През изминалия половин век Университета Кент Стейт се опитва да

...
През изминалия половин век Университета Кент Стейт се опитва да
Коментари Харесай

13 секунди, които ще променят съдбата на един университет

През миналия половин век Университета Кент Стейт се пробва да преживее тези 13 секунди кръвопролития от понеделник, 4 май 1970 година Четири дни преди този момент президентът Ричард Никсън обществено декларира, че войната във Виетнам се уголемява и в Камбоджа, разпалвайки безредици в университетите в цялата страна, в това число и в Кент Стейт, който е университет за учители в Североизточен Охайо, в който има дребна, само че изключително войнствена секта на организацията Студенти за демократично общество. В оня петък вечер протестиращите чупят прозорци и хвърляха бутилки по полицейски коли. На идващия ден постройката в кампуса, в която се образоват фрагменти за армията, е запалена – подозира се тенденциозен палеж, само че никой не е арестуван. Местните чиновници желаят от университета да се затвори, само че губернаторът на Охайо, Джеймс Родос, който в този миг взе участие в доста оспорвани избори от републиканската партия за Сената на Съединени американски щати, прикани Националната гвардия…

 M1-Garand-Rifle

Пушка M-1

На обяд в понеделник, 4 май, се организира протест. Отрядите на Националната армия стрелят със сълзотворен газ по тълпата, в която има хора, хвърлящи камъни по бойците. Тя наподобява, че стартира да се отдръпва, пред няколко гвардейци, които настояват, че реагират в миг на суматоха и боязън за живота си, да изстрелят общо 67 патрона от пушките си М-1 в студентите. Някои от улучените са от митинга против разрастването на войната към Камбоджа, само че други просто отиват на лекции. Четирима студенти, Джеф Милър, Алисън Краузе, Бил Шрьодер и Сандра Шеер, са убити, а други 9 са ранени.

Същата вечер прессекретарят на Белия дом Рон Цайлер чете изказване, написано от самия Никсън:

Три дни след стрелбата, в цялата страна се организира обща стачка на студентите като близо 4 милиона души напущат лекции. На 14 май в държавния университет Джаксън в Мисисипи войските на Националната армия и локалните правоприлагащи органи изстрелват повече от 150 изстрела в общежитие – отговаряйки, съгласно тях, на снайперски огън. (Никога не са открити доказателства за снайперски огън.) Филип Гибс, студент в Джаксън, и Джеймс Грийн, възпитаник в гимназията, са убити.

 Bullet Hole in Don Drumm Sculpture at Kent State

Стрелбата в Кент остава повратен миг в американската история. Тя провокира национална студентска стачка скоро по-късно, бележи последните години на войната във Виетнам и приемането на 26-та корекция през 1971 година, която понижава възрастта за гласоподаване на 18 години. Фолк-рокерите Crosby, Stills, Nash & Young бързо пускат и ария за стрелбата.

Но десетилетия по-късно и университетът, и градът Кент имат комплицирани връзки със събитието. Произтеклите цивилен и наказателни каузи се разискват в съдилищата през 70-те, а за първите пет години след стрелбите университетът спонсорира възпоменания, само че стопира и построява фитнес зала на част от паркинга, където бяха ранени и убити студенти. Университетът поръчва статуя от поп художника Джордж Сегал, след което обаче отхвърля да я покаже. В момента „ Авраам и Исаак “ е в университета Принстън. Училището даже се пробва да наложи името „ Кент “, тъй като първата асоциация в главите на доста хора, когато чуят досегашното наименование на университета – Кент Стейт – е „ пукотевица “.

Но последователно университетът схваща ролята си във възстановителния развой и по какъв начин стрелбата се вписва в задачата му на просветителна институция. Музей в кампуса демонстрира артефакти, свързани със събитието, а идващите първокурсници са длъжни да прочетат две книги за стрелбите.

„ Не стана елементарно и не се случи за една нощ “, споделя Канфора.

„ Прахът от историята се утаява “, споделя брат й Алън Канфора, който беше ранен при стрелбата. „ Времето беше на наша страна, само че напъните за истина и правдивост бяха мощни и продължителни. Никога не се отказахме и в този момент университетът напълно извършва просветителното си обвързване. “

В годините незабавно след случая някои поддържат концепцията, че студентите в Кент в действителност си получават заслуженото. Анкета на Галъп открива, че 58% от интервюираните упрекват студентите за инцидента; единствено 11% упрекнаха армията. В книгата си „ In Kent State: What Happened and Why “ създателят Джеймс Мишенер споделя за изпълнени с гняв писма до локалните вестници. „ Националната армия направи единствено една неточност “, написа един. „ Те трябваше да стрелят по-рано и по-дълго. “

   
Източник: chr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР