата си тирада, изпълнена с яд и шовинизъм, като правеше паузи единствено с цел да разреши на аудиторията си от мрачни държавни функционери да се изправи на крайници в поредност от наложителни аплодисменти в студената като пещера зала.

След като войната в Украйна към този момент навърши една година и няма път към мира, новообединената НАТО е на път да вземе серия от сеизмични решения, които ще трансформират метода, по който се пази и ще принудят по-мудните членове на алианса към дейности.

Решенията пред НАТО ще слагат алианса, който пази 1 милиарда души на пътя на една от най-мащабните трансформации в 74-годишната му история. Плановете, които ще бъдат одобрени на срещата на върха в Литва това лято, дават обещание да трансформират всичко - от годишните бюджети на съдружниците до разполагането на нови войски и консолидираното на отбранителната промишленост в Европа.

Целта е да се построи съюз, на който Путин не би се осмелил да се опълчи директно.

И въпреки всичко най-голямото затруднение може да се окаже самият алианс - тромава цялост от каращи се страни с провинциални ползи и администрация, която постоянно дава обещание доста повече, в сравнение с извършва. Сега алиансът би трябвало да се възползва от импулса на миналата година, с цел да пресече бюрокрацията и да усъвършенства тактиките за военни доставки в спокойно време, с цел да посрещне непредсказуемата и евентуално все по-войнствена Русия.

Това е " голямо начинание ", сподели Бенедета Берти, началник на отдела за обмисляне на политиката в офиса на генералния секретар на НАТО. Групата е прекарала " десетилетия в концентриране на вниманието ни другаде ", сподели тя. Тероризмът, имиграцията - всичко това е имало приоритет пред Русия. " Това в действителност е много значима историческа смяна за алианса ", сподели тя.

Засега обособените страни дават верните сигнали. Доказателството обаче ще пристигна по-късно тази година, когато от тях ще се изиска да развържат кесиите си, а на оръжейните компании ще бъдат показани проекти за партньорство със противници.

" Украйна би трябвало да завоюва ", съобщи адмирал Роб Бауер, началник на военния комитет на НАТО в коридорите на Мюнхенската конференция по сигурността. " Защото упоритостите на Русия са доста по-големи от победа над Украйна ".

Най-високопоставеният боен водач на НАТО ще показа нов проект за това по какъв начин алиансът ще разположи повече войски и съоръжение на източния фронт. Генерал Крис Каволи, висш командващ на съюзническите сили в Европа, ще разкрие и по какъв начин персоналният състав на целия алианс ще бъде свикан да помогне в къси периоди. Промените ще са като " реинженеринг " на метода, по който се пази Европа, съобщи един от високопоставените чиновници на НАТО.

Плановете ще се отнасят до географски райони, като НАТО ще изиска от страните да поемат отговорност за разнообразни области на сигурността - от галактическите до сухопътните и морските сили. " Съюзниците ще знаят още по-ясно каква ще бъде тяхната работа в отбраната на Европа ", сподели служителят.

Лидерите на НАТО дадоха обещание да засилят защитата на източния фланг на алианса и да приготвят 300 000 военнослужещи, които да се притекат на помощ на съдружниците в къси периоди, в случай че възникне нужда. В рамките на сегашните сили за бързо реагиране на НАТО алиансът може да даде 40 000 бойци за по-малко от 15 дни. При новия модел на силите 100 000 военнослужещи ще могат да бъдат задействани до 10 дни, а други 200 000 ще бъдат подготвени да се включат до 30 дни.

Стремежите на НАТО се разграничават от предходния фокус върху краткосрочното ръководство на рецесии. По създание алиансът " върви в друга посока и се концентрира повече върху груповата сигурност, възпирането и защитата ", съобщи различен върховен чиновник в НАТО.

Основното предизвикателство в този момент е следното: да накара въоръжените сили на всички страни да си сътрудничат. Държави като Германия, която от години не финансира задоволително стратегиите си за военна рационализация, евентуално ще се затруднят да наберат скорост. Швеция и Финландия, които са на прага на присъединението си към НАТО, работят за консолидиране на своите сили в алианса.

" НАТО се нуждае от опцията да усили скоростта, да сложи огромни формирования на терен - доста по-големи, в сравнение с до момента ", споделя Бастиан Гигерих, шеф на отдела за отбранителни и военни разбори и Международния институт за стратегически проучвания.

Идеологическа бездна сред Изтока и Запада към момента проличава в НАТО. Страните от източния фронт на алианса от дълго време са разочаровани от по-бавния ритъм на смяна, който мнозина в Западна Европа и Съединените щати предлагат - даже след нахлуването на Русия в Украйна.

Миналата седмица Байдън дойде във Варшава, с цел да произнесе значима тирада, която оказа помощ да се понижи част от напрежението „ изток-запад ”.

" Започнахме да се променяме, а западните сътрудници действаха постепенно ", съобщи генералът от полските въоръжени сили Ражмунд Анджейчак по време на посещаване във Вашингтон този месец.

Миналото лято НАТО разгласи Русия за директна опасност - забележителна смяна спрямо напъните за създаване на партньорство с Москва след края на Студената война. Въпреки това източният фронт на НАТО, който е на близко разстояние от Русия, моли западните си съседи да работят по-бързо, с цел да оказват помощ за запълване на празнините по периферията на алианса и да поддържат проектите за развиване.

Важно е " да се фиксират слотовете - кои страни какво ще доставят ", съобщи естонският външен министър Урмас Рейнсалу, като добави, че се надява Съединени американски щати " да вземат доста присъединяване ". Длъжностни лица и специалисти са съгласни, че тези промени са нужни в дълготраен проект.

" Ако Украйна успее да завоюва, тогава Украйна, Европа и НАТО ще имат на прага си една доста недоволна Русия, която се превъоръжава, активизира се и е подготвена да нападна още веднъж ", сподели Шон Монаган, гостуващ помощник в Центъра за стратегически и интернационалните проучвания. " Ако Украйна загуби и Русия завоюва, Западът ще има една окуражена Русия на прага си - тъй че и в двата случая НАТО има огромен проблем с Русия ", добави той.

Бързането за превъоръжаване на целия континент, при което залежали оръжия и съоръжение се насочват към Украйна беше толкоз ненадейно, колкото и самата война. След като години наред бюджетите за защита не бяха увеличавани, а оборудването от руската ера се намираше в хранилища на източния фронт, апелите за повече пари и повече западно съоръжение заплашват да претоварят оръжейните компании, които нямат потенциал да изпълнят тези поръчки в близко бъдеще. Това би могло да докара до рецесия в готовността за боеприпасите, танкове, бойните машини на пехотата и противотанковите системи.

Всъщност НАТО призна този проблем още преди десетилетие, само че нямаше опция да направи доста по въпроса. Първият опит да се подбуден страните членки да се отърсят от застоя след Студената война стартира постепенно в годините преди пълномащабното навлизане на Русия в Украйна предходната година.

След като Москва завладя Крим и елементи от Донбас през 2014 година, алиансът подписа " Уелското съглашение " за консумиране на 2% от Брутният вътрешен продукт за защита до 2024 година Огромното болшинство от страните вежливо подцениха това, което даде на тогавашния президент Доналд Тръмп съображение да призове Европа да се засилва и да спре да разчита на Вашингтон като чадър за сигурност.

Но нищо не притегли вниманието по този начин, както заплахата и гледката на съветските танкове, които се движеха към Киев, до момента в който Путин говореше за разпада на Запада. Това накара Европа да работи. За поддържането на доставките на оръжия и муниции за Украйна, ще е нужна освен волята на обособените държавни управления, само че и задълбочено съдействие сред отбранителните промишлености в Европа и Северна Америка. Тези задължения към момента са в развой на осъществяване.

Говоренето, несъмнено, е едно нещо. По традиция НАТО и Европейски Съюз умеят да дават обещание промени, да основават комитети и работни групи за реализирането им, само че по-късно се оказва, че те затъват във вътрешната политика и в битката сред огромните в съюза. Но този път има чувство, че нещата би трябвало да се задвижат, че западните страни не могат да оставят Путин да сбъдне огромния си залог - че историята ще се повтори и че Европа и Съединени американски щати ще бъдат сковани от невъзможността да се спогодят.

" Хората би трябвало да са наясно, че това е дълга битка. Те също по този начин би трябвало да са брутално наясно, че това е война ", сподели почитан чиновник на НАТО. " Това не е рецесия. Това не е някакъв дребен случай някъде, който може да бъде овладян. Това е тотална война. И сега политиците в цяла Европа и в целия алианс се отнасят към нея по този метод, което е безусловно подходящо "./БГНЕС

------------------------------------------------------------------------------

Пол Маклиъри, Лили Байер, „ Политико ”

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР